Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok
-
Autor tematu - Posty: 136
- Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Niestety dotychczas ciągle mam jakiś problem z poprawną pracą czy to win, czy też cukrówek, zatem poniżej opiszę co planuję zrobić a Wy drodzy forumowicze poradźcie czy coś jeszcze warto przedsięwziąć aby nastaw przepracował poprawnie.
Dysponuję balonem 25 litrów, temperaturą w pokoju +/- 20 stopni.
Wlewam do niego (balonu, nie pokoju ) roztwór składający się z 5kg cukru oraz 20 litrów wody - czyli ok 23 litrów roztworu.
Cukier jest już całkowicie rozpuszczony, mieszam balonem ok 10 minut w celu poprawnego napowietrzenia.
Gdy temperatura mieszaniny będzie w zakresie 23-28 stopni wsypuję zawartość torebeczki T3 i odstawiam.
Po 2 dniach sprawdzam BLG i jeśli będzie ono na poziomie zera, ściągam znad osadu; w 2 litrach przerobionego nastawu rozpuszczam 10g bentonitu, wlewam do całości i intensywnie mieszam.
Po 24 godzinach ściągam znad osadu i do garnka.
Wszystko zagra poprawnie? Dotychczas praca nastawu kończyła się na sporo plusowym BLG, stąd moja prośba o pomoc
Dysponuję balonem 25 litrów, temperaturą w pokoju +/- 20 stopni.
Wlewam do niego (balonu, nie pokoju ) roztwór składający się z 5kg cukru oraz 20 litrów wody - czyli ok 23 litrów roztworu.
Cukier jest już całkowicie rozpuszczony, mieszam balonem ok 10 minut w celu poprawnego napowietrzenia.
Gdy temperatura mieszaniny będzie w zakresie 23-28 stopni wsypuję zawartość torebeczki T3 i odstawiam.
Po 2 dniach sprawdzam BLG i jeśli będzie ono na poziomie zera, ściągam znad osadu; w 2 litrach przerobionego nastawu rozpuszczam 10g bentonitu, wlewam do całości i intensywnie mieszam.
Po 24 godzinach ściągam znad osadu i do garnka.
Wszystko zagra poprawnie? Dotychczas praca nastawu kończyła się na sporo plusowym BLG, stąd moja prośba o pomoc
-
Autor tematu - Posty: 136
- Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok
Bentonit właśnie zamówiłem, do ilu dni może przedłużyć się czas klarowania? - Bardzo mi się nie spieszy i jeśli kilka dni postoi i nic w smaku nie ucierpi to nie ma problemu.
Czy zamiast 5kg mogę dać 6kg cukru 20 litrów wody? Chyba nie będzie go za dużo?
Czy zamiast 5kg mogę dać 6kg cukru 20 litrów wody? Chyba nie będzie go za dużo?
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok
Bayanusy to winiarskie, oj musisz jeszcze poczytać forum, tam masz wszystko jasno i klarownie opisane, bo starych wyg nie zmusisz do odpowiedzi na takie pytania
zacznij od tego http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... tacja.html
zacznij od tego http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... tacja.html
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok
Poszczególne szczepy drożdży różnią się między sobą tolerancją na stężenie alkoholu w nastawie - czyli brutalnie mówiąc ilością procent alkoholu, które je zabija.
Dzikie drożdże występujące na większości owoców (winogrona, śliwki) wytrzymują stężenie 9-10 %, szlachetne drożdże winne do 14 %, drożdże gorzelniane od 15% do 23 %.
Kol.baltic80 zastosował szlachetne drożdże winne Bayanus 995 do produkcji cukrówki, jednakże dodał do cukru tyle wody, ile jest przewidziane dla drożdży gorzelnianych. Stąd wynika problem - po prostu w nastawie powstało stężenie alkoholu, które już "zabiło" drożdże Bayanus, a pozostał jeszcze nie przerobiony cukier, co można było odczytać po dodatnim ballingu. Tak więc jeśli dokonujemy fermentacji przy pomocy drożdży tolerujących niższy poziom procentowy alkoholu do nastawu należy zastosować zwiększoną ilość wody.
Mam nadzieję, że pomogłem chociaż trochę
Jan Okowita (stara wyga)
Dzikie drożdże występujące na większości owoców (winogrona, śliwki) wytrzymują stężenie 9-10 %, szlachetne drożdże winne do 14 %, drożdże gorzelniane od 15% do 23 %.
Kol.baltic80 zastosował szlachetne drożdże winne Bayanus 995 do produkcji cukrówki, jednakże dodał do cukru tyle wody, ile jest przewidziane dla drożdży gorzelnianych. Stąd wynika problem - po prostu w nastawie powstało stężenie alkoholu, które już "zabiło" drożdże Bayanus, a pozostał jeszcze nie przerobiony cukier, co można było odczytać po dodatnim ballingu. Tak więc jeśli dokonujemy fermentacji przy pomocy drożdży tolerujących niższy poziom procentowy alkoholu do nastawu należy zastosować zwiększoną ilość wody.
Mam nadzieję, że pomogłem chociaż trochę
Jan Okowita (stara wyga)
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok
@baltic80
Do nastawu dodałeś drożdży winiarskich. Aby zapewnić im lepszą pracę w nastawach cukrowych dodaj kilka startych jabłek oraz pożywkę. Twoje bayanusy nie zginęły od alkoholu tylko z braku ww dodatków.
Poza tym do nastawów 25 litrowych możesz zużyć pół paczki drożdzy TURBO, np: 24H lub 48H.
Do nastawu dodałeś drożdży winiarskich. Aby zapewnić im lepszą pracę w nastawach cukrowych dodaj kilka startych jabłek oraz pożywkę. Twoje bayanusy nie zginęły od alkoholu tylko z braku ww dodatków.
Poza tym do nastawów 25 litrowych możesz zużyć pół paczki drożdzy TURBO, np: 24H lub 48H.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok
Pozdrawiam
Jan Okowita
Racja. nawet nie pomyślałem, że ktoś robi nastaw bez używania pożywki dla drożdżyszabix pisze:@baltic80
Do nastawu dodałeś drożdży winiarskich. Aby zapewnić im lepszą pracę w nastawach cukrowych dodaj kilka startych jabłek oraz pożywkę. Twoje bayanusy nie zginęły od alkoholu tylko z braku ww dodatków.
Poza tym do nastawów 25 litrowych możesz zużyć pół paczki drożdzy TURBO, np: 24H lub 48H.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 136
- Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok
Panie Janie, były bayanusy była pożywka activit oraz fosforan dwuamonowy, także liczyłem, że to wszystko wystarczy
Odpowiadając na pytanie klodek4 mam garneczek - najprościej jak się da - ale wszystko robiłem sam, przez co zadowolenie jest ogromne
Odpowiadając na pytanie klodek4 mam garneczek - najprościej jak się da - ale wszystko robiłem sam, przez co zadowolenie jest ogromne
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok
Na garnku chcesz puszczać cukrówki , do tego kolumna najlepsza, ja też pracuje na pot stillu /keg +2 deflegmatory i chłodnica/ ale robię tylko owocówki, łyskacza, smakówki. Przy garnku musisz najlepiej puszczać trzy razy + chemiczne czyszczenie i na koniec węgiel aby coś sensownego wyszło a i tak to nie dorówna temu co uzyskasz z kolumny, ja robię też cukrówki ale traktuje to jako bazę do maceracji smaczków i potem to destyluję, kupę roboty, ale każdy orze jak może
-
Autor tematu - Posty: 136
- Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok
Balon stoi
20litrów wody oraz 6kg cukru. Mieszałem dość długo - 15 minut i odstawiłem do "wystygnięcia".
Później dodałem pół paczki T3 i po ponad godzinie zaczęło syczeć jak z przebitej opony
Zauważyłem ciekawą rzecz.
1) Po załadowaniu cukru z wodą do balonu sprawdziłem BLG - 17.
2) Mieszałem intensywnie przez 10 minut i uzyskałem 21BLG.
3) Odstawiłem i po dwóch godzinach było 18BLG.
4) Ponowne mieszanie i wyszło 23BLG. Wtedy dodałem drożdżaki.
Na chwilę obecną po 14 godzinach od dodania drożdży mam 21BLG.
Czym może być spowodowany spadek BLG między etapem 2 a 3?
Obecnie uzyskane 21BLG to mam nadzieję, zasługa drożdży, a nie taki spadek jak w fazie 2) a 3)
20litrów wody oraz 6kg cukru. Mieszałem dość długo - 15 minut i odstawiłem do "wystygnięcia".
Później dodałem pół paczki T3 i po ponad godzinie zaczęło syczeć jak z przebitej opony
Zauważyłem ciekawą rzecz.
1) Po załadowaniu cukru z wodą do balonu sprawdziłem BLG - 17.
2) Mieszałem intensywnie przez 10 minut i uzyskałem 21BLG.
3) Odstawiłem i po dwóch godzinach było 18BLG.
4) Ponowne mieszanie i wyszło 23BLG. Wtedy dodałem drożdżaki.
Na chwilę obecną po 14 godzinach od dodania drożdży mam 21BLG.
Czym może być spowodowany spadek BLG między etapem 2 a 3?
Obecnie uzyskane 21BLG to mam nadzieję, zasługa drożdży, a nie taki spadek jak w fazie 2) a 3)
-
Autor tematu - Posty: 136
- Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aby w końcu wygrac bitwę - czyli czy wszystko jest ok
cukro jest ok bo sprawdzałem na wodzie już wcześniej.
Ciężko stwierdzić co to było, tłumaczę ten spadek spadkiem temperatury w balonie, gdyż prawidłowy pomiar powinien być przy 20 stopniach, a ten przed spadkiem był spokojnie na 35 stopniach.
Ciężko stwierdzić co to było, tłumaczę ten spadek spadkiem temperatury w balonie, gdyż prawidłowy pomiar powinien być przy 20 stopniach, a ten przed spadkiem był spokojnie na 35 stopniach.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy