Jak przechować śliwki,gruszki przed fermentacja
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jak przechować śliwki,gruszki przed fermentacja
Ja mam to szczęście ,że posiadam zamrażarkę typu Boneta - z demobilu.Wchodzi do niej ok.200kg owoców.
W tej chwili kończę przerabiać wiśnie.Niedługo zacznie się okres węgierek.
Zamrożenie ma też tę zaletę ,że pomaga rozbić owoce i uzyskać większą wydajność soku.
W tej chwili kończę przerabiać wiśnie.Niedługo zacznie się okres węgierek.
Zamrożenie ma też tę zaletę ,że pomaga rozbić owoce i uzyskać większą wydajność soku.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 13
- Rejestracja: wtorek, 7 sie 2012, 18:49
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: bimber
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
Re: Jak przechować śliwki,gruszki przed fermentacja
Reasumując albo mogę zamrozić śliwki w zamrażalce albo postąpić według przepisu:
3 - Powyższe przepisy opierają się na wykorzystaniu tylko samych śliwek, jest to pożyteczne jeśli chodzi o aromat śliwowicy w bimbrze. Niestety wydajność alkoholowa z samych śliwek jest niewielka. Dlatego proponuje dodać wody i cukru. Bierzemy 20 kilo śliwek, miażdżymy je i wsypujemy do dużego naczynia(proponuje beczkę 100 l). 10 kilo cukru rozpuszczamy w 20 litrach wody i wlewamy do śliwek. Można dodać drożdży dla poprawienia fermentacji ale nie trzeba na śliwkach jest ich wystarczająco dużo. To będzie robić 14 dni lub dłużej. Po wyrobieniu należy odcisnąć sok i destylować. Z tak przygotowanego zacieru powinniśmy otrzymać ok. 12 litrów 50% śliwowicy.
i przechować do zimy ?
3 - Powyższe przepisy opierają się na wykorzystaniu tylko samych śliwek, jest to pożyteczne jeśli chodzi o aromat śliwowicy w bimbrze. Niestety wydajność alkoholowa z samych śliwek jest niewielka. Dlatego proponuje dodać wody i cukru. Bierzemy 20 kilo śliwek, miażdżymy je i wsypujemy do dużego naczynia(proponuje beczkę 100 l). 10 kilo cukru rozpuszczamy w 20 litrach wody i wlewamy do śliwek. Można dodać drożdży dla poprawienia fermentacji ale nie trzeba na śliwkach jest ich wystarczająco dużo. To będzie robić 14 dni lub dłużej. Po wyrobieniu należy odcisnąć sok i destylować. Z tak przygotowanego zacieru powinniśmy otrzymać ok. 12 litrów 50% śliwowicy.
i przechować do zimy ?
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jak przechować śliwki,gruszki przed fermentacja
@mojziwrz
Nie dodawaj tyle cukru, bo będziesz miał bimber cukrowy - może nawet wyczujesz jakiś aromat śliwki.
Jeśli dodasz tylko 3-4 kilo cukru bez wody - to otrzymasz śliwowicę.
Gdy fermentacja się skończy - przefiltrujesz wszystko ( no chyba ,że będziesz gotował w płaszczu) i destylując otrzymasz ok.4- 4,5 l 50% śliwowicy.
Nie rozumiem...rozrywek pisze:...Oczywiście zalecam również do poprawienia smaku śliwowicy dodać na nastawu śliwek.
@mojziwrz
Nie dodawaj tyle cukru, bo będziesz miał bimber cukrowy - może nawet wyczujesz jakiś aromat śliwki.
Jeśli dodasz tylko 3-4 kilo cukru bez wody - to otrzymasz śliwowicę.
Gdy fermentacja się skończy - przefiltrujesz wszystko ( no chyba ,że będziesz gotował w płaszczu) i destylując otrzymasz ok.4- 4,5 l 50% śliwowicy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Jak przechować śliwki,gruszki przed fermentacja
Prawdziwa śliwowica - podobnie jak inne nie chrzczone trunki - wyłącznie bez cukru. Cukier tylko daje alkohol a nie wnosi żadnych smaków więc ilość aromatów w produkcie finalnym niestety się zmniejsza.
W tym roku chcę zrobić właśnie taką prawdziwą śliwowice - same przemielone śliwy plus drożdże (może odrobina wody).
W tym roku chcę zrobić właśnie taką prawdziwą śliwowice - same przemielone śliwy plus drożdże (może odrobina wody).
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Jak przechować śliwki,gruszki przed fermentacja
Przerabianie owoców w celu zakonserwowania, to właściwie należałoby zrobić z nich wino. Jak nastaw postoi na martwych drożdżach i pulpie parę miesięcy, to może wyjść różnie. Można zrobić tak, że nastaw przefermentować w pulpie, potem pulpę odcisnąć i wywalić a dobroć - wyklarować, sciągnąć znad osadu, można dodać z litr czy 2 spirytusu, żeby zakonserwować dodatkowo i wtedy może sobie stać prawie do woli.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Jak przechować śliwki,gruszki przed fermentacja
Zrobienie wina ma swoje plusy i minusy. Samo zrobienie wina nie będzie takie proste zwłaszcza ze śliwek - które tłoczą się fatalnie. Z gruszkami będzie łatwiej - procedura jak przy jabłkach. Druga kwestia to to, że do destylacji powinno się brać nastaw możliwie szybko po przefermentowaniu. To co decyduje o smaku destylatu jest ulotne i dość szybko się rozkłada. Gdzieś o tym na forum było. Najlepiej byłoby zamrozić wszystko, a jak się nie da - śliwki zjeść / przerobić na powidła - gruszki zjeść / zrobić w occie
PS. Właśnie mi przyszło do głowy - wstawiaj wszystko - zanim się przerobi to aparaturę może zrobisz - a jak nie - nadal od ręki można kupić moją http://alkohole-domowe.com/forum/sprzed ... t5894.html do owocówek będzie jak znalazł
PS. Właśnie mi przyszło do głowy - wstawiaj wszystko - zanim się przerobi to aparaturę może zrobisz - a jak nie - nadal od ręki można kupić moją http://alkohole-domowe.com/forum/sprzed ... t5894.html do owocówek będzie jak znalazł
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 67
- Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 23:20
- Lokalizacja: Warszawa
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
- Kontakt:
Re: Jak przechować śliwki,gruszki przed fermentacja
Witaj.
Jeżeli zorganizowanie sprzętu to kwestia kilku tygodni, to bym nie czekał.
Fermentowanie w masie i przetrzymywanie jej nad martwymi drożdżami przez kilka tygodni a nawet miesięcy to częsta praktyka: tak właśnie robią producenci Kirscha'a czy Calvadosu.
Jeżeli zorganizowanie sprzętu to kwestia kilku tygodni, to bym nie czekał.
Fermentowanie w masie i przetrzymywanie jej nad martwymi drożdżami przez kilka tygodni a nawet miesięcy to częsta praktyka: tak właśnie robią producenci Kirscha'a czy Calvadosu.
MIEĆ MIEDŹ
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 67
- Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 23:20
- Lokalizacja: Warszawa
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
- Kontakt:
Re: Jak przechować śliwki,gruszki przed fermentacja
klik
"Cider destined to become calvados is aged six months on its lees to enrich its aromatic expressiveness. This is the perfect time span to avoid any tainting (deviation/corruption). The distillation can then begin."
Mod.
"Cider który ma stać się calvados'em dojrzewa sześć miesięcy nad osadem drożdżowym, aby wzbogacić swoją aromatyczną wyrazistość. Jest to doskonały okres czasu, aby uniknąć skażenia (odchylenie / uszkodzenie). Destylację można wtedy zacząć."
"Cider destined to become calvados is aged six months on its lees to enrich its aromatic expressiveness. This is the perfect time span to avoid any tainting (deviation/corruption). The distillation can then begin."
Mod.
"Cider który ma stać się calvados'em dojrzewa sześć miesięcy nad osadem drożdżowym, aby wzbogacić swoją aromatyczną wyrazistość. Jest to doskonały okres czasu, aby uniknąć skażenia (odchylenie / uszkodzenie). Destylację można wtedy zacząć."
MIEĆ MIEDŹ
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Jak przechować śliwki,gruszki przed fermentacja
Z tym nie polemizuję, zaintrygował mnie ten fragment;
Z moich informacji wynika że fermentację przeprowadza się w moszczu, tutaj zrozumiałem że chodzi Ci o miazgęstoney pisze: Fermentowanie w masie i przetrzymywanie jej nad martwymi drożdżami przez kilka tygodni a nawet miesięcy to częsta praktyka: tak właśnie robią producenci Kirscha'a czy Calvadosu.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Re: Jak przechować śliwki,gruszki przed fermentacja
Miało być wino.
Planowałem zrobić wino ze śliwek.Wydrylowałem prawie 20kg,wsypałem do beczki i pomyślałem: może śliwowica ? Z tym,że nie mam droźdzy ani pektopolu.Czy jak zasypie śliwy 5kg cukru jak to miałem w planie na wino, to postoi to do połowy przyszłego tygodnia ? Jak dostanę składniki robić zacier ?
Planowałem zrobić wino ze śliwek.Wydrylowałem prawie 20kg,wsypałem do beczki i pomyślałem: może śliwowica ? Z tym,że nie mam droźdzy ani pektopolu.Czy jak zasypie śliwy 5kg cukru jak to miałem w planie na wino, to postoi to do połowy przyszłego tygodnia ? Jak dostanę składniki robić zacier ?