Witcie Wielbiciele Złotego Trunku!
Bawiąc przejazdem w Czechach zatrzymaliśmy się w Brnie, gdzie przy rynku zaciekawił nas lokal o nazwie "Výčep Na Stojáka", co można przetłumaczyć "Wypij Na Stojąco".
Od razu skojarzenie z dawnymi czasami PRL-u, pijalnia piwa- była taka kiedyś w moim mieście po nazwą "Semafor" nieopodal dworca PKP.
W środku ale z trudem, znalazł się dla nas wysoki stolik.
Nie na jednym się skończyło, a szczególnie smakowało nam piwo z Szumawy Czeskiej o nazwie "Kout", no i słynne utopence!
Jak tam leją piwo:
http://www.vycepnastojaka.cz/goals/
Dodam od siebie, że barman zanim zacznie nalewać złoty trunek do kufla to ZAWSZE na początku "czyścił kranik" tzn pierwsze 50 ml spływało w dół (do ścieku) natomiast dalsza część tej czynności -jak w linku wyżej.
Piwo nie jest martletowane przez chłodziarkę tylko jest przechowywane w pomieszczeniu o temperaturze 4-5*C, co jest widoczne z sali. Mycie kufli to cały rytuał, a o wc nic nie napiszę
Czechy to inna kultura picia piwa.
Zachęcam do obejrzenia a później- "Na Piwo" .
http://www.vycepnastojaka.cz/
"Výčep Na Stojáka" Brno-Pijalnia Złotego Trunku
-
- Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 19 sty 2013, 23:21
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: "Výčep Na Stojáka" Brno-Pijalnia Złotego Trunku
Do Semafora, za czasów szkoły średniej, kolega kiedyś na życzenie podwiózł profesora ... knajpa miała powodzenie ... podobnie jak Staromiejska.
To były czasy.gary1966 pisze:Od razu skojarzenie z dawnymi czasami PRL-u, pijalnia piwa- była taka kiedyś w moim mieście po nazwą "Semafor" nieopodal dworca PKP ....
Do Semafora, za czasów szkoły średniej, kolega kiedyś na życzenie podwiózł profesora ... knajpa miała powodzenie ... podobnie jak Staromiejska.
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: "Výčep Na Stojáka" Brno-Pijalnia Złotego Trunku
Wszelkie zachodnie keg-i mają przeważnie o 3 litry piwa więcej, właśnie przez piane.
Ps. Parę lat temu z moim bratem, w odwiedzinach w kraju poszliśmy sobie na piwko... Skończyło się na tym że uczyliśmy barmanów jak lać browar, a właścicielka z jednej knajpy nie dość że nie pobrała od nas za piwo*, to na dodatek oferowała nam prace i zajęcie się lokalem...
* Mieliśmy przynajmniej po 4 szklanki półlitrowe na łebka - to były piwa pochodzące z nauki
Ten barman nie ma zielonego pojęcia jak lać piwo z "kija". Tak nalane piwo ma już mało gazu i pije się jak siki.http://www.vycepnastojaka.cz/goals/
Dodam od siebie, że barman zanim zacznie nalewać złoty trunek do kufla to ZAWSZE na początku "czyścił kranik" tzn pierwsze 50 ml spływało w dół (do ścieku) natomiast dalsza część tej czynności -jak w linku wyżej.
Nie czyści kranik a, po prostu pozbywa się piany która wylatuje w momencie otwierania kranu... To się robi po to, aby szklanka nie nabrała piany... Kiedy lejemy piwo z "kija" musi lecieć bez piany, a na samym końcu tworzymy piane. Wszelkie piwne krany są do tego przystosowane aby lać tylko piane, zależy od barmana i jego umiejętności jak naleje piwo.Dodam od siebie, że barman zanim zacznie nalewać złoty trunek do kufla to ZAWSZE na początku "czyścił kranik" tzn pierwsze 50 ml spływało w dół (do ścieku)
Wszelkie zachodnie keg-i mają przeważnie o 3 litry piwa więcej, właśnie przez piane.
Ps. Parę lat temu z moim bratem, w odwiedzinach w kraju poszliśmy sobie na piwko... Skończyło się na tym że uczyliśmy barmanów jak lać browar, a właścicielka z jednej knajpy nie dość że nie pobrała od nas za piwo*, to na dodatek oferowała nam prace i zajęcie się lokalem...
* Mieliśmy przynajmniej po 4 szklanki półlitrowe na łebka - to były piwa pochodzące z nauki
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: "Výčep Na Stojáka" Brno-Pijalnia Złotego Trunku
Dodam, że piana musi być "gęsta". A kiedy pijesz piane to musi być preludium do złotego trunku pod pianą.
Coś podobnego można uzyskać z piwa pszenicznego, z butelki w domowy sposób.
Coś podobnego można uzyskać z piwa pszenicznego, z butelki w domowy sposób.
Lepiej smakuje kiedy ma więcej gazu... A i jeszcze jedno! Szklanka przed nalaniem takiego piwa, powinna być przepłukana wodą, po to aby nie zbierała się piana na ściankach szklanki... Sucha szklanka powoduje zbiór piany.To myśmy "siki" pili : :
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: "Výčep Na Stojáka" Brno-Pijalnia Złotego Trunku
A na zakończenie:
Dobrze nalane piwo z kranu do szklanki
Za każdym razem kiedy robimy łyk piwa, MUSI zostać obwódka piany w środku szklanki...
Po tym wiadomo po ilu łykach skończyliśmy piwo, i to jest podstawa dobrze nalanego piwa.
Innymi słowy, dobrze nalane piwo zostawia ślad po łyku...
Dobrze nalane piwo z kranu do szklanki
Za każdym razem kiedy robimy łyk piwa, MUSI zostać obwódka piany w środku szklanki...
Po tym wiadomo po ilu łykach skończyliśmy piwo, i to jest podstawa dobrze nalanego piwa.
Innymi słowy, dobrze nalane piwo zostawia ślad po łyku...
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
-
Autor tematu - Posty: 487
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: "Výčep Na Stojáka" Brno-Pijalnia Złotego Trunku
Serwus, bar piwny "Výčep Na Stojáka" został :
NEJLEPŠÍM ČESKÝM PUBEM PRO ROK 2014....
Výčep Na stojáka Jakubák se stal vítězem 7. ročníku Czech Bar Awards v kategorii nejlepší pub / pivní bar!
http://www.vycepnastojaka.cz/cs/
Pozdrawiam ekipę baru .
NEJLEPŠÍM ČESKÝM PUBEM PRO ROK 2014....
Výčep Na stojáka Jakubák se stal vítězem 7. ročníku Czech Bar Awards v kategorii nejlepší pub / pivní bar!
http://www.vycepnastojaka.cz/cs/
Pozdrawiam ekipę baru .
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy