Zainspirowany informacjami od kol. Lesgo58, postanowiłem zrobić włoski likier na bazie skórek cytrynowych, o dźwięcznej nazwie LIMONCELLO.
Różne przepisy podają różną ilość cytryn potrzebnych do wytworzenia tego likieru, ja zrobiłem wg. tych proporcji:
10 cytryn
1l spirytusu
800 g cukru
1,5 l wody
Cytryny sparzyć wrzątkiem, wyszorować i obrać ze skórki. Obieramy tylko żółtą część, bez albedo. Bardzo dobrze obiera się obieraczką do warzyw. Obrane skórki wrzucamy do słoika, zalewamy spirytusem i macerujemy ok. 10 dni, codziennie mieszając. Gdy skórki wybieleją a macerat będzie miał ładny, żółty kolor, odcedzamy skórki, które zalewamy 0,5 litra wody i gotujemy przez kilka minut. Znowu odcedzamy i płyn łączymy z pozostałą ilością wody i cukrem tworząc syrop, który łączymy ze spirytusem.
Likier podajemy mocno schłodzony.
Swój przepis lekko zmodyfikowałem i zastąpiłem skórki z trzech cytryn skórkami z limonek
![Smile :)](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_smile.gif)
![Okey :ok:](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/daumenhoch.gif)
Smacznego
![Exclamation :!:](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_exclaim.gif)