Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 06:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak zrestartować nastaw?
PostPostNapisane: poniedziałek, 21 lis 2011, 19:50 
Tematy: 4
Witam kochane psotniki !
Napisałem " Pali się " bo nie chcę drążyć mojego problemu, czy tematu, tylko proszę Was , mądrzejszych o radę jak i czym zrestartować moje cudo ! Chciałbym aby wyszło jak najekonomiczniej bo to na święta, a one już nie długo! Oto mój nastaw !
Baniak duży - 60l
14kg cukru
700gr drożdży
450gr przecieru pomidorowego
12gr kwasku cytrynowego
Cukier rozrobiony w 40l ciepłej wody, do tego wlany przecier rozrobiony w odrobinie ciepłej wody z kwaskiem. Na koniec rozrobione drożdże w letniej wodzie i wlane do roztworu. Uzupełniono ciepłą wodą do ilości 58l
Baniak mały - 40l
9kg cukru
450gr drożdży
350gr przecieru
80gr kwasku - technologia nastawu jak wyżej z tym że roztwór uzupełniono do ilości 38l
Po trzech godzinach początek fermentacji burzliwej. po kolejnej dobie fermentacja spokojna, po ośmiu dniach nastaw stanął, a pomiary wykazują: duży baniak - 7Blg a mały baniak - 4Blg ! Proszę Was o radę jak i czym to zrestartować! Jak to ratować! Jak już wyjdę z tego problemu, postaram się tak drążyć forum, aby to się nie powtarzało! Ach - drożdże Babuni, a woda z kranu !

Ostatnio edytowano wtorek, 22 lis 2011, 11:52 przez Qba, łącznie edytowano 2 razy
Interpunkcja!

Butelka Bahia 350 mlButelka Bahia 350 ml
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
Butelka Bahia 350 mlButelka Bahia 350 ml
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
 Tytuł: Re: Pali się !
PostPostNapisane: poniedziałek, 21 lis 2011, 21:51 
Tematy: 20
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Szkoda czasu i zachodu. Można to ruszyć, ale to kupa roboty. Puszczaj co masz na rurki. Oczywiście zostało w obu nastawach razem ok. 5 kg cukru. Zrobisz z tego później kolejny nastaw na porządnych drożdżach. To one zawiniły. W taki sposób dużo szybciej i łatwiej wyjdziesz z opresji.

PostPostNapisane: poniedziałek, 21 lis 2011, 23:23 
Dzięki Wald! A co o tym myślisz: ostatnio przeglądałem zasoby naszego sklepu i tam widziałem coś takiego jak drożdże do restartu win i nastawów. Jest tam też specjalna pożywka do restartu! Jak by coś takiego zastosować?!

Ostatnio edytowano poniedziałek, 21 lis 2011, 23:25 przez Zygmunt, łącznie edytowano 1 raz
spacje przed znakami interpunkcyjnymi!

PostPostNapisane: poniedziałek, 21 lis 2011, 23:28 
Tematy: 60
Pytanie, czy jest co ratować- wątpliwej jakości nastaw na drożdżach do ciasta... Zdekantuj z nad martwych grzybów, puść na rury, a to co zostanie w kotle ochłodź, zlej znowu z nad osadu i dodaj "prawdziwe" drożdże.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: poniedziałek, 21 lis 2011, 23:45 
Tematy: 21
Można jeszcze spróbować dorzucić gotowanego ziemniaka zimnego, cytrynę i witaminę B1, też robię na razie na piekarniczych( babuni) i kiedyś restartowałem samym kartoflem i wrzuciłem pokrojona cytrynę i ruszyło, i nie miałem Witaminy. Jeśli nie ruszy to na rurki tak jak pisze Wald. Bo możliwe jest też że drożdże zdechły i musisz dodać z powrotem grzybki, ja na nowo nigdy nie dodawałem, po prostu nie miałem jeszcze takiej sytuacji.Odpukać :D

Próbuj, a ostatnia rada Zygmunta... W sklepie Zdrowe nalewki maja drożdże do restartu i ponoć szybko dojeżdżają pod dany adres na terenie Polski.
:piwo:

PostPostNapisane: wtorek, 22 lis 2011, 07:30 
Tematy: 37
Drożdże do restartu dedykowane są raczej do wina. Sugerowałbym użyć mocnych drożdży typu Coobra 24H, które zawierają w torebce odpowiednią ilość mikroelementów i odżywki.
Proszę pamiętać o dolaniu świeżej, natlenionej wody i doprowadzeniu nastawu do Blg nie wyższego niż 27 poprzez dodanie odpowiedniej ilości cukru.

Dopiero wsypujemy drożdże i intensywnie mieszamy przez 2-3 minuty.

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita

PostPostNapisane: wtorek, 22 lis 2011, 11:28 
Dzięki serdeczne za dobre rady! Coś tam będę kombinował ale mam jeszcze prośbę! Proszę, powiedzcie mi czy moja receptura jest dobra a jeżeli nie, to co powinienem zmienić?!

Tytuł: Re: Jak zrestartować nastaw?
PostPostNapisane: wtorek, 22 lis 2011, 17:07 
Tematy: 60
Drożdże...

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: wtorek, 22 lis 2011, 21:00 
Tematy: 20
JanOkowita napisał(a):
Proszę pamiętać o dolaniu świeżej, natlenionej wody i doprowadzeniu nastawu do Blg nie wyższego niż 27 poprzez dodanie odpowiedniej ilości cukru.
W nastawie jest już alkohol :!: Drożdże na starcie nie za bardzo lubią takiego kopa. Dodawanie cukru przy restarcie to błąd. Natleniona woda jak najbardziej. Dalej optuję za odparowaniem %, dopiero potem zapodanie drożdży. A co do zmian przy kolejnych nastawach, to kolega
Zygmunt napisał(a):
Drożdże...
znowu ma rację. Piekarnicze mają bardzo małą, za małą tolerancje na alkohol.

Tytuł: Re: Jak zrestartować nastaw?
PostPostNapisane: środa, 23 lis 2011, 00:21 
Tematy: 21
Wszystko gra, receptura ok, cukier w normie, drożdzy dowaliłeś jak do ciasta z rodzynkami, pół kilo prawie,
czas fermentcji się zgadza, blg się zgadza.
Nie restartuj, szkoda zachodu. Wal to na rury i już.
Proponuję w przyszłości w sklepiku ad zaopatrzyć się w porządne drożdze za prawie grosze.

Co do destylacji to puść to 3 razy, przy takiej ilości drożdzy musi to capić jak murzynowi z pod beretu. Nie psuj świąt i destyluj 3 razy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1