nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy

Post autor: drgranatt »

Jedną porcję zrobiłem już na gotowo.
Jestem więcej niż zadowolony. Aromat i smak zajefajny :ok: Teraz jeszcze druga porcja i do beczki. Myślę, że efekt końcowy może być petardina.
Zaleję do świeżo wyszczonej i wypalonej beki.

@Góral bagienny to co rozrobiłem to nawet Tobie by podeszło :pije:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

zwirek
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: zwirek »

Witam wszystkich posiadam ok 35l surówki z rodzynek o mocy ok 40% i czeka mnie teraz destylacja na gotowo tylko mam zagwozdkę, :scratch: użyć pustej metrowej rury czy też zrobić na kolumnie procup 6 półek. Podpowiedzcie proszę.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: Kula »

Półka jak najbardziej ale 6 półek to ciut za wiele jak na mój gust.
Nie możesz skrócić do 3-4?
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

zwirek pisze: czwartek, 18 sty 2024, 10:40 Witam wszystkich posiadam ok 35l surówki z rodzynek o mocy ok 40%...
Ja surówkę z rodzynek gotowałem na długiej rurze z wypełnieniem i odbierałem przez OVM. Wyszedł zajebisty aromat mimo, że ma to 96%. Po rozcieńczeniu do 60% pójdzie do beczki.
Po rozcieńczeniu próbki do 40% destylat nic nie stracił na smaku i aromacie.
Co z tego wyjdzie przekonam się za rok.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

zwirek
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: zwirek »

Kula pisze: czwartek, 18 sty 2024, 11:15 Półka jak najbardziej ale 6 półek to ciut za wiele jak na mój gust.
Nie możesz skrócić do 3-4?
Skrócić raczej się nie da ale nie jestem konstruktorem więc pewności nie mam.
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: zask »

drgranatt pisze: czwartek, 18 sty 2024, 12:27 Ja surówkę z rodzynek gotowałem na długiej rurze z wypełnieniem i odbierałem przez OVM. Wyszedł zajebisty aromat mimo, że ma to 96%.
Muszę się upewnić ;) Na drugi raz surówkę z rodzynek puściłeś tak samo jak byś robił normalnie spirytus?
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

@zask , dokładnie tak.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: rozrywek »

:D Jakie proporcje stosujecie?.
Ja się przymierzam do 3kg rodzynek na 10L wody.
Wiem że to dużo.
Zmielone w zwykłej ręcznej maszynce do mięsa.
W fermentor i jazda. Oczywiście bez dodatku cukru.

Niestety nie mamy dostępu do winogron.
Dowalić więcej? Czy 3kg wystarczy?
Ostatnio jak robiłem to wyszło cienkusz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

Ja z 15kg rodzynek robiłem 50l nastaw.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: stuf »

@drgranatt i jakie blg na starcie miałeś?

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

@stuf , tak dokładnie to już nie pamiętam ale chyba wyszło 22 Blg.

EDIT

Z 60kg otrzymałem na czysto 15l 96%.
Ostatnio zmieniony piątek, 19 sty 2024, 15:37 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: psotamt »

Sprawdzone proporcje. Dlaczego akurat 16,6 kg rodzynek? To 50 kg na 3 beczki :D

Nastaw dla kotła 60 l.
16,6 kg rodzynek
40 l wody
pektoenzym
drożdże
pożywka

Wodę zagrzać do 60 *C, wlać do beczki i wrzucić rodzynki.
Poniżej 35 *C w beczce dodać pektoenzym, pożywkę i matkę drożdżową. Mieszadłem dobrze zamieszać.
Podczas fermentacji, raz na dobę porządnie zamieszać w pojemniku. Sprawdza się mieszadło.

Matka drożdżowa
100 ml wody na miskę i rozsypać drożdże na 20 minut.
Potem zamieszać i dodać 100 ml soku z beczki.
Po 10 minutach przelać do beczki i wymieszać.


BLG nie mierzyłem nigdy.
Dokładnie tak samo mam zamiar postąpić w tym roku z suszonymi daktylami.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 456
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: kamilasta »

Tak mi wpadło do głowy, żeby potraktować rodzynki dundrem z melasy... :scratch:
Próbował ktoś takiego wynalazku?
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

Krychu35
300
Posty: 306
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: Krychu35 »

@kamilasta według mnie szkoda smaku rodzynek na taki mix. :scratch:
Ja zrobiłem cukrówkę na takim dundrze i to tylko aby zobaczyć co z tego wyjdzie. ;) Może duch buraka trochu zniknie :mrgreen:
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 456
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: kamilasta »

Ja robiłam QQ z dodatkiem takiego dundru. Całkiem fajne wyszło tylko układało się długo.
Rodzynek mam jeszcze 40 kg, więc jest z czym eksperymentować.
Takie rumowe brandy na PS-ie i do beczki na 2 lata... :scratch:
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: Doody »

Kamila,
Moim zdaniem nastaw tak jak opisał @psotamt. Dwa razy na PS-e i będzie fajne brandy :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: psotamt »

kamilasta pisze: poniedziałek, 18 mar 2024, 15:19 Tak mi wpadło do głowy, żeby potraktować rodzynki dundrem z melasy... :scratch:
Mogą być rodzynki, któż Ci zabroni :D Choć w moim odczuciu trochę żal by mi było rodzynek. Jednak z takiej mieszanki nie ma prawa wyjść zły trunek.
Dundrem z melasy traktowałem kilka razy skrobię ziemniaczaną z pozytywnym efektem.
Pojedyncza rektyfikacja takiego miksa dawała znacznie smaczniejszą wódkę, niźli sama skrobia.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 456
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: kamilasta »

psotamt pisze: poniedziałek, 18 mar 2024, 20:34 Pojedyncza rektyfikacja takiego miksa dawała znacznie smaczniejszą wódkę, niźli sama skrobia.
Zawsze zastanawiała mnie ta pojedyncza rektyfikacja.
Czy taki alkohol nie jest zbyt mocno zanieczyszczony?
Długo się układała twoja skrobia?
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

Jest zanieczyszczony. Jak taki Ci odpowiada to wszystko ok :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: psotamt »

kamilasta pisze: środa, 20 mar 2024, 18:08Długo się układała twoja skrobia?
Co najmniej 3 miesiące. Ale zwykle daję jej więcej czasu.
Zanieczyszczony? Destylat zbożowy z półek jest zanieczyszczony wielokrotnie bardziej, a jak smakuje po leżakowaniu? :D
Robiłem dwukrotnie rektyfikację skrobi i jednak zostanę przy jednej.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

geoorge
50
Posty: 63
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: geoorge »

Jak przybliżony czas fermentacji na CO-16?
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

Max do 14 dni w zależnosci od temperatury.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

geoorge
50
Posty: 63
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: geoorge »

Podpowie ktoś jak na kolumnie półokowej prowadzić proces.
Nie mam doświadczenia niestety, do dyspozycji ma do 5 półek (sita) i OLM.
Głównie chodzi mi jak % odbierać serce np. 70-80%? 4 półki?

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: kwik44 »

A skąd my mamy wiedzieć co tobie smakuje? W jaki destylat celujesz? Od odpowiedzi na to pytanie zależy co doradzić. Jeden lubi bardziej oczyszczony do "szybszego" spożycia, drugi zanieczyszczony do długiego dojrzewania. Dla mnie standardem jest ~60%...

geoorge
50
Posty: 63
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: geoorge »

Dzięki, raczej krótkie starzenie (może 6 - 12 miesięcy), nie w beczce. W szkle z ewentualnym dodatkiem dębu lub rodzynek (albo jedno i drugie).

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: kwik44 »

W szkle, w takim czasie to może się co najwyżej zabarwić dębem. Coś tam się poprawi, ale bardzo słabo. Kamionka. Widzę, że smaki a'la metaxa chodzą po głowie ;) Zrób odpęd do końca, porządny, a potem destyluj na te 60-70% i nie schodź głęboko w pogon. I powinno być. Słodycz z rodzynek powinna dodatkowo wygładzić smak. Nalew na rodzynkach zrobiłbym osobno i później domieszał. Przedgon i pogon oczywiście do kolejnych destylacji jak masz więcej nastawu.
Ostatnio zmieniony środa, 3 kwie 2024, 08:13 przez kwik44, łącznie zmieniany 2 razy.

geoorge
50
Posty: 63
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: geoorge »

A gdzie nabyć kamionki w rozsądnej cenie?
Podwójny odpęd daje faktycznie dobry efekt, przypomniało mi się że dawno temu robiłem tak śliwowicę :), tylko nie pamiętam nawet ile półek miałem przy drugim odpędzie.
Wolałbym za jednym razem załatwić sprawę, ale zobaczymy.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: jakis1234 »

geoorge pisze: środa, 3 kwie 2024, 09:27 A gdzie nabyć kamionki w rozsądnej cenie?
Zobacz tutaj:https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 62#p181201
i tutaj:https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 22#p147438
Pozdrawiam z opolskiego.

geoorge
50
Posty: 63
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: geoorge »

Nie wiedziałem że takie oddychające kamionki można kupić :). Myślałem że są tylko szkliwione i dlatego nie brałem tego wcześniej pod uwagę.
Gonić z OLM czy wywalić i odbiór z głowicy?
Przez OLM dużo stracę przy rodzynkach?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: jakis1234 »

geoorge pisze: czwartek, 4 kwie 2024, 21:54 Gonić z OLM czy wywalić i odbiór z głowicy?
Przez OLM dużo stracę przy rodzynkach?
Według mnie:
OLM
Nie
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

geoorge pisze: czwartek, 4 kwie 2024, 21:54 Gonić z OLM czy wywalić i odbiór z głowicy?
Ja goniłem przez OVM i aromatów jest wystarczająco dużo.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 314
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: Mrooq »

Ja właśnie robię odpęd rodzynek, które czekały w beczkach od września/października. Ciekawe co wyjdzie co to wyjdzie po "półrocznej" fermentacji
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.

geoorge
50
Posty: 63
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: geoorge »

Rodzinki po 7 dniach fermentacji (całe, nie rozdrobnione) w temp. nastawy 20-25°C mają około 9 Birx. Szkodę że nie sprawdziłem na starcie ( ale pewnie i tak dużo cukru było uwięzione w rodzynkach).
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

@geoorge, jak dodawałeś pektoenzym to poradził sobie z cukrem wewnątrz owoców.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

geoorge
50
Posty: 63
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: geoorge »

Niby dodałem pekto, tylko ilości ciężkie do odwarzenia.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: rozrywek »

geoorge pisze: wtorek, 2 kwie 2024, 17:37 Dzięki, raczej krótkie starzenie (może 6 - 12 miesięcy)
A dlaczego aż tak krótkie starzenie?.
Zrób następny nastaw.
I działaj sukcesywnie.
Potem następny I następny.
Najstarsze do kieliszka a reszta niech sobie dojrzewa.
Ustal metodę jak to rozdrobnić.
Ja przekręcałem przez głupią maszynkę do mięsa.
Poważnie. Na sitku o najgrubszych oczkach.
Działa. A jak nie to pektoenzym. Wiertarka i mieszadło.

geoorge
50
Posty: 63
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: geoorge »

Mam dziwą sytuację (a może normalną?), po 15 dniach pomiar refraktometrem daje znowu wynik 9 Birx. Tym razem widać koniec fermentacji, poprzednio nastaw pracował. Tak duża korekta?

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: rastro »

O ile pamiętam całe rodzynki, do mierzenia postępów fermentacji czegoś takiego refraktometr się nie nadaje, żeby mógł być wskaźnikiem postępów fermentacji musimy zmierzyć początkowe blg, przy założeniu że praktyczne cały cukier jest w cieczy, wtedy można obliczyć korektę wedle wzoru, który można znaleźć być może u nas, a na 100% na piwo.org
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: jakis1234 »

https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer
https://piwko.com.pl/kalkulator/korekta ... raktometru

Pomiar refraktometrem bez przeliczenia nie ma sensu.
@geoorge, nie napisałeś, czy te 9 Brix to po przeliczeniu.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

geoorge pisze: poniedziałek, 15 kwie 2024, 10:05 Mam dziwą sytuację (a może normalną?), po 15 dniach pomiar refraktometrem daje znowu wynik 9 Birx. Tym razem widać koniec fermentacji, poprzednio nastaw pracował. Tak duża korekta?
Weź trochę płynu na język i organoleptycznie. Jak kwaśne to wszystko zjedzone.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”