LIMONCELLO

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7242
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 398 razy
Otrzymał podziękowanie: 1688 razy

Post autor: radius »

Witajcie.
Zainspirowany informacjami od kol. Lesgo58, postanowiłem zrobić włoski likier na bazie skórek cytrynowych, o dźwięcznej nazwie LIMONCELLO.
Różne przepisy podają różną ilość cytryn potrzebnych do wytworzenia tego likieru, ja zrobiłem wg. tych proporcji:
10 cytryn
1l spirytusu
800 g cukru
1,5 l wody


Cytryny sparzyć wrzątkiem, wyszorować i obrać ze skórki. Obieramy tylko żółtą część, bez albedo. Bardzo dobrze obiera się obieraczką do warzyw. Obrane skórki wrzucamy do słoika, zalewamy spirytusem i macerujemy ok. 10 dni, codziennie mieszając. Gdy skórki wybieleją a macerat będzie miał ładny, żółty kolor, odcedzamy skórki, które zalewamy 0,5 litra wody i gotujemy przez kilka minut. Znowu odcedzamy i płyn łączymy z pozostałą ilością wody i cukrem tworząc syrop, który łączymy ze spirytusem.
Likier podajemy mocno schłodzony.
Swój przepis lekko zmodyfikowałem i zastąpiłem skórki z trzech cytryn skórkami z limonek :) Tak wygląda macerat po trzech dniach. Piękny, zółto-zielonkawy kolor :ok:
Smacznego :!:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1298 razy
Otrzymał podziękowanie: 2745 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: lesgo58 »

A jaki posmak dały limonki?
Nigdy nie próbowałem - może być ciekawie.

Ja biorę litr spirytu/litr wody i zmniejszam cukier do 0,6kg.
Wbrew pozorem nie wychodzi mocniejszy trunek ( przynajmniej sprawia takie wrażenie) no i ta mniejsza ilość słodyczy nie zagłusza tak bardzo aromatów cytrynowych.
Dodałbym jeszcze jedną uwagę dla chcących spóbować przepisu- owoce muszą być b.dobrego gatunku.
Ja mam to szczęście,że co roku mam dostawę świeżych cytryn prosto ze żródła - tj. z Włoch.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7242
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 398 razy
Otrzymał podziękowanie: 1688 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: radius »

lesgo58 pisze:A jaki posmak dały limonki?
To się okaże za tydzień, jak już likier będzie gotowy :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1298 razy
Otrzymał podziękowanie: 2745 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: lesgo58 »

A... - to Ty jesteś dopiero w trakcie. No to powodzenia.
Teoretycznie można pić praktycznie po kilku dniach od wymieszania wszystkich składników.
Ale tak naprawdę to dopiero po trzech miesiącach smak się zaokrągla i dominująca słodycz cukru zanika na rzecz posmaków charakterystycznych dla olejków eterycznych występujących w skórce.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 167
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: LIMONCELLO

Post autor: waz_2000 »

Też nastawiłem bo na ostatniej imprezie wśród kobiet drinki z tym napitkiem i limonką (trzy cytryny zbyszko) gazowaną był hitem.

Podstawa przepisu to 0,7 40% i skórki z 7 cytryn.
Potem dodam 0,7 wody i cukru do smaku. W przepisie ie było gotowania ale może spróbuje.
Proporcje w sumie podobne, ale ja celuje w słabsze tak max 18%
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

Pumpernikier
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 22 gru 2012, 19:58
Re: LIMONCELLO

Post autor: Pumpernikier »

Witam.
Mam pytanie, jak po degustacji? Może byście coś zmienili? Czy trzymać się sztywno przepisu? Mam zamiar dopiero zacząć robić likier, tak więc każda sugestia mile widziana.
Pozdrawiam Marcin.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 mar 2013, 15:49 przez Pumpernikier, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 167
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: LIMONCELLO

Post autor: waz_2000 »

Mi wyszła lipa, ale po zmieszaniu z winem wermut jest całkiem niezłe.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: olo 69 »

Ja zrobiłem w ten sposób, ze wykorzystałem do nalewu całe owoce.
Na 1 litr spirytusu i 1,4 litra wody dodałem cieniutko obrane skórki z 4 cytryn i 2 limonek. Następnie owoce które pozbawiłem skórek obrałem z albedo, pokroiłem w cienkie plasterki,lekko ugniotłem i dodałem do wszystkiego. Po dwóch dniach wszystko odcedziłem i dodałem jeszcze miodu i cukru do smaku.
Po trzech tygodniach odbyła się degustacja i okazało się, że wyszedł naprawdę ciekawy napitek.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7242
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 398 razy
Otrzymał podziękowanie: 1688 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: radius »

Moje limoncello wyszło na prawdę super :ok: Wszystkie kobiety go chwalą. No, może mogło by być trochę mniej słodkie, ale ogólnie polecam z czystym sumieniem :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Sxw3
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 18 lut 2013, 17:45
Podziękował: 4 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: Sxw3 »

Witam.
Niedawno miałem przyjemność skorzystać z przepisu @radius'a i mam problem a mianowicie przejrzystość otrzymanej nalewki (osobiście mi to nie przeszkadza, ale dla zasady w poszukiwaniu...). Wszytko było pięknie jak na zdjęciu radiusa gdy alkohol macerował się w skórkach cytryn i był bardzo przejrzysty. Ja zalałem swoje skórki 83% destylatem z pot stilla (po pierwszej destylacji nie ma szału pały jak dla wszystkich, ale mi odpowiadało ;) ), po 9 dniach ruszyłem na kolejny etap, czyli odcedzanie i gotowanie skórek, użyłem do tego 0,5l wody. Przegotowałem co trzeba odcedziłem wywar i rozpuściłem w nim cukier 200g. Mieszając wszystko razem otrzymałem nalewkę jak sok pomarańczowy. To co otrzymałem na zdjęciach jest po przepuszczeniu jej przez papierowy ręcznik kuchenny i następnie filtr do kawy a jednak widać że coś się wytrącą.

https://picasaweb.google.com/Mik.Bgs/Al ... 2931960578
https://picasaweb.google.com/Mik.Bgs/Al ... 4749018578

Oczywiście rozumiem, że wszytko to powodują esencje eteryczne, ale czemu nie dążyć do klarowności. Pomyślałem sobie wtedy co jak by do tych skórek dodać gotowy zalew np. 60% osłodzony wedle uznania, jeśli przebiegało by wszytko jak trzeba to na koniec mielibyśmy przejrzysty jak woda likier. [Byłem niezmiernie zdziwiony ile to smaku i aromatu nabrał alkohol tylko z samych skórek, miąższ użyłem do soku cytrynowo miodowego na codzień ;)]
Oczywiście proces już jest rozpoczęty więc dam sprawozdanie z tego co wyszło.
Pozdrawiam.

Pisz staranniej
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1298 razy
Otrzymał podziękowanie: 2745 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: lesgo58 »

@Sxw3
A wiesz co to jest Limoncello?
Wrzuć w google i obejrzyj zdjęcia.
Zdjęcia poniżej są wykonane przeze mnie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 kwie 2013, 23:38 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Sxw3
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 18 lut 2013, 17:45
Podziękował: 4 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: Sxw3 »

No racja :) wygłupiłem się, jeśli to tylko w taki sposób ma wyglądać. Ale mi zależy na tym limoncello przeźroczystym. Jeżeli nic z tego nie wyjdzie to chyba nie problem? To, co uzyskam za jakieś 2-3tyg będzie potwierdzeniem na limoncello. Przynajmniej inni będą mieli to doświadczenie już za sobą.
;)
Dokładnie to samo miałem co ty na zdjęciach. Jednak pomyślałem sobie czemu by nie postarać się o uzyskanie takiego efektu jaki jest gdy sam alkohol zalewa się skórkami.
Chcę sprawdzić czy zalane skórki destylatem osłodzonym nie osiągną tego samego smaku tylko że w tym przypadku osiągniemy "czyste" limoncello. Ale to się okaże, jak pisałem wcześniej experymentuję sobie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 kwie 2013, 23:03 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.

k_asiula
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 21 lis 2013, 20:06
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: LIMONCELLO

Post autor: k_asiula »

A ja właśnie popijam limoncello :). Muszę ją robić co tydzień, bo co weekend goście wypijają cały zapas. Na szczęście od przygotowania do degustacji wystarczy 48h. Może jest troszkę babska bo nie jest super mocna, ale wypijamy ją litrami.
0,5l spirytus + ok 0,5l soku z cytryny ( ok 5-6 sztuk) + ok 0,5l woda + szklanka cukru rozpuszczona w zagotowanej wodzie + skórka starta z cytryn. Wszystko do słoja - i już.
PS. moje kubki smakowe podpowiadają, że trzeba filtrować po maksymalnie 7 dniach. Potem trunek robi się gorzkawy.

Ostatnio robiłam modyfikacje: cytryny były tylko 3, do tego 2 pomarańcze i 1 grejpfrut - taka wariacja zbyszko 3 cytryny
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7242
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 398 razy
Otrzymał podziękowanie: 1688 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: radius »

@ k_asiula, a gdzie ty w oryginalnym przepisie na limoncello widziałaś sok z cytryn :?: :o Ty robisz po prostu cytrynówkę z dodatkiem startej skórki :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

k_asiula
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 21 lis 2013, 20:06
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: LIMONCELLO

Post autor: k_asiula »

Przyznaje, masz racje. Po prostu podzieliłam się swoją wariacją. Wcześniej były przykłady zalewania pokrojonych cytryn, to też nie jest typowe. Ale chyba o to chodzi prawda? Żeby próbować, odkrywać i dostosowywać przepisy do swojego smaku. Ale obiecuje, będę się bardziej pilnować :)

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: janik »

DSC02734.JPG


Moje Limoncello wyszło super smaczne i do tego wystarczająco klarowne.
Proces maceracji skórek i plastra cytryny w alkoholu nie spowodował dużego zmętnienia a do tego
przelewając do butelki użyłem filtra do kawy. Jest to nie tylko szybki do zrobienia trunek,ale i jeden ze smaczniejszych likierów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: mirek109 »

radius pisze:Moje limoncello wyszło na prawdę super :ok: Wszystkie kobiety go chwalą.
No to teraz spróbujcie to limoncello wymieszać z Cisowianką Perlasz (tak piszę jak słyszę)2:1 dwie części limo 1 ciso
W upalne dni znakomite ;)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1298 razy
Otrzymał podziękowanie: 2745 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: lesgo58 »

Profanacja.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7242
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 398 razy
Otrzymał podziękowanie: 1688 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: radius »

mirek109 pisze:No to teraz spróbujcie to limoncello wymieszać z Cisowianką Perlasz
Cholera, to tak jakbyś wymieszał 15-letnią whisky z colą :womit:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: mirek109 »

lesgo58 pisze:Profanacja.
Próbowałeś ? W upalny dzień? :)

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: mirek109 »

radius pisze:
mirek109 pisze:No to teraz spróbujcie to limoncello wymieszać z Cisowianką Perlasz
Cholera, to tak jakbyś wymieszał 15-letnią whisky z colą :womit:
Whisky tylko z wodę źródlaną :)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1298 razy
Otrzymał podziękowanie: 2745 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: lesgo58 »

A my rozmawiamy o Limoncello czy Cytrynówce?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

SZAKIREK15
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 21:34
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: LIMONCELLO

Post autor: SZAKIREK15 »

Nawiązując do oryginalnego przepisu na LIMONCELLO z pierwszego postu proponuję pozostałe cytryny w postaci soku i pestek wykorzystać do uczynienia nalewki Plebana - nic się nie zmarnuje. Jeśli Was to interesuje to podam przepis.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1298 razy
Otrzymał podziękowanie: 2745 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: lesgo58 »

Ja wykorzystuje do Nalewki Farmaceutów.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

SZAKIREK15
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 21:34
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: LIMONCELLO

Post autor: SZAKIREK15 »

Oczywiście nic się nie może zmarnować, poza tym Limoncello na szybko do spożycia, a nalewka musi swoje odstać
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 262 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: Wald »

SZAKIREK15 pisze: cytryny wykorzystać do nalewki Plebana - podam przepis.
Mówisz o tym przepisie: http://alkohole-domowe.com/forum/nalewk ... t8920.html :?:
:hahaha: :hahaha:
Odkrywcą nie jesteś: http://alkohole-domowe.com/forum/post77889.html#p77889
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

SZAKIREK15
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 21:34
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: LIMONCELLO

Post autor: SZAKIREK15 »

Tak, mam na myśli ten przepis z małymi uwagami t.j. daje tylko kilka pestek z cytryny i z kardamonem też ostrożnie, bo te dwie rzeczy mogą zdominować smak nadając mu za dużo goryczki lub zbyt wyczuwalny kardamon (ja daje szczyptę t,j.ok. 1 g mielonego). NO I OCZYWIŚCIE CYTRYNY MUSZA BYĆ "PRIMA SORT"

m.magda
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 17 lut 2014, 21:05
Re: LIMONCELLO

Post autor: m.magda »

Ja nastawiam skórki na 30 dni, i po zmieszaniu z wodą i cukrem na kolejne 30 dni, po tym czasie już można pić :)

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: janik »

Dając tak kategoryczne stwierdzenia myślę,że podany przepis jest już sprawdzony :czytaj: .?
Nastawianie skórek (z cytryny?)na tak długi czas (nie piszesz w czym) może spowodować dużą koncentracje olejków eterycznych i innych absmaków tak,że to nie będzie żadne Limoncello,ale jakaś mikstura trudna do klasyfikacji.

Pewną zasadą tego likieru jest maceracja skórek i plastra z cytryny w alkoholu przez 24 godz.
Można wnosić pewne innowacje smakowe w procesie technologi wytwarzania zbieżne z preferencjami smakowymi,ale nie mogą one burzyć tej zasady.

Limoncello jest likierem wyjątkowym,chciałem zrobić podobny trunek przy użyciu podobnych owoców cytrusowych -Limonki. Niestety smakowo nie można porównać do podstawowego zestawu. Limoncello powinno być z cytryny ,ale jeżeli ten trunek ma mieć taką nazwę to musimy dostosować się do podstawowego przepisu.

m.magda
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 17 lut 2014, 21:05
Re: LIMONCELLO

Post autor: m.magda »

Polską cytrynówkę robi się mocząc (spirytus) skórki 24 godz, a Limoncello dłużej.
O przepis pytałam na wakacjach we Włoszech i właśnie tyle radzili trzymać..
robiłam i było oki
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1298 razy
Otrzymał podziękowanie: 2745 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: lesgo58 »

@m.magda ma rację oryginalny przepis nie określa dokładnie dni moczenia skórek. Ma być przynajmniej 10 dni.
Jeśli Limoncello robimy na cytrynach ze sprawdzonego źródła to otrzymamy wspaniały aromatyczny likier.
Robiąc go w Polsce ryzykujemy "skażenie" likieru związkami konserwującymi zawartymi w skórce. Dlatego długie moczenie może być z "zabójcze" dla likieru. I nic tu nie pomoże moczenie, wyparzanie czy inne zabiegi "oczyszczające" skórki.
Z tego powodu mogę stwierdzić, że tylko raz mi się udał - właśnie z cytryn sprowadzonych z Włoch. Niestety pozostało po nim tylko wspomnienie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

zgoda
50
Posty: 54
Rejestracja: niedziela, 2 mar 2014, 17:30
Krótko o sobie: Bądźmy dobrej myśli, jeszcze może z tego wyjść coś dobrego.
Ulubiony Alkohol: bourbon!
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Odp: LIMONCELLO

Post autor: zgoda »

Żonka wczoraj zrobiła wg tego przepisu nastaw na skórkach z 12 cytryn, a miąższ poszedł do cytrynówki. :)
Awatar użytkownika

zgoda
50
Posty: 54
Rejestracja: niedziela, 2 mar 2014, 17:30
Krótko o sobie: Bądźmy dobrej myśli, jeszcze może z tego wyjść coś dobrego.
Ulubiony Alkohol: bourbon!
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Odp: LIMONCELLO

Post autor: zgoda »

Wczoraj mieliśmy pierwszą degustację i zgodnie stwierdziliśmy z żonką, że wyszło za mocne. Następnym razem będziemy celować w ok. 30% abv, a to co mamy rozcieńczymy i dosłodzimy, żeby zachować balans smakowy.

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Odp: LIMONCELLO

Post autor: mirek109 »

Sprawdźcie :)
Zazwyczaj macerujemy skórki świeże.
Ja spróbowałem skórki suszyć by nazbierać ich więcej. Jak już się nazbierało to zalałem je alkoholem :)
To był strzał w 10 :)

Lepszy aromat i limoncello smaczniejsze od poprzednich. Smak to rzecz gustu=smaku.

To samo zrobiłem z pomarańczą. Rewelacja i kolor po maceracji zaskoczył mnie bardzo.
Nie wiem jak to nazwać ;) - dla własnych potrzeb nazwałem to porańcello :)

Smacznego i na zdrowie ;)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: gr000by »

Raczej orangello :D. Robiłem, ale ze świeżych skórek pomarańczy. Na mój jęzor wymaga czasu, żeby się w pełni ułożyło, limoncello układa się trochę szybciej. Polecam dosładzanie cukrem trzcinowym (najlepiej nierafinowanym), trunek jest smaczniejszy niż słodzony zwykłym cukrem.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

crusher1988
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 11 sie 2013, 23:46
Re: LIMONCELLO

Post autor: crusher1988 »

W poniedziałek będę zlewał limoncello, zrobiłem z 12 cytryn, sok z cytryn poszedł do plebana :D
Awatar użytkownika

zgoda
50
Posty: 54
Rejestracja: niedziela, 2 mar 2014, 17:30
Krótko o sobie: Bądźmy dobrej myśli, jeszcze może z tego wyjść coś dobrego.
Ulubiony Alkohol: bourbon!
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Odp: LIMONCELLO

Post autor: zgoda »

Wypiliśmy pierwszą połówkę... Idzie jak oranżada. Ostatecznie zużyliśmy 12 cytryn, litr spirytusu, 2,5 litra wody i 850 g cukru.

Jeszcze do sprawdzenia jest jak będzie szło z wodą gazowaną i miętą, a to już będziemy badać w majówkę.
Awatar użytkownika

zgoda
50
Posty: 54
Rejestracja: niedziela, 2 mar 2014, 17:30
Krótko o sobie: Bądźmy dobrej myśli, jeszcze może z tego wyjść coś dobrego.
Ulubiony Alkohol: bourbon!
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Odp: LIMONCELLO

Post autor: zgoda »

Po rozcieńczeniu wodą gazowaną z kruszonym lodem i miętą to jest po prostu szał sezonu. 2 rozgniecione listki na szklankę 350 ml wystarczą.
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: artur.sukiennik »

Wiem,że odkopuje temat ale ma pytanie;-) skórki zalewamy spirytusem rozcieńczonym do 70% czy czystym 96+?;-)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1298 razy
Otrzymał podziękowanie: 2745 razy
Re: LIMONCELLO

Post autor: lesgo58 »

O pełnej mocy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”