Trójniak i dwójniak bez mieszania
-
- Posty: 2634
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 239 razy
- Otrzymał podziękowanie: 458 razy
Re: Trójniak i dwójniak bez mieszania
Ok, no to drożdże będą przerabiały wodę z miodem, dojdą do miodu i tam padną.
To są moje przypuszczenia, nigdy nie próbowałem tej metody, a byli tacy, którzy próbowali robić cukrówkę bez rozpuszczania cukru i ponoć się dało.
Tylko co ta ma dać?
To są moje przypuszczenia, nigdy nie próbowałem tej metody, a byli tacy, którzy próbowali robić cukrówkę bez rozpuszczania cukru i ponoć się dało.
Tylko co ta ma dać?
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 660
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 187 razy
- Otrzymał podziękowanie: 126 razy
Re: Trójniak i dwójniak bez mieszania
@Czach, @jakis1234
https://wino.org.pl/forum/Thread-Dw%C3% ... pid=297065
Edycja: u nas też o tym było
pierwszy-poltorak-t2603-10.html
https://wino.org.pl/forum/Thread-Dw%C3% ... pid=297065
Edycja: u nas też o tym było
pierwszy-poltorak-t2603-10.html
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 gru 2023, 15:30 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2936
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 160 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Trójniak i dwójniak bez mieszania
Od kilku lat nastawiam w ten sposób cukrówkę - wlewam z 10l wrzątku, głównie w celu wyparzenia beczki, sypię 50 kg cukru, uzupełniam kranówą i dodaję drożdże. Po tej operacji mam ok. 10°Blg. Pracuje miesiąc lub dłużej - zależnie od temperatury otoczenia. Problemów nie było.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek