nastaw z rodzynek na brandy / koniak
-
- Posty: 1932
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Jedną porcję zrobiłem już na gotowo.
Jestem więcej niż zadowolony. Aromat i smak zajefajny Teraz jeszcze druga porcja i do beczki. Myślę, że efekt końcowy może być petardina.
Zaleję do świeżo wyszczonej i wypalonej beki.
@Góral bagienny to co rozrobiłem to nawet Tobie by podeszło
Jestem więcej niż zadowolony. Aromat i smak zajefajny Teraz jeszcze druga porcja i do beczki. Myślę, że efekt końcowy może być petardina.
Zaleję do świeżo wyszczonej i wypalonej beki.
@Góral bagienny to co rozrobiłem to nawet Tobie by podeszło
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1932
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Po rozcieńczeniu próbki do 40% destylat nic nie stracił na smaku i aromacie.
Co z tego wyjdzie przekonam się za rok.
Ja surówkę z rodzynek gotowałem na długiej rurze z wypełnieniem i odbierałem przez OVM. Wyszedł zajebisty aromat mimo, że ma to 96%. Po rozcieńczeniu do 60% pójdzie do beczki.
Po rozcieńczeniu próbki do 40% destylat nic nie stracił na smaku i aromacie.
Co z tego wyjdzie przekonam się za rok.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Jakie proporcje stosujecie?.
Ja się przymierzam do 3kg rodzynek na 10L wody.
Wiem że to dużo.
Zmielone w zwykłej ręcznej maszynce do mięsa.
W fermentor i jazda. Oczywiście bez dodatku cukru.
Niestety nie mamy dostępu do winogron.
Dowalić więcej? Czy 3kg wystarczy?
Ostatnio jak robiłem to wyszło cienkusz.
Ja się przymierzam do 3kg rodzynek na 10L wody.
Wiem że to dużo.
Zmielone w zwykłej ręcznej maszynce do mięsa.
W fermentor i jazda. Oczywiście bez dodatku cukru.
Niestety nie mamy dostępu do winogron.
Dowalić więcej? Czy 3kg wystarczy?
Ostatnio jak robiłem to wyszło cienkusz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1932
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
@stuf , tak dokładnie to już nie pamiętam ale chyba wyszło 22 Blg.
EDIT
Z 60kg otrzymałem na czysto 15l 96%.
EDIT
Z 60kg otrzymałem na czysto 15l 96%.
Ostatnio zmieniony piątek, 19 sty 2024, 15:37 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Sprawdzone proporcje. Dlaczego akurat 16,6 kg rodzynek? To 50 kg na 3 beczki
Nastaw dla kotła 60 l.
16,6 kg rodzynek
40 l wody
pektoenzym
drożdże
pożywka
Wodę zagrzać do 60 *C, wlać do beczki i wrzucić rodzynki.
Poniżej 35 *C w beczce dodać pektoenzym, pożywkę i matkę drożdżową. Mieszadłem dobrze zamieszać.
Podczas fermentacji, raz na dobę porządnie zamieszać w pojemniku. Sprawdza się mieszadło.
Matka drożdżowa
100 ml wody na miskę i rozsypać drożdże na 20 minut.
Potem zamieszać i dodać 100 ml soku z beczki.
Po 10 minutach przelać do beczki i wymieszać.
BLG nie mierzyłem nigdy.
Dokładnie tak samo mam zamiar postąpić w tym roku z suszonymi daktylami.
Nastaw dla kotła 60 l.
16,6 kg rodzynek
40 l wody
pektoenzym
drożdże
pożywka
Wodę zagrzać do 60 *C, wlać do beczki i wrzucić rodzynki.
Poniżej 35 *C w beczce dodać pektoenzym, pożywkę i matkę drożdżową. Mieszadłem dobrze zamieszać.
Podczas fermentacji, raz na dobę porządnie zamieszać w pojemniku. Sprawdza się mieszadło.
Matka drożdżowa
100 ml wody na miskę i rozsypać drożdże na 20 minut.
Potem zamieszać i dodać 100 ml soku z beczki.
Po 10 minutach przelać do beczki i wymieszać.
BLG nie mierzyłem nigdy.
Dokładnie tak samo mam zamiar postąpić w tym roku z suszonymi daktylami.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 467
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
-
- Posty: 467
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Ja robiłam QQ z dodatkiem takiego dundru. Całkiem fajne wyszło tylko układało się długo.
Rodzynek mam jeszcze 40 kg, więc jest z czym eksperymentować.
Takie rumowe brandy na PS-ie i do beczki na 2 lata...
Rodzynek mam jeszcze 40 kg, więc jest z czym eksperymentować.
Takie rumowe brandy na PS-ie i do beczki na 2 lata...
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Dundrem z melasy traktowałem kilka razy skrobię ziemniaczaną z pozytywnym efektem.
Pojedyncza rektyfikacja takiego miksa dawała znacznie smaczniejszą wódkę, niźli sama skrobia.
Mogą być rodzynki, któż Ci zabroni Choć w moim odczuciu trochę żal by mi było rodzynek. Jednak z takiej mieszanki nie ma prawa wyjść zły trunek.
Dundrem z melasy traktowałem kilka razy skrobię ziemniaczaną z pozytywnym efektem.
Pojedyncza rektyfikacja takiego miksa dawała znacznie smaczniejszą wódkę, niźli sama skrobia.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 467
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Czy taki alkohol nie jest zbyt mocno zanieczyszczony?
Długo się układała twoja skrobia?
Zawsze zastanawiała mnie ta pojedyncza rektyfikacja.
Czy taki alkohol nie jest zbyt mocno zanieczyszczony?
Długo się układała twoja skrobia?
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Zanieczyszczony? Destylat zbożowy z półek jest zanieczyszczony wielokrotnie bardziej, a jak smakuje po leżakowaniu?
Robiłem dwukrotnie rektyfikację skrobi i jednak zostanę przy jednej.
Co najmniej 3 miesiące. Ale zwykle daję jej więcej czasu.
Zanieczyszczony? Destylat zbożowy z półek jest zanieczyszczony wielokrotnie bardziej, a jak smakuje po leżakowaniu?
Robiłem dwukrotnie rektyfikację skrobi i jednak zostanę przy jednej.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
W szkle, w takim czasie to może się co najwyżej zabarwić dębem. Coś tam się poprawi, ale bardzo słabo. Kamionka. Widzę, że smaki a'la metaxa chodzą po głowie Zrób odpęd do końca, porządny, a potem destyluj na te 60-70% i nie schodź głęboko w pogon. I powinno być. Słodycz z rodzynek powinna dodatkowo wygładzić smak. Nalew na rodzynkach zrobiłbym osobno i później domieszał. Przedgon i pogon oczywiście do kolejnych destylacji jak masz więcej nastawu.
Ostatnio zmieniony środa, 3 kwie 2024, 08:13 przez kwik44, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 65
- Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
A gdzie nabyć kamionki w rozsądnej cenie?
Podwójny odpęd daje faktycznie dobry efekt, przypomniało mi się że dawno temu robiłem tak śliwowicę , tylko nie pamiętam nawet ile półek miałem przy drugim odpędzie.
Wolałbym za jednym razem załatwić sprawę, ale zobaczymy.
Podwójny odpęd daje faktycznie dobry efekt, przypomniało mi się że dawno temu robiłem tak śliwowicę , tylko nie pamiętam nawet ile półek miałem przy drugim odpędzie.
Wolałbym za jednym razem załatwić sprawę, ale zobaczymy.
-
- Posty: 2610
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 237 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
i tutaj:https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 22#p147438
Zobacz tutaj:https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 62#p181201
i tutaj:https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 22#p147438
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 327
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Ja właśnie robię odpęd rodzynek, które czekały w beczkach od września/października. Ciekawe co wyjdzie co to wyjdzie po "półrocznej" fermentacji
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Zrób następny nastaw.
I działaj sukcesywnie.
Potem następny I następny.
Najstarsze do kieliszka a reszta niech sobie dojrzewa.
Ustal metodę jak to rozdrobnić.
Ja przekręcałem przez głupią maszynkę do mięsa.
Poważnie. Na sitku o najgrubszych oczkach.
Działa. A jak nie to pektoenzym. Wiertarka i mieszadło.
A dlaczego aż tak krótkie starzenie?.
Zrób następny nastaw.
I działaj sukcesywnie.
Potem następny I następny.
Najstarsze do kieliszka a reszta niech sobie dojrzewa.
Ustal metodę jak to rozdrobnić.
Ja przekręcałem przez głupią maszynkę do mięsa.
Poważnie. Na sitku o najgrubszych oczkach.
Działa. A jak nie to pektoenzym. Wiertarka i mieszadło.
-
- Posty: 2606
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
O ile pamiętam całe rodzynki, do mierzenia postępów fermentacji czegoś takiego refraktometr się nie nadaje, żeby mógł być wskaźnikiem postępów fermentacji musimy zmierzyć początkowe blg, przy założeniu że praktyczne cały cukier jest w cieczy, wtedy można obliczyć korektę wedle wzoru, który można znaleźć być może u nas, a na 100% na piwo.org
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 2610
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 237 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer
https://piwko.com.pl/kalkulator/korekta ... raktometru
Pomiar refraktometrem bez przeliczenia nie ma sensu.
@geoorge, nie napisałeś, czy te 9 Brix to po przeliczeniu.
https://piwko.com.pl/kalkulator/korekta ... raktometru
Pomiar refraktometrem bez przeliczenia nie ma sensu.
@geoorge, nie napisałeś, czy te 9 Brix to po przeliczeniu.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1932
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Weź trochę płynu na język i organoleptycznie. Jak kwaśne to wszystko zjedzone.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html