Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: baltic80 »

Niestety dotychczas ciągle mam jakiś problem z poprawną pracą czy to win, czy też cukrówek, zatem poniżej opiszę co planuję zrobić a Wy drodzy forumowicze poradźcie czy coś jeszcze warto przedsięwziąć aby nastaw przepracował poprawnie.

Dysponuję balonem 25 litrów, temperaturą w pokoju +/- 20 stopni.
Wlewam do niego (balonu, nie pokoju :D ) roztwór składający się z 5kg cukru oraz 20 litrów wody - czyli ok 23 litrów roztworu.
Cukier jest już całkowicie rozpuszczony, mieszam balonem ok 10 minut w celu poprawnego napowietrzenia.
Gdy temperatura mieszaniny będzie w zakresie 23-28 stopni wsypuję zawartość torebeczki T3 i odstawiam.
Po 2 dniach sprawdzam BLG i jeśli będzie ono na poziomie zera, ściągam znad osadu; w 2 litrach przerobionego nastawu rozpuszczam 10g bentonitu, wlewam do całości i intensywnie mieszam.
Po 24 godzinach ściągam znad osadu i do garnka.

Wszystko zagra poprawnie? Dotychczas praca nastawu kończyła się na sporo plusowym BLG, stąd moja prośba o pomoc ;)
koncentraty wina
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: klodek4 »

No nie wiem czy ten bentonit Ci wyklaruje ten nastaw w ciągu 24 godzin /wątpię/ chyba że zastosujesz inny środek do klarowania typu
Superklar 24 H Spiritferm lub Turboklar Alcotec u pana Janka Okowity go znajdziesz.

Reszta wygląda poprawnie.

Autor tematu
baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: baltic80 »

Bentonit właśnie zamówiłem, do ilu dni może przedłużyć się czas klarowania? - Bardzo mi się nie spieszy i jeśli kilka dni postoi i nic w smaku nie ucierpi to nie ma problemu.

Czy zamiast 5kg mogę dać 6kg cukru 20 litrów wody? Chyba nie będzie go za dużo?
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: klodek4 »

Śmiało daj 6 kg a nawet 7 kg cukru, czas się troszkę wydłuży ale /T3/ dadzą radę, bentonitem klarowanie może trwać 7-8 dni i pamiętaj jak będziesz klarował to daj to do zimnego /szybsze klarowanie/ i powodzenia :punk: :piwo: :ok:

Autor tematu
baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: baltic80 »

Super, ważne żeby wszystko wyszło ;)
Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś uwagi to chętnie wysłucham.
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: wiking »

Dwa dni to troszkę za mało na pełną fermentację, nawet turbo 24h mają z tym problem, raz kończą po dwóch dniach a drugi raz po trzech, jeżeli twoje drożdże kończą na plusie to je zmień.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: klodek4 »

Koledze się nie śpieszy, jak bacznie będzie obserwował to wyciśnie z tego maximum, a jaki sprzęcior masz do tego :?:

Autor tematu
baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: baltic80 »

Te plusowe to bayanusy były. Jedne +2, drugie +8...
Teraz biorę się za T3 i po dwóch dniach sprawdzę, jakby było im mało czasu to odczekam więcej
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: klodek4 »

Bayanusy to winiarskie, oj musisz jeszcze poczytać forum, tam masz wszystko jasno i klarownie opisane, bo starych wyg nie zmusisz do odpowiedzi na takie pytania
zacznij od tego http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... tacja.html
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: JanOkowita »

Poszczególne szczepy drożdży różnią się między sobą tolerancją na stężenie alkoholu w nastawie - czyli brutalnie mówiąc ilością procent alkoholu, które je zabija.
Dzikie drożdże występujące na większości owoców (winogrona, śliwki) wytrzymują stężenie 9-10 %, szlachetne drożdże winne do 14 %, drożdże gorzelniane od 15% do 23 %.

Kol.baltic80 zastosował szlachetne drożdże winne Bayanus 995 do produkcji cukrówki, jednakże dodał do cukru tyle wody, ile jest przewidziane dla drożdży gorzelnianych. Stąd wynika problem - po prostu w nastawie powstało stężenie alkoholu, które już "zabiło" drożdże Bayanus, a pozostał jeszcze nie przerobiony cukier, co można było odczytać po dodatnim ballingu. Tak więc jeśli dokonujemy fermentacji przy pomocy drożdży tolerujących niższy poziom procentowy alkoholu do nastawu należy zastosować zwiększoną ilość wody.

Mam nadzieję, że pomogłem chociaż trochę :poklon;

Jan Okowita (stara wyga)
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

szabix
150
Posty: 184
Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 15:01
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: szabix »

@baltic80
Do nastawu dodałeś drożdży winiarskich. Aby zapewnić im lepszą pracę w nastawach cukrowych dodaj kilka startych jabłek oraz pożywkę. Twoje bayanusy nie zginęły od alkoholu tylko z braku ww dodatków.
Poza tym do nastawów 25 litrowych możesz zużyć pół paczki drożdzy TURBO, np: 24H lub 48H.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: JanOkowita »

szabix pisze:@baltic80
Do nastawu dodałeś drożdży winiarskich. Aby zapewnić im lepszą pracę w nastawach cukrowych dodaj kilka startych jabłek oraz pożywkę. Twoje bayanusy nie zginęły od alkoholu tylko z braku ww dodatków.
Poza tym do nastawów 25 litrowych możesz zużyć pół paczki drożdzy TURBO, np: 24H lub 48H.
Racja. nawet nie pomyślałem, że ktoś robi nastaw bez używania pożywki dla drożdży :)

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: klodek4 »

Wyga oczywiście w dobrym znaczeniu :punk: :piwo: :ok:

Autor tematu
baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: baltic80 »

Panie Janie, były bayanusy była pożywka activit oraz fosforan dwuamonowy, także liczyłem, że to wszystko wystarczy ;)

Odpowiadając na pytanie klodek4 mam garneczek - najprościej jak się da - ale wszystko robiłem sam, przez co zadowolenie jest ogromne :D
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: klodek4 »

Na garnku chcesz puszczać cukrówki :?: , do tego kolumna najlepsza, ja też pracuje na pot stillu /keg +2 deflegmatory i chłodnica/ ale robię tylko owocówki, łyskacza, smakówki. Przy garnku musisz najlepiej puszczać trzy razy + chemiczne czyszczenie i na koniec węgiel aby coś sensownego wyszło a i tak to nie dorówna temu co uzyskasz z kolumny, ja robię też cukrówki ale traktuje to jako bazę do maceracji smaczków i potem to destyluję, kupę roboty, ale każdy orze jak może :mrgreen:
:punk: :piwo: :ok:

Autor tematu
baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: baltic80 »

Póki co garnuszek, tematem zainteresowałem się dopiero w tym roku i raczkuję ;)
Wszystko co wyciągnę pójdzie na nalewki, na czyste picie póki co nie przewiduję, a przy czasie kega z kolumną będzie trzeba poskładać 8-)
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: klodek4 »

No co tam, jak ci to idzie :?: :?: :?: :?:

Autor tematu
baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: baltic80 »

Póki co niezbyt udane wino z głogu zmieniło dwukrotnie swój stan skupienia, i powstały same pyszności i to klarowne - a sprzęt bardzo prosty nawet deflegmatora póki co nie mam :D
Jutro przygotuję nastaw - napiszę co wyjdzie

Autor tematu
baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: baltic80 »

Balon stoi :D
20litrów wody oraz 6kg cukru. Mieszałem dość długo - 15 minut i odstawiłem do "wystygnięcia".
Później dodałem pół paczki T3 i po ponad godzinie zaczęło syczeć jak z przebitej opony :mrgreen:

Zauważyłem ciekawą rzecz.
1) Po załadowaniu cukru z wodą do balonu sprawdziłem BLG - 17.
2) Mieszałem intensywnie przez 10 minut i uzyskałem 21BLG.
3) Odstawiłem i po dwóch godzinach było 18BLG.
4) Ponowne mieszanie i wyszło 23BLG. Wtedy dodałem drożdżaki.
Na chwilę obecną po 14 godzinach od dodania drożdży mam 21BLG.

Czym może być spowodowany spadek BLG między etapem 2 a 3?

Obecnie uzyskane 21BLG to mam nadzieję, zasługa drożdży, a nie taki spadek jak w fazie 2) a 3)
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: klodek4 »

A może masz cukromierz walnięty, sprawdź na czystej wodzie co ci pokazuje, bo z takim spadkiem i wzrostem blg się nie spotkałem :!:

Autor tematu
baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: baltic80 »

cukro jest ok bo sprawdzałem na wodzie już wcześniej.
Ciężko stwierdzić co to było, tłumaczę ten spadek spadkiem temperatury w balonie, gdyż prawidłowy pomiar powinien być przy 20 stopniach, a ten przed spadkiem był spokojnie na 35 stopniach.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: klodek4 »

Całkiem prawdopodobne :!:

Autor tematu
baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: baltic80 »

Po kontroli obecnie jest 14BLG. Odnotowałem spadek 2BLG/5h - 6kg cukru i 1/2paczki T3 :mrgreen:
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: Emiel Regis »

Czy jest możliwe że pomiar był przekłamany przez to że był sprawdzony zaraz po wymieszaniu?
Mam na myśli to że nastaw był bardzo 'napowietrzony'

Pozdrawiam
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok

Post autor: radius »

Oczywiście :!: Napowietrzony nastaw ma mniejszą gęstość, a przez to miernik głębiej się zanurzy i stąd błąd w pomiarze.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”