Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
6000
Posty: 6281
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
LIMONCELLO

Postautor: radius » czwartek, 24 sty 2013, 12:18

Witajcie.
Zainspirowany informacjami od kol. Lesgo58, postanowiłem zrobić włoski likier na bazie skórek cytrynowych, o dźwięcznej nazwie LIMONCELLO.
Różne przepisy podają różną ilość cytryn potrzebnych do wytworzenia tego likieru, ja zrobiłem wg. tych proporcji:
10 cytryn
1l spirytusu
800 g cukru
1,5 l wody


Cytryny sparzyć wrzątkiem, wyszorować i obrać ze skórki. Obieramy tylko żółtą część, bez albedo. Bardzo dobrze obiera się obieraczką do warzyw. Obrane skórki wrzucamy do słoika, zalewamy spirytusem i macerujemy ok. 10 dni, codziennie mieszając. Gdy skórki wybieleją a macerat będzie miał ładny, żółty kolor, odcedzamy skórki, które zalewamy 0,5 litra wody i gotujemy przez kilka minut. Znowu odcedzamy i płyn łączymy z pozostałą ilością wody i cukrem tworząc syrop, który łączymy ze spirytusem.
Likier podajemy mocno schłodzony.
Swój przepis lekko zmodyfikowałem i zastąpiłem skórki z trzech cytryn skórkami z limonek :) Tak wygląda macerat po trzech dniach. Piękny, zółto-zielonkawy kolor :ok:
Smacznego :!:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Rabat 3%
TRE Inox bańka 30 l z zaślepką
Cena: 329.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4802
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: lesgo58 » czwartek, 24 sty 2013, 14:25

A jaki posmak dały limonki?
Nigdy nie próbowałem - może być ciekawie.

Ja biorę litr spirytu/litr wody i zmniejszam cukier do 0,6kg.
Wbrew pozorem nie wychodzi mocniejszy trunek ( przynajmniej sprawia takie wrażenie) no i ta mniejsza ilość słodyczy nie zagłusza tak bardzo aromatów cytrynowych.
Dodałbym jeszcze jedną uwagę dla chcących spóbować przepisu- owoce muszą być b.dobrego gatunku.
Ja mam to szczęście,że co roku mam dostawę świeżych cytryn prosto ze żródła - tj. z Włoch.

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
6000
Posty: 6281
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: radius » czwartek, 24 sty 2013, 15:41

lesgo58 pisze:A jaki posmak dały limonki?

To się okaże za tydzień, jak już likier będzie gotowy :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4802
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: lesgo58 » czwartek, 24 sty 2013, 16:06

A... - to Ty jesteś dopiero w trakcie. No to powodzenia.
Teoretycznie można pić praktycznie po kilku dniach od wymieszania wszystkich składników.
Ale tak naprawdę to dopiero po trzech miesiącach smak się zaokrągla i dominująca słodycz cukru zanika na rzecz posmaków charakterystycznych dla olejków eterycznych występujących w skórce.

Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 167
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Kontakt:
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: waz_2000 » wtorek, 19 lut 2013, 19:28

Też nastawiłem bo na ostatniej imprezie wśród kobiet drinki z tym napitkiem i limonką (trzy cytryny zbyszko) gazowaną był hitem.

Podstawa przepisu to 0,7 40% i skórki z 7 cytryn.
Potem dodam 0,7 wody i cukru do smaku. W przepisie ie było gotowania ale może spróbuje.
Proporcje w sumie podobne, ale ja celuje w słabsze tak max 18%
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo


Pumpernikier
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 22 gru 2012, 19:58
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: Pumpernikier » sobota, 30 mar 2013, 08:11

Witam.
Mam pytanie, jak po degustacji? Może byście coś zmienili? Czy trzymać się sztywno przepisu? Mam zamiar dopiero zacząć robić likier, tak więc każda sugestia mile widziana.
Pozdrawiam Marcin.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 mar 2013, 15:49 przez Pumpernikier, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 167
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Kontakt:
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: waz_2000 » sobota, 30 mar 2013, 14:23

Mi wyszła lipa, ale po zmieszaniu z winem wermut jest całkiem niezłe.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: olo 69 » sobota, 30 mar 2013, 19:21

Ja zrobiłem w ten sposób, ze wykorzystałem do nalewu całe owoce.
Na 1 litr spirytusu i 1,4 litra wody dodałem cieniutko obrane skórki z 4 cytryn i 2 limonek. Następnie owoce które pozbawiłem skórek obrałem z albedo, pokroiłem w cienkie plasterki,lekko ugniotłem i dodałem do wszystkiego. Po dwóch dniach wszystko odcedziłem i dodałem jeszcze miodu i cukru do smaku.
Po trzech tygodniach odbyła się degustacja i okazało się, że wyszedł naprawdę ciekawy napitek.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
6000
Posty: 6281
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: radius » sobota, 30 mar 2013, 19:51

Moje limoncello wyszło na prawdę super :ok: Wszystkie kobiety go chwalą. No, może mogło by być trochę mniej słodkie, ale ogólnie polecam z czystym sumieniem :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Sxw3
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 18 lut 2013, 17:45
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: Sxw3 » poniedziałek, 15 kwie 2013, 19:30

Witam.
Niedawno miałem przyjemność skorzystać z przepisu @radius'a i mam problem a mianowicie przejrzystość otrzymanej nalewki (osobiście mi to nie przeszkadza, ale dla zasady w poszukiwaniu...). Wszytko było pięknie jak na zdjęciu radiusa gdy alkohol macerował się w skórkach cytryn i był bardzo przejrzysty. Ja zalałem swoje skórki 83% destylatem z pot stilla (po pierwszej destylacji nie ma szału pały jak dla wszystkich, ale mi odpowiadało ;) ), po 9 dniach ruszyłem na kolejny etap, czyli odcedzanie i gotowanie skórek, użyłem do tego 0,5l wody. Przegotowałem co trzeba odcedziłem wywar i rozpuściłem w nim cukier 200g. Mieszając wszystko razem otrzymałem nalewkę jak sok pomarańczowy. To co otrzymałem na zdjęciach jest po przepuszczeniu jej przez papierowy ręcznik kuchenny i następnie filtr do kawy a jednak widać że coś się wytrącą.

https://picasaweb.google.com/Mik.Bgs/Al ... 2931960578
https://picasaweb.google.com/Mik.Bgs/Al ... 4749018578

Oczywiście rozumiem, że wszytko to powodują esencje eteryczne, ale czemu nie dążyć do klarowności. Pomyślałem sobie wtedy co jak by do tych skórek dodać gotowy zalew np. 60% osłodzony wedle uznania, jeśli przebiegało by wszytko jak trzeba to na koniec mielibyśmy przejrzysty jak woda likier. [Byłem niezmiernie zdziwiony ile to smaku i aromatu nabrał alkohol tylko z samych skórek, miąższ użyłem do soku cytrynowo miodowego na codzień ;)]
Oczywiście proces już jest rozpoczęty więc dam sprawozdanie z tego co wyszło.
Pozdrawiam.

Pisz staranniej

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4802
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 15 kwie 2013, 20:36

@Sxw3
A wiesz co to jest Limoncello?
Wrzuć w google i obejrzyj zdjęcia.
Zdjęcia poniżej są wykonane przeze mnie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 kwie 2013, 22:38 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.


Sxw3
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 18 lut 2013, 17:45
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: Sxw3 » poniedziałek, 15 kwie 2013, 20:58

No racja :) wygłupiłem się, jeśli to tylko w taki sposób ma wyglądać. Ale mi zależy na tym limoncello przeźroczystym. Jeżeli nic z tego nie wyjdzie to chyba nie problem? To, co uzyskam za jakieś 2-3tyg będzie potwierdzeniem na limoncello. Przynajmniej inni będą mieli to doświadczenie już za sobą.
;)
Dokładnie to samo miałem co ty na zdjęciach. Jednak pomyślałem sobie czemu by nie postarać się o uzyskanie takiego efektu jaki jest gdy sam alkohol zalewa się skórkami.
Chcę sprawdzić czy zalane skórki destylatem osłodzonym nie osiągną tego samego smaku tylko że w tym przypadku osiągniemy "czyste" limoncello. Ale to się okaże, jak pisałem wcześniej experymentuję sobie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 kwie 2013, 22:03 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.


k_asiula
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 21 lis 2013, 20:06
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: k_asiula » niedziela, 24 lis 2013, 18:48

A ja właśnie popijam limoncello :). Muszę ją robić co tydzień, bo co weekend goście wypijają cały zapas. Na szczęście od przygotowania do degustacji wystarczy 48h. Może jest troszkę babska bo nie jest super mocna, ale wypijamy ją litrami.
0,5l spirytus + ok 0,5l soku z cytryny ( ok 5-6 sztuk) + ok 0,5l woda + szklanka cukru rozpuszczona w zagotowanej wodzie + skórka starta z cytryn. Wszystko do słoja - i już.
PS. moje kubki smakowe podpowiadają, że trzeba filtrować po maksymalnie 7 dniach. Potem trunek robi się gorzkawy.

Ostatnio robiłam modyfikacje: cytryny były tylko 3, do tego 2 pomarańcze i 1 grejpfrut - taka wariacja zbyszko 3 cytryny

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
6000
Posty: 6281
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: radius » niedziela, 24 lis 2013, 20:06

@ k_asiula, a gdzie ty w oryginalnym przepisie na limoncello widziałaś sok z cytryn :?: :o Ty robisz po prostu cytrynówkę z dodatkiem startej skórki :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


k_asiula
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 21 lis 2013, 20:06
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: k_asiula » niedziela, 24 lis 2013, 21:52

Przyznaje, masz racje. Po prostu podzieliłam się swoją wariacją. Wcześniej były przykłady zalewania pokrojonych cytryn, to też nie jest typowe. Ale chyba o to chodzi prawda? Żeby próbować, odkrywać i dostosowywać przepisy do swojego smaku. Ale obiecuje, będę się bardziej pilnować :)


janik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: janik » środa, 12 lut 2014, 15:57

DSC02734.JPG


Moje Limoncello wyszło super smaczne i do tego wystarczająco klarowne.
Proces maceracji skórek i plastra cytryny w alkoholu nie spowodował dużego zmętnienia a do tego
przelewając do butelki użyłem filtra do kawy. Jest to nie tylko szybki do zrobienia trunek,ale i jeden ze smaczniejszych likierów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


mirek109
300
Posty: 322
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: mirek109 » środa, 12 lut 2014, 17:38

radius pisze:Moje limoncello wyszło na prawdę super :ok: Wszystkie kobiety go chwalą.


No to teraz spróbujcie to limoncello wymieszać z Cisowianką Perlasz (tak piszę jak słyszę)2:1 dwie części limo 1 ciso
W upalne dni znakomite ;)

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4802
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: lesgo58 » środa, 12 lut 2014, 17:56

Profanacja.

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
6000
Posty: 6281
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: radius » środa, 12 lut 2014, 18:31

mirek109 pisze:No to teraz spróbujcie to limoncello wymieszać z Cisowianką Perlasz

Cholera, to tak jakbyś wymieszał 15-letnią whisky z colą :womit:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


mirek109
300
Posty: 322
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
Załączniki
Re: LIMONCELLO

Postautor: mirek109 » środa, 12 lut 2014, 18:35

lesgo58 pisze:Profanacja.


Próbowałeś ? W upalny dzień? :)


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości