nastaw z rodzynek na brandy / koniak
-
- Posty: 100
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2014, 16:45
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Lasek Koło Drogi
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Witam.
Mam okazję nabyć rodzynki w cenie 30 zł za 8 kg, to też się pobawię i zobaczę jak smakuje ta dobroć.
Planuję zakupić 2 kartoniki po 8 kg. Za kilo wychodzi jakieś 3.7 zł.
Pewnie jesteście ciekawi skąd tak tanio te rodzynki. Ano znajomej brat pracuje w MAKRO i mają tam promocję. Tylko trza brać minimum 8 kg, bo tyle jest w jednym kartonie.
Pozdrawiam.
Mam okazję nabyć rodzynki w cenie 30 zł za 8 kg, to też się pobawię i zobaczę jak smakuje ta dobroć.
Planuję zakupić 2 kartoniki po 8 kg. Za kilo wychodzi jakieś 3.7 zł.
Pewnie jesteście ciekawi skąd tak tanio te rodzynki. Ano znajomej brat pracuje w MAKRO i mają tam promocję. Tylko trza brać minimum 8 kg, bo tyle jest w jednym kartonie.
Pozdrawiam.
"Alkohol jest największym wrogiem człowieka, ale w Biblii zostało napisane... ...Kochaj swoich wrogów". ~ Frank Sinatra ~
-
- Posty: 379
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
- Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Mam pytanko do amatorów rodzynek. Czy taki biały nalot na rodzynkach to pleśń? Nie robię z tego koniaku, a tylko chciałem dodać ich trochę do smaczku do cukrówki. Nie wyglądało mi to na pleśń, bo kolor jest biały a nie zielony. Teraz nie wiem czy lecieć to na PS, kolumnie czy w ogóle to puszczać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 9
- Rejestracja: środa, 18 cze 2014, 16:43
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
To nie reklama, ale wątek dla mnie interesujący więc wrzucam.
http://olx.pl/oferta/rodzynki-z-indii-C ... 63aab33475
Jesienią lub zimą jak będę miał więcej czasu na rodzynki stawiam z 20kg nastaw.
http://olx.pl/oferta/rodzynki-z-indii-C ... 63aab33475
Jesienią lub zimą jak będę miał więcej czasu na rodzynki stawiam z 20kg nastaw.
-
- Posty: 1200
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 179 razy
- Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Znalazłem srebrną łopatę i dokopałem się do tematu. Srebrną, bo złotymi wykopywano starsze tematy.
Otóż mam rodzynki z tego miejsca:
https://www.olx.pl/d/oferta/rodzynka-br ... UNB55.html
Wrzucałem do okazji zakupowych. Z rodzynek wychodzi cukier, pachną ładnie, słodkie z lekką nutą kwasowości. Chcę zrobić z tego nastaw i destylować w kotle z grzałkami ULWD i na kolumnie półkowej, potem do szkła z wiórkami. Beczki nie będę zalewał. Destylacja, podobnie jak zboża czy mąki jednorazowa dla części serca, powtórna dla dłuższych przed i pogonów.
O ile pomysł na destylację mam, może dobry, może nie bardzo, o tyle nie mam sprawdzonego pomysłu na nastaw, drożdże, pożywkę, pektoenzym. Widzę to tak:
- zagrzać wodę do 80 *C i zalać nią rodzynki,
- dać pektoenzym i rozbić ile się da mieszadłem,
- po spadku temperatury do właściwej podać drożdże,
- fermentacja w temperaturze otoczenia.
Są gotowe preparaty z drożdżami, pożywką i pektoenzymem, ale jestem zwolennikiem dawania wszystkiego oddzielnie, choćby z tego tytułu, że pekto pójdzie do gorącego nastawu, a drożdże później.
Nastaw to 16 kg rodzynek i 42 l wody, tak mi wychodzi z zawartości teoretycznej cukru w rodzynkach.
Pytanie dotyczy wyboru drożdży, nie zależy mi na krótkim czasie fermentacji. Jak również doboru pożywki. Nie mam z tym żadnego doświadczenia, a sądząc po dacie postów w temacie, od tego czasu koledzy mogli zyskać większe doświadczenie i mogą być nowsze produkty do fermentacji na rynku.
Co radzicie?
Otóż mam rodzynki z tego miejsca:
https://www.olx.pl/d/oferta/rodzynka-br ... UNB55.html
Wrzucałem do okazji zakupowych. Z rodzynek wychodzi cukier, pachną ładnie, słodkie z lekką nutą kwasowości. Chcę zrobić z tego nastaw i destylować w kotle z grzałkami ULWD i na kolumnie półkowej, potem do szkła z wiórkami. Beczki nie będę zalewał. Destylacja, podobnie jak zboża czy mąki jednorazowa dla części serca, powtórna dla dłuższych przed i pogonów.
O ile pomysł na destylację mam, może dobry, może nie bardzo, o tyle nie mam sprawdzonego pomysłu na nastaw, drożdże, pożywkę, pektoenzym. Widzę to tak:
- zagrzać wodę do 80 *C i zalać nią rodzynki,
- dać pektoenzym i rozbić ile się da mieszadłem,
- po spadku temperatury do właściwej podać drożdże,
- fermentacja w temperaturze otoczenia.
Są gotowe preparaty z drożdżami, pożywką i pektoenzymem, ale jestem zwolennikiem dawania wszystkiego oddzielnie, choćby z tego tytułu, że pekto pójdzie do gorącego nastawu, a drożdże później.
Nastaw to 16 kg rodzynek i 42 l wody, tak mi wychodzi z zawartości teoretycznej cukru w rodzynkach.
Pytanie dotyczy wyboru drożdży, nie zależy mi na krótkim czasie fermentacji. Jak również doboru pożywki. Nie mam z tym żadnego doświadczenia, a sądząc po dacie postów w temacie, od tego czasu koledzy mogli zyskać większe doświadczenie i mogą być nowsze produkty do fermentacji na rynku.
Co radzicie?
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 227
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 7521
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
- zalej rodzyny wodą o temp. 80ºC
- poczekaj z godzinkę aż zmiękną i rozbij mieszadłem
- gdy temperatura spadnie do ok. 40ºC i dodaj pektoenzym
- ponownie użyj mieszadła i po spadku temperatury poniżej 30ºC, dodaj drożdże i pożywkę
Ja, również polecam drożdże CO-16. Co do pożywki, to dodał bym Multiwitaminę.
Zrób ciut inaczej.
- zalej rodzyny wodą o temp. 80ºC
- poczekaj z godzinkę aż zmiękną i rozbij mieszadłem
- gdy temperatura spadnie do ok. 40ºC i dodaj pektoenzym
- ponownie użyj mieszadła i po spadku temperatury poniżej 30ºC, dodaj drożdże i pożywkę
Ja, również polecam drożdże CO-16. Co do pożywki, to dodał bym Multiwitaminę.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 3005
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 26
- Rejestracja: wtorek, 23 maja 2023, 18:02
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
@postman i jak tam nastaw z tych rodzynek?
ja zrobiłem nastaw z tych samych rodzynek z tym że chcę zrobić czysty spirytusik. Dałem 10kg rodzynek zalałem gorącą wodą potraktowałem mieszadłem przy 40'C dałem enzym i znowu mieszadło. W sumie na 10kg rodzynek dałem 22l wody (założyłem 5,5 kg cukru w tych 10kg rodzynek) jak ostygło dałem Drożdże Owocowe Turbo AD (nie zależało mi w tym wypadku na aromatach).
Blg to właściwie nie było jak zmierzyć w tym błocie . Teraz po 6 dniach BLG wynosi 2 od 48h ale w ciul w płynie zawiesiny więc wynik zawyżony. Pytanie czy u Ciebie podobnie to wygląda?
ja zrobiłem nastaw z tych samych rodzynek z tym że chcę zrobić czysty spirytusik. Dałem 10kg rodzynek zalałem gorącą wodą potraktowałem mieszadłem przy 40'C dałem enzym i znowu mieszadło. W sumie na 10kg rodzynek dałem 22l wody (założyłem 5,5 kg cukru w tych 10kg rodzynek) jak ostygło dałem Drożdże Owocowe Turbo AD (nie zależało mi w tym wypadku na aromatach).
Blg to właściwie nie było jak zmierzyć w tym błocie . Teraz po 6 dniach BLG wynosi 2 od 48h ale w ciul w płynie zawiesiny więc wynik zawyżony. Pytanie czy u Ciebie podobnie to wygląda?
-
- Posty: 1200
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 179 razy
- Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Ja jeszcze nie zacząłem zabawy z rodzynkami, planuję za jakieś 2 miesiące. Za to mój sąsiad wczoraj zaczął zabawę i jeszcze nie wiem jakie są efekty. W każdym razie fermentacja ruszyła późnym popołudniem. Z jakim efektem to okaże się pewnie w następny weekend.
Proporcje to 16,6 kg na 40 l wody, drożdże SafSpirit CO-16. Nastawy z przeznaczeniem do starzenia w beczce 50 l.
Proporcje to 16,6 kg na 40 l wody, drożdże SafSpirit CO-16. Nastawy z przeznaczeniem do starzenia w beczce 50 l.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 3005
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 1200
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 179 razy
- Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Woda 80 *C i razem z rodzynkami do beczki, potem mieszadło do betonu i tak parę razy w trakcie studzenia i opijania się wodą przez rodzynki. Lepsze byłoby z poziomo osadzonymi nożami, bo po tym sporo całych rodzynek zostaje. Zdecydowana jednak większość jest pokaleczona.
Co zrobią drożdże to jeszcze nie wiadomo, bo nawet 24 godzin jeszcze nie pracują. Obserwuję postępy sąsiada, by samemu iść już "na pewniaka" gdy przyjdzie pora na moje Gotowanie będzie w kotle z grzałkami ULWD.
Co zrobią drożdże to jeszcze nie wiadomo, bo nawet 24 godzin jeszcze nie pracują. Obserwuję postępy sąsiada, by samemu iść już "na pewniaka" gdy przyjdzie pora na moje Gotowanie będzie w kotle z grzałkami ULWD.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 3005
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Kol Spawacz wykonał mi taki turborozp.....lator - download/file.php?id=30583 - ostrza z profesjonalnej krajalnicy do warzyw. Robi robotę, ale trzeba ostrożnie. Możliwość uszkodzenia pojemnika jest najmniejszym zagrożeniem.
A to reszta moich sprzętów do miksowania download/file.php?id=34969
W przyszłym tygodniu powinienem już mieć rodzyny i popróbuję na różne sposoby.
A to reszta moich sprzętów do miksowania download/file.php?id=34969
W przyszłym tygodniu powinienem już mieć rodzyny i popróbuję na różne sposoby.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 3005
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 26
- Rejestracja: wtorek, 23 maja 2023, 18:02
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
A swoją drogą myślałem że fermentacja stanęła przy tych 2 BLG a dziś jak zmierzyłem to jest około 1.5 BLG więc coś się jeszcze dzieje. Oczywiście odczyt zawyżony z uwagi na sporą ilość drobinek zawieszonych w płynie.
u mnie po działaniach mieszadłem zostało nadal całych rodzynek sporo. Aktualnie te które były całe rozpadają się praktycznie same więc możliwe że bez kombinowania będzie dobrze
Tu kolega @psotamt podał linka:
W ofercie napisane jest że minimalne zamówienie to cała paleta 850kg, jednak kiedy napisałem że chciałbym na próbę małą ilość (30kg) nie było żadnego problemu. Kontaktowałem się na numer telefonu podany w ofercie. Minus taki że z przesyłkę wyszło mnie drugie tyle co za rodzynki , ale lepiej tak niż zostać z cała paletą jak by coś było nie tak.
A swoją drogą myślałem że fermentacja stanęła przy tych 2 BLG a dziś jak zmierzyłem to jest około 1.5 BLG więc coś się jeszcze dzieje. Oczywiście odczyt zawyżony z uwagi na sporą ilość drobinek zawieszonych w płynie.
-
- Posty: 350
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Powiedzmy 20-50 kg
Napewno mniejsza niż 850 kg.
Powiedzmy 20-50 kg
Może wyszło by mniej jakbyś zamówił do 20kgMinus taki że z przesyłkę wyszło mnie drugie tyle co za rodzynki
-
- Posty: 3005
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 3005
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Tak, niby paletowo, ale bez problemu spakował 5 paczek. Opłaciłem przesyłki na furgonetce i przesłałem na maila sprzedawcy listy przewozowe. Wydrukował, nakleił i doszły. Zrobiłem też przedpłatę, bo nie lubię kurierowi płacić
Rodzyny są w kartonach po 10 kg, więc skleja po trzy. Trochę waży paka, albo ja nie w formie
Rodzyny są w kartonach po 10 kg, więc skleja po trzy. Trochę waży paka, albo ja nie w formie
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 54
- Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Wyszło wam coś ciekawego z tych rodzynek? Zastanawiam się czy warto tracić czas na nie. Jaka wydajność alkoholu z 1 kg?
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 lip 2023, 12:27 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 26
- Rejestracja: wtorek, 23 maja 2023, 18:02
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
U mnie wyszło z nastawu 10kg rodzynek, 22l wody i drożdże owocowe turbo AD 170ml przedgonu, pierwsze 170ml do zlewek na powtórną gonitwę, 340 ml pogonu, no i najważniejsze 2,15l spirytusu >96.5%.
Ze spirytusu wyszła dobra wódeczka
Dziś mam zamiar popełnić nastaw z bayanusami na coś smakowego z tych samych rodzynek.
Ze spirytusu wyszła dobra wódeczka
Dziś mam zamiar popełnić nastaw z bayanusami na coś smakowego z tych samych rodzynek.
-
- Posty: 3005
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Czyli można przyjąć średnią wydajność 2,5l spirytusu brutto z 10kg rodzynek. Myślałem, że będzie mniej, bo czasem sobie przegryzam i nie są za słodkie. A zapachem przypominają mi trochę melasę Planuję nastawić na winiak i do beczki.
A może już ktoś próbował destylatu?
A może już ktoś próbował destylatu?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1200
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 179 razy
- Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Sąsiad robi dziś pierwszą destylację rodzynek z nastawu 16,5 kg w 42 l wody. Potem pewnie policzy wydajność, ale zważywszy, że kolumna zalała się przy 89,8 *C, destylatu będzie sporo. Destylacja na kolumnie kołpakowej z kotłem 60 l i grzałkami OLWD. Do tego moduł OLM zasypany sprężynkami z kwasówki.
Procedura to zalanie, godzinna stabilizacja z 3-krotnym zrzutem przedgonów z głowicy, potem odbiór kropelkowy do czasu aż będzie pachnąco. Odbiór z OLM po uprzednim odebraniu 0,3 l jako użytkowy przedgon. Odbiór serca z taką prędkością, by nie przekroczyć 80 *C na OLM, więc w dość wysokim procencie. Na razie dalej kapie
No cóż, nakapaliśmy sobie z wężyka do menzurki i rozcieńczyliśmy do 38 - 40% i degustacja. Paru rzeczy już w ten sposób próbowałem z mniejszym lub większym wykrzywieniem pyska, ale rodzynki wywołały moje najszczersze zdumienie. TO JUŻ NADAJE SIĘ DO PICIA!!! Taki alkohol na świeżo jest już dobry. Gdybym nie wiedział co pije, pochwaliłbym producenta, że zrobił świetną wódkę owocową.
Oczywiście teraz pite nie będzie, w perspektywie beczka lub szkło i leżakowanie w zależności od potrzeb i alkoholu i właściciela. Sam zakup i surowiec zdecydowanie pozytywny, powinien być wyśmienity trunek.
Aktualizacja!
Po zsumowaniu wszystkich frakcji poza przedgonami nakapało 5,4 l przeliczeniowego spirytusu w 7 l destylatu.
Wydajność w przeliczeniu na czysty spirytus 96% to 0,33 l/1 kg rodzynek.
Kolejne destylaty mogą dać nieco wyższą wydajność, bo następne nastawy zostały zrobione z pominięciem początkowych błędów.
Tak, ja. Dziś, przed chwilą
Sąsiad robi dziś pierwszą destylację rodzynek z nastawu 16,5 kg w 42 l wody. Potem pewnie policzy wydajność, ale zważywszy, że kolumna zalała się przy 89,8 *C, destylatu będzie sporo. Destylacja na kolumnie kołpakowej z kotłem 60 l i grzałkami OLWD. Do tego moduł OLM zasypany sprężynkami z kwasówki.
Procedura to zalanie, godzinna stabilizacja z 3-krotnym zrzutem przedgonów z głowicy, potem odbiór kropelkowy do czasu aż będzie pachnąco. Odbiór z OLM po uprzednim odebraniu 0,3 l jako użytkowy przedgon. Odbiór serca z taką prędkością, by nie przekroczyć 80 *C na OLM, więc w dość wysokim procencie. Na razie dalej kapie
No cóż, nakapaliśmy sobie z wężyka do menzurki i rozcieńczyliśmy do 38 - 40% i degustacja. Paru rzeczy już w ten sposób próbowałem z mniejszym lub większym wykrzywieniem pyska, ale rodzynki wywołały moje najszczersze zdumienie. TO JUŻ NADAJE SIĘ DO PICIA!!! Taki alkohol na świeżo jest już dobry. Gdybym nie wiedział co pije, pochwaliłbym producenta, że zrobił świetną wódkę owocową.
Oczywiście teraz pite nie będzie, w perspektywie beczka lub szkło i leżakowanie w zależności od potrzeb i alkoholu i właściciela. Sam zakup i surowiec zdecydowanie pozytywny, powinien być wyśmienity trunek.
Aktualizacja!
Po zsumowaniu wszystkich frakcji poza przedgonami nakapało 5,4 l przeliczeniowego spirytusu w 7 l destylatu.
Wydajność w przeliczeniu na czysty spirytus 96% to 0,33 l/1 kg rodzynek.
Kolejne destylaty mogą dać nieco wyższą wydajność, bo następne nastawy zostały zrobione z pominięciem początkowych błędów.
Ostatnio zmieniony sobota, 22 lip 2023, 21:24 przez psotamt, łącznie zmieniany 2 razy.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 445
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Ja dziś przelotem wpadłem na działkę z rodzynkami, postanowiłem zrobić test i na szybko zagrzałem wodę w kegu. Do wiadra wrzuciłem 10kg rodzynek i zalałem prawie wrzątkiem. Tak żeby tylko pokryło rodzynki. Wiertara i mieszadlo w ruch, za jakieś 15 min znów że dwa litry gorącej wody i powtórka z mieszadła i tak jeszcze ze dwa razy. Zrobiło się z tego ok 18 litrów breji rodzynkowej.
Przerzuciłem do beczki dodałem kilka kropel anty piany, jako że nie miałem pekto dałem w ramach eksperymentu dodałem enzymu upłynniającego i dwie łyżeczki kwasku cytrynowego. Znalazłem jeszcze dwa kg cukru z przed pandemii chyba po 2,79 za kg jak dobrze pamiętam. Poszedł do beczki i dolałem zimnej wody żeby zbic temperaturę bo czas nie pozwalał na czekanie aż samo wystygnie. Wyszło tego w sumie ok 40l i refraktometr pokazał 18 brix. Z drożdży miałem jakieś wiekowe fermiole i moskwę, jako że musiałem znikać z działki nie ryzykowałem jakichś dzikusów z feemiolami i dałem moskwę.
Jutro może wpadnę na chwilę zobaczyć czy ruszyły, chyba że nie dam rady to zobaczę dopiero we wtorek
Przerzuciłem do beczki dodałem kilka kropel anty piany, jako że nie miałem pekto dałem w ramach eksperymentu dodałem enzymu upłynniającego i dwie łyżeczki kwasku cytrynowego. Znalazłem jeszcze dwa kg cukru z przed pandemii chyba po 2,79 za kg jak dobrze pamiętam. Poszedł do beczki i dolałem zimnej wody żeby zbic temperaturę bo czas nie pozwalał na czekanie aż samo wystygnie. Wyszło tego w sumie ok 40l i refraktometr pokazał 18 brix. Z drożdży miałem jakieś wiekowe fermiole i moskwę, jako że musiałem znikać z działki nie ryzykowałem jakichś dzikusów z feemiolami i dałem moskwę.
Jutro może wpadnę na chwilę zobaczyć czy ruszyły, chyba że nie dam rady to zobaczę dopiero we wtorek
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 715
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 196 razy
- Otrzymał podziękowanie: 137 razy
-
- Posty: 1200
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 179 razy
- Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Na razie zauważone 2 błędy w przygotowaniu nastawu:
1. Za dużo wody wlane na samym początku, bo całość potrzebna dla nastawu. Lepiej dać początkowo znacznie mniej, bo wtedy łatwiej w gęstwinie posiekać rodzynki. Potem, w miarę zagęszczania się nastawu, dodawać kolejne porcje wody i dalej robić gęstą pulpę. Aż do uzyskania zakładanych proporcji. W pierwszej beczce było dużo całych rodzynek.
2. Za wcześnie, bo w temperaturze ok. 60 *C podany był pektoenzym. Przy kolejnej beczce dany był poniżej 40 *C i mam wrażenie, że znacznie lepiej zadziałał.
To tyle. Do samego procesu destylacji nie mam uwag.
Ponadto raczej nie ma ryzyka startu dzikusów. Nastawy stygły długo w sposób naturalny i do chwili podania matki drożdżowej nic nie działo się w beczkach.
1. Za dużo wody wlane na samym początku, bo całość potrzebna dla nastawu. Lepiej dać początkowo znacznie mniej, bo wtedy łatwiej w gęstwinie posiekać rodzynki. Potem, w miarę zagęszczania się nastawu, dodawać kolejne porcje wody i dalej robić gęstą pulpę. Aż do uzyskania zakładanych proporcji. W pierwszej beczce było dużo całych rodzynek.
2. Za wcześnie, bo w temperaturze ok. 60 *C podany był pektoenzym. Przy kolejnej beczce dany był poniżej 40 *C i mam wrażenie, że znacznie lepiej zadziałał.
To tyle. Do samego procesu destylacji nie mam uwag.
Ponadto raczej nie ma ryzyka startu dzikusów. Nastawy stygły długo w sposób naturalny i do chwili podania matki drożdżowej nic nie działo się w beczkach.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 3005
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 1200
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 179 razy
- Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Na suszone zapewne nie działa wcale lub słabo. Ale na namoczone rodzynki i opite solidnie wodą już tak. Kolejne dwa nastawy gdzie pekto podany był poniżej temperatury 40 *C zadział, bo nastaw jest znacznie rzadszy.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 484
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 59 razy
- Otrzymał podziękowanie: 81 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
A jaki doradzacie stosunek rodzynek do wody?
@psotamt wyżej napisał: 16,5 kg w 42 l wody - ale to wsad do kotła 60 litrów.
A na wsad do 50 litrowego kociołka może być 15 kg rodzynek na 30 litrów wody? Czy za dużo rodzynek?
@psotamt wyżej napisał: 16,5 kg w 42 l wody - ale to wsad do kotła 60 litrów.
A na wsad do 50 litrowego kociołka może być 15 kg rodzynek na 30 litrów wody? Czy za dużo rodzynek?
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
- Posty: 1273
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Rodzynki mają standardowo 60% cukru... Szklanka to ponoć 140g co by dawało gęstość rzędu 0,56 kg/dm^3 więc finalnie protamt ma jakieś 20BLG. Zmniejszając proporcjonalnie to 30l wody na 15kg daje trochę za mało wody. Po co stresować drożdże...
Ostatnio zmieniony środa, 26 lip 2023, 15:49 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2067
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Od 26 lipca upłynęło prawie miesiąc! Skoro taka cisza to domniemam, że wszyscy zajmują się teraz degustacją?
Właśnie nabyłem te rodzynki więc i ja niedługo zajmę się tematem. Destylat pójdzie do beczki.
Właśnie nabyłem te rodzynki więc i ja niedługo zajmę się tematem. Destylat pójdzie do beczki.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html