Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mtx
1400
Posty: 1416
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:

Post autor: mtx »

Witam.

Szukałem czegoś na ten temat ale jednoznacznie odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem.
Otóż mam tak około 15l starych kompotów (ale naprawdę starych tak lekko mają z 15lat albo
i więcej, ale pleśni nie ma nigdzie, jeden otworzyłem, wypiłem - piszę czyli nie jest aż tak źle ;) )
No i chciałbym z tego jakaś "smakówkę" zrobić ale nasuwa się pytanie JAK?
Ile dodać cukru, wody, jakich drożdży użyć (czy fermiol sie nadadzą? Pytam o nie bo akurat te
drożdże mam w domu w większej ilości )

Dodam, że kompoty głównie są z czarnych porzeczek, agrestu i wiśni. Piłem taki z porzeczek i był w smaku
nawet dobry tylko kwaśny trochę.
Ostatnio zmieniony piątek, 23 mar 2012, 23:35 przez mtx, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: pokrec »

Kup cukromierz, bez tego nikt Ci tu nie poradzi. Zygmunt nie ma szklanej kuli a mi się moja kryształowa gdzieś ostatnio zapodziała...
Zbadaj BLG Twoich kompotów zlanych razem i rozcieńcz albo dosłodż syropem z kompotu i cukru do poziomu 20 BLG a potem wiadomo.
Właściwie, to dosładzać wypadloby syropem wodno - cukrowym, ale jak to sa kompoty, to wody mają dość.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mtx
1400
Posty: 1416
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: mtx »

Cukromierz mam i dobra sam sobie poradzę, o nic nigdy nie będę więcej pytał.
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: pokrec »

Mtx, no, nie unoś się tak strasznie, normalnie na takie posty Zygmunt odpowiadał, że nie ma szklanej kuli. Przepraszam, jeśli uraziłem, zadałeś pytanie sugerujące, że pierwszy raz robisz nastaw. Zrób tak, jak Ci mówiłem, dodaj drożdży a potem przepsoć jak owocówkę. Mam nadzieję, że to odpowiada na Twoje pytanie?
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: klodek4 »

Nie unoś się, wiem że takie odpowiedzi deprymują, a psotka z takich kompocików może wyjść całkiem nieziemska i co sprawdziłeś jaki jest poziom blg :?:
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: lesgo58 »

Posłuchaj kolegów .Sprawdż blg. i na tej podstawie dodamy wody albo cukru - chociaż nie koniecznie jeśli chodzi o cukier.No chyba ,że będzie go b.mało.
Ale w końcu coś podpowiedz.bo nie wiemy jak Ci pomóc nie mając żadnych danych.
Destylat w osteteczności powinien wyjść Ci dobry, tylko trzeba dobrze przygotowac nastaw.
To podasz te dane czy nie?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
mtx
1400
Posty: 1416
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: mtx »

Spoko koledzy.

Już w sumie zrobiłem po swojemu, dolałem syropu z cukru i soku z kartonu, dodałem wody
z kranu, drożdże i pożywkę, całość na początku miała 23Blg treaz już ładnie w miarę pracuje.
Zobacze co z tego wyjdzie tak za około tydzień.

Dałem taki temat, z takim pytaniem bo myślałem, że może ktoś już coś podobnego robił i zna jakiś
przepis na gotowe zawartości cukru itd. Ale to co otrzymałem w odpowiedzi zmotywowało mnie
do testów i spróbowania zrobienia czegoś na "własną rękę". Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: lesgo58 »

I bardzo dobrze zrobiłeś.
Nie jeden z nas już tak robił.Nic tu nowego.I jakoś szczególnie skomplikowanego.Problemem jest sposób wyboru destylacji.
Jeśli jest tak jak piszesz to powinieneś -jeśli odpowiednio przedestylujesz otrzymać niezły destylat.
Jest jeszcze jeden znak zapytania.Jak chcesz destylować.?
Jeśli metodą pot-stillową to tu ryzykujesz ,że niekoniecznie otrzymasz coś smakowitego ( wszystko zależy od mieszanki kompotów)
Jeżeli metoda rektyfikacyjną to możesz się spodziewać świetnego łagodnego spirytusu.
Do Ciebie należy wybór...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
mtx
1400
Posty: 1416
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: mtx »

Na pot-stillu (dość mocno stuningowanym - ala kolumna Jarosława) puszcze ze trzy razy
z dzieleniem na serce i pogony, zawsze tak robie przy destylacji "wujka jessie" i wychodzi dobry,
wina też podobnie puszczałem i wychodził dobry produkt.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: lesgo58 »

A dlaczego chcesz puszczać trzy razy?
Puść pierwszy raz ala pot-still z częsciowym wypełnieniem miedzianym na maxa.
W tym momencie będziesz miał produkt jak po dwu a nawet trzykrotnym przepuszczeniu na tradycyjnym pot-stillu.
Nie zrażaj się efektem.Daj mu odetchnąć z kilka tygodni.
Zrób degustację.
jesli będzie Ci odpowiadać to zostaw do następnego starzenia.
Jeśli nie - to puść na kolumnie i po zabawie.
Masz świetny spirytus.
Bo spirytus z nastawów owocowych jest najlepszy...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
mtx
1400
Posty: 1416
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: mtx »

Trzy razy puszczam nastaw na whiskey bo taki destylat mi lepiej smakuje, ogólnie jest to
dość skomplikowane do napisania (już o tym pisałem gdzieś) a do zrobienia bardzo proste,
no ale niech sie kompoty przerobią i zobaczymy co po pierwszym razie z tego wyjdzie i
wtedy będę dalej kombinował, czy coś poprawiać czy nie. Napewno wrzucę średnio i mocno
pieczonego dębu do starzenia i zamknę na kilka miesięcy...
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: pokrec »

Zasadniczo w takich eksperymentach ilość cukru zawsze reguluje na cukromierz. Przepisy tu nic nie pomogą. Taka historyjka:
Robiłem przez kilka lat wina gronowe wg. przepisów z książki. Wychodziły. Jakieś tam, ale wychodziły. Zeszłej jesieni zanabyłem prasę, zerwałem winogron tak na 40 litrów i zrobiłem "po Bożemu" - najpierw w miazdze, potem tłoczenie i kontrolowałem BLG cukromierzem na bieżąco. I az się zdziwiłem ile cukru byłem w stanie jeszcze, ponad przepis, wsypac do winka, żeby go drożdże przerobiły. Wyszło tak licząc po cukrze, jakieś 17%. Wyśmienite, jak dojrzeje, to będzie chyba cos wspaniałego. Pytanie, jakie wina robiłem poprzednio?
Przepisy sa dobre dla początkujących, jako nauka, potem należy juz robić na własną rękę znając reguły i zasady. Tylko tak można stworzyć coś wyjątkowego.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mtx
1400
Posty: 1416
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: mtx »

Też się jeszcze zastanawiam czy da sie coś z laskowych orzechów zrobić, a jeśli tak to z jakich,
młodych (świerzych) czy już takich wysuszonych... I co wogóle z tego może wyjść...
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: klodek4 »

Temat orzechów laskowych też mnie interesuje, a na półce dojrzewa nalewa krzyżacka :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

Autor tematu
mtx
1400
Posty: 1416
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: mtx »

a na półce dojrzewa nalewa krzyżacka
A możesz kolego coś dokładniej o tym napisać??
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: klodek4 »

Tutaj masz link do tego tematu a w nim linki,
http://alkohole-domowe.com/forum/nalewk ... t5020.html

Póki co maceruje trzeci miesiąc orzechy :!: kolor brunatny, ciemny
Awatar użytkownika

Autor tematu
mtx
1400
Posty: 1416
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: mtx »

Jako, że nastaw ze starych kompotów się wczoraj sklarował, to dziś go puściłem
na rure wyszedł trunek "inny" ale smaczny, destylowałem dwa razy, czuć owoce
i jakby słodycz? - nie wiem jak to dokładnie opisać ale napewno pozytywnie,
ogólnie myślałem, że wyjdzie gorzej przez wiek kompotów (ok 15lat) ale jak na
eksperyment jest ok, teraz wrzuce dębu i niech stoi jakieś pół roku wtedy
napisze coś więcej o wrażeniach smakowych...

zerom
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 3 sie 2011, 14:31
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: zerom »

Czy do nastawu ze starych weków będą to odpowiednie grzybki "Drożdże Spiritferm Turbo Fruit" ? A może polecacie inne? fajnie by było gdyby nie wymagały użycia rurki.
Proszę o pomoc
Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 23:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: franta »

zerom pisze:Czy do nastawu ze starych weków będą to odpowiednie grzybki "Drożdże Spiritferm Turbo Fruit" ? fajnie by było gdyby nie wymagały użycia rurki.
Bez obawy możesz użyć "Drożdże Spiritferm Turbo Fruit" , rurka wykluczona - uważaj bo drożdżaki czasem lubią wiać od roboty, wtedy dodaj espumisan lub odrobinę oleju jadalnego.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Autor tematu
mtx
1400
Posty: 1416
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: mtx »

Ja do moich kompotów (15letnich) użyłem drożdże fermiol, bo szkoda mi było "spiritfermu turbo fruit" ,
do kompotów śmiało fermiole starczają a spirit ferm lepiej stosować do nastawów ze świerzych owoców.
Kompoty na fermiol - przy blg 23-24 przerabiają się w 10dni przy temp. 25*C i w efekcie nic kompletnie
nie czuć a i cena spoko (coś koło 4zł za paczkę), więc mogę Ci kolego właśnie te grzybki polecić.

Pozdrawiam :piwo:

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: Brzydal »

mtx1985 pisze:Też się jeszcze zastanawiam czy da sie coś z laskowych orzechów zrobić, a jeśli tak to z jakich,
młodych (świerzych) czy już takich wysuszonych... I co wogóle z tego może wyjść...
Piszesz i masz ;) http://alkohole-domowe.com/forum/orzech ... t5081.html
Nalewka wychodzi przednia zrobiona i wypita. :lol: Teraz czekam na młode orzechy jeszcze nie wyschnięte zobaczymy co z nich wyjdzie.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

Autor tematu
mtx
1400
Posty: 1416
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: mtx »

Dziękuje kolego :poklon; o to właśnie mi chodziło :)
No to do roboty - orzechów wisi z 5kg więc jeszcze dzis to postawie :)

zerom
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 3 sie 2011, 14:31
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: zerom »

Dziękuje za odpowiedz! :poklon;
Mam jeszcze jedno pytanie :
Czy wszystko ( weki + cukier) wrzucić na raz a może lepiej cukier dodawać stopniowo do nastawu?

Proszę o rade :piwo:

z góry dziękuje za okazane zainteresowanie i odpowiedz
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: klodek4 »

Dawaj wszystko od razu, bez obawy :!: :!: :!:

raczysko
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 4 mar 2011, 09:58
Podziękował: 3 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: raczysko »

Muszę się przyznać że popełniłem grzech psotnika i nie wiem co dalej robić.... więc proszę brać psocącą o rady.
Miesiąc temu zrobiłem nastaw z 1kg rodzynek 1kg ryżu i 5kg cukru. W trakcie rozpuszczania cukru w wodzie sąsiad przyniósl mi kilkanaście sloików z przetworami. Więc wszystko razem zagotowałem wyszło 25 l nastawu. Po sprawdzeniu blg... hm wyszlo ponad skale. Niestety nie miałem większego balonu zeby to wszystko rozcieńczyć.
Do nastawu dodałem drożdże fermiol i dwie paczki pożywki kombi nastaw ładnie pracował, tydzień temu zwolnił, odciągnąłem wszystko znad osadu i spod owoców. Mam ok 20 litrów sfermentowanego soku. Od kilku dni w rurce zabulkocze raz dziennie może dwa. Blg~14, a po otwarciu balonu nastaw mocno syczy... Nie wiem co mam teraz zrobic. Wydaje mi się że drożdze już nic tam nie przerobią.
Czy teraz mam dodać pirosiarczanu zeby dobić drożdże i za kilka dni gotować??? Czy powinienem zrobić coś innego.
Proszę o rady.
Pozdrawiam raczysko
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: radius »

Hmm... z opisu wynika, że od początku nastawiłeś się na to, że pójdzie to na rurki. Po co więc ściągałeś płyn znad osadu skoro drożdże jeszcze pracowały :?: Tak postępuje się przy produkcji wina.
Teraz pozostaje tylko czekać czy ta reszka drożdży sobie poradzi (przypuszczam, że wątpię). W innym wypadku nie pozostanie nic innego jak tylko rozcieńczyć nastaw i próbować go restartować np. takimi drożdżami http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... rod_id=850
Proponuję przeczytać też ten temat http://alkohole-domowe.com/forum/jak-zr ... t4847.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: klodek4 »

No i jeśli to nie idzie na wino to zapomnij o pirosiarczynie, restarcik i jazda :!: :!: :!:

raczysko
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 4 mar 2011, 09:58
Podziękował: 3 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: raczysko »

Z tego co zrozumiałem z linku który podał radius, mogę też odparować alkohol i nastawić jeszcze raz to co zostanie w kegu. Wydaje mi się (z naciskiem na wydaje), że w nastawie powinno być sporo alkoholu. Czy to dobry pomysł? Czy też nie ma sensu się w to bawić?
Mod.
Na naszym forum pisać alkohol przez "ch", to już przesada :o :D

No tak :oops: :cry:
Ostatnio zmieniony środa, 18 kwie 2012, 21:37 przez raczysko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: radius »

Bardzo dobry pomysł, jeżeli nie chcesz się bawić w restartowanie tego co posiadasz.
Po oddestylowaniu, pozostały dunder sprawdź cukromierzem, dodaj jeszcze odpowiednią ilość syropu cukrowego, drożdże i pożywkę i masz kolejny nastaw.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

raczysko
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 4 mar 2011, 09:58
Podziękował: 3 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: raczysko »

radius, ściągałem znad osadu ponieważ naczytałem się o efekcie zgniłych jaj powstałym przez martwe drożdże, z tego co zrozumiałem to najlepiej żeby nastaw nie stał zbyt długo z martwymi grzybkami...
Jest to mój pierwszy nastaw na drożdżach gorzelniczych (ogólnie jestem początkującym psotnikiem, jakieś małe doświadczenie mam z winami), więc dmuchałem na zimne.
Tym bardziej że na rurki to trafi dopiero za parę dni :(

pozdrawiam raczysko

p.s. dziękuje za szybkie odpowiedzi i wskazówki.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: radius »

raczysko pisze: ściągałem znad osadu ponieważ naczytałem się o efekcie zgniłych jaj powstałym przez martwe drożdże
Tak, przez martwe, a sam napisałeś, że...
tydzień temu zwolnił, odciągnąłem wszystko znad osadu i spod owoców.
...więc drożdże jeszcze pracowały. Nie dałeś im po prostu dokończyć pracy :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: Wald »

raczysko pisze: popełniłem grzech psotnika
Po sprawdzeniu blg... hm wyszlo ponad skale. Niestety nie miałem większego balonu
Skąd więc zdziwienie, że po przefermentowaniu zostało 14 Blg :?: :?: :?:
Restart odpuść, bo niczego nie ruszysz :!: Za dużo alkoholu w nastawie :!:
Teraz możesz tylko rozcieńczyć :bezradny: , a te co przeżyły same dokończą.
Łatwiej i szybciej będzie przegotować, a potem nastawić ponownie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Festin
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 9 maja 2012, 17:57
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: Festin »

Koledzy jeśli mogę to podłączę się z moim pytaniem a mianowicie: w domu znalazłem kilkanaście litrów kompotów, które zamierzam przerobić. Pojawia się jednak problem niskich temperatur - nie posiadam kotłowni a jedynie piwnicę oraz ograniczonego czasu - możliwość doglądania raz a tydzień. dochodząc do sedna "czy robić nastaw"?
Do dyspozycji mam: ok 50 l balon szklany; cukromierz; i dużo chęci :D
czytałem, że te drożdże mogłyby się nadać http://www.eurowin.pl/pl/p/Bayanus-G995-10g/171
Gdyby ktoś mógł doradzić będę wdzięczny.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: Wald »

Kompoty do gara, z pomocą cukromierza rozcieńcz do 20-22Blg, jakąś pożywkę i drożdże. Te co masz nadają się i tydzień w tę, czy w drugą stronę nie robi różnicy. Są w sklepie AD i takie co w tydzień to przerobią.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Autor tematu
mtx
1400
Posty: 1416
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: mtx »

Śmiało możesz dać bayanusy i do tego fosforan dwuamonowy+witB1.
Poza tym wymieszaj wszystko razem zmierz blg - ewentualnie dosłodź,
zadaj drożdże i jazda - a później na rurki i :pije: :ok:
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: Wald »

To trzeba rozcieńczać, nie dosładzać. Nie spotkałem jeszcze kompotu, który ma mniej niż 22Blg. Cukier był konserwantem tych przetworów. Chyba, że najpierw rozcieńczysz do zaplanowanej objętości, bez badania stężenia cukru.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Autor tematu
mtx
1400
Posty: 1416
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: mtx »

Ja np. musiałem swoje kompoty dosładzać z 16blg dojechałem do 23
dlatego też napisałem, że:
mtx pisze:ewentualnie dosłodź

Festin
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 9 maja 2012, 17:57
Re: Nastaw z kompotów -proszę o pomoc

Post autor: Festin »

Dzięki za odpowiedzi, pozostaje tylko brać się do roboty :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”