Strona 1 z 1
pomoc przy recepturze :)
: niedziela, 25 maja 2014, 01:02
autor: KaSyX
Witam,
mam pytanie odnośnie receptury na czwórniaka. Pozwolę sobie wpisać tutaj jej fragment "Ostudź płyn i przelej do plastikowego wiadra (8 l ). Dodaj kwasek, enzym pektolityczny i uzupełnij wodą do objętości ok. 4l. Możesz dodac pirosiarczyn. Przykryj szczelnie i odstaw na 24 godziny"
I tutaj jest moje pytanie, a mianowicie czy powinno się to robić w szczelnie zamkniętym wiadrze z rurką fermentacyjną czy bez niej ?
Będzie to mój pierwszy trunek i chcę kupić cały osprzęt, ale się zastanwiam, czy do pierwszej fermentacji nie lepsze by było poprostu samo wiadro fermentacyjne o pojemności np. 10 l + kilka balonów 5 l dla kolejnych fermentacji. Jakby niepatrzeć w pokoju kilka balonów będzie się lepiej prezentować niż kilka wiader... Jakiej objętości wiadro lub balon dla pierwszej fermentacji polecacie?
Zaznaczam, że dopiero zaczynam przygodę i na chwilę obecną nie mam zamiaru robić hurtowych ilości.
Zdaję sobię sprawę z tego, że dla Was to są trywialne pytania... dla mnie jednak to jest jeszcze magia
Pozdrawiam
Re: pomoc przy recepturze :)
: niedziela, 25 maja 2014, 01:30
autor: Wald
Z powodzeniem możesz nastawiać od razu w balonie. Pojemniki fermentacyjne, czyli wiadra z tworzywa, są tańsze i lepsze do fermentacji w miazdze.
Sposób przygotowania nastawu z miodu nie różni się od tych owocowych na wino. Inny jest tylko surowiec. Sporo dowiesz się z tematu
http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html . Napisz co planujesz zrobić (jaki miód) i w jakiej ilości, pomożemy. Jeśli (jak piszesz) jesteś kompletnie zielony, poczytaj o miodach na stronie:
http://alkohole-domowe.com/miod-pitny/i ... ch-pitnych . Znajdziesz tam sporo informacji o gatunkach miodu pitnego.
Re: pomoc przy recepturze :)
: poniedziałek, 26 maja 2014, 09:39
autor: sztender
Ciężko się pracuje na 5L. Raczej ta objętość do fermentacji "cichej" i "dojrzewania". Optymalnym rozwiązaniem są 4-5 sztuk balonów 10-12l + kilka 5/3l na dojrzewanie, do tego polecam 1,5l baniaki od Carlo Rossi. U mnie postawienie 30l+ graniczy z cudem a 3x10l bez większego problemu. Wiadro fermentacyjne przydatne głównie do fermentacji "burzliwej" jak fermentujesz z "częściami stałymi", łatwiej odłowić z niego "śmieci".
Re: pomoc przy recepturze :)
: poniedziałek, 26 maja 2014, 12:14
autor: radius
sztender pisze: polecam 1,5l baniaki od Carlo Rossi
Cholera, mam ich trochę, ale nie mogę dopasować nowych nakrętek. Stare się powycierały i baniaczki nie są szczelne. Jak sobie z tym radzisz
A może wiesz gdzie kupić takie nakrętki
Re: pomoc przy recepturze :)
: poniedziałek, 26 maja 2014, 13:23
autor: gr000by
Spróbuj dopasować korki stożkowe, np. te dostępne w wielu rozmiarach w Euro-Winie. Nowych pasujących nakrętek nie widziałem w żadnym sklepie, nie pasują również te z innych butelek. Więc pozostaje dalej szukać lub kupić korki.
Re: pomoc przy recepturze :)
: poniedziałek, 26 maja 2014, 14:52
autor: sztender
Używam ich do dojrzewania. Idealnie pasuje korek 33 z rurką fermentacyjną.
Re: pomoc przy recepturze :)
: środa, 18 cze 2014, 17:00
autor: Wald
radius pisze:A może wiesz gdzie kupić takie nakrętki
O ile się nie mylę, to wszystko włoskie szkło i są do nabycia po ok 1,10 zł za sztukę (zakrętka z dozow. do but Gallone 31,5x24), tylko trzeba wydłubać część która wchodzi do butelki. Są też 31,5x18 mm (typowa do galonów 0,5 oraz 1 l, jak również butelek kwadratowych - typu Marasca) po pół złotego. Bez problemu kupisz także 35 mm do 1,5 i 2 litrowych. Schody zaczynają się przy 5 litrowych, z zakrętką 39 mm, tych faktycznie nie znalazłem i sam potrzebuję.
Re: pomoc przy recepturze :)
: czwartek, 19 cze 2014, 14:34
autor: KaSyX
Powiedzcie mi jak to jest. Stosująć przepis na wyrób miodu pitnego o objetości 10 l wykorzystuje balon o objetosci 15 l. Co pozniej z wielkością balona podczas klarowania. Balon musi być zalany pod korek. Kupuję w takim razie 2 balony o obj. 5 l kazdy. Pierwszy balon będzie zalany pod korek natiomiast drugi będzie miał mniej np. 4 l. Co zrobić żeby uzupełnić do 5 l pod sam korek drugi balon ?
Re: pomoc przy recepturze :)
: czwartek, 19 cze 2014, 22:35
autor: gr000by
Dosypujesz np. kulek szklanych (zdezynfekowanych), tyle żeby zostało jak najmniej wolnego miejsca, albo wolną przestrzeń wypełniasz CO2.
Re: pomoc przy recepturze :)
: piątek, 20 cze 2014, 12:04
autor: sztender
A jaki problem w 15 litrowym balonie zrobić 11l aby zlać 10l na czysto?
Re: pomoc przy recepturze :)
: środa, 16 lip 2014, 23:00
autor: KaSyX
I tak zrobię !