DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
-
Autor tematu - Posty: 7346
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
A co ma do rzeczy "pomyślność" zacierania do ilości brzeczki Będziesz jej miał tylko tyle, ile użyłeś wody w stosunku do ziarnaarkdom pisze:Ale tej sklarowanej brzeczki jest 3-5l na 6kg ziarna. I uważasz, że w związku z tym zacieranie przebiegło pomyślnie?
Po zatarciu skrobia występuje już tylko w postaci cukrów. Zawiesina to cząstki stałe, nieprzekonwertowane przez enzymy.arkdom pisze:Skrobia występuje w postaci zawiesiny, bo jest nierozpuszczalna w wodzie.
A co za różnica czy w pięciu czy w dwudziestu pięciu No i skąd ci się wzięło te 5 litów? Ile użyłeś wody na te 6 kilogramów zboża?arkdom pisze:15 fajny wynik, ale w 25 litrach, a nie w pięciu.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Myślę, że mamy kolejny raz z forsowaniem swojej teorii bez zapoznania się z podstawowymi wiadomościami dotyczącymi zacierania.
Zapraszamy do lektury forum.
Zapraszamy do lektury forum.
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 paź 2018, 20:03 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Witam. Mam szybkie pytanie gdyż przeczytałem wszystkie wątki ibtroche się pogubiłem. Chodzi mi o przepis Jack Daniels, rozumiem że słód jeczmienny i żyto ma być w postaci ziaren- nie srutowany. Czy wystarczy zacieranie w 62 st przez te 1.5h czy użyć zestawu uplynniajaco scukrzajacego. Jeśli tylko temperatura wystarczy to czy mogę ja utrzymywać przez delikatne podgrzewanie na taborecie gazowym.
-
Autor tematu - Posty: 7346
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Aby uwolnić enzymy zawarte w słodzie musi on być ześrutowany. To samo tyczy się reszty zbóż. Śrutowanie pozwala enzymom na dotarcie do jak największej ilości skrobi w nich zawartej. No i dość ważne jest także kleikowanie, o czym także należy pamiętać - http://blog.homebrewing.pl/kleikowanie- ... -straszny/
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 111
- Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Słodów nie kleikujesz, wysoką temperaturą zniszczysz enzymy.
Ostatnio zmieniony środa, 21 lis 2018, 12:23 przez ogurek, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
-
- Posty: 28
- Rejestracja: środa, 12 wrz 2018, 13:01
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Hej wszystkim. Ja z pytaniem do bardziej doświadczonych w robieniu bourbona odnośnie śruty kukurydzianej - skąd ją brać? Czy śruta rolnicza z allegro i podobnych się jakkolwiek nadaje, czy lepiej kupić śrutownicę i w domu śrutować ziarno? I czym się różni od mąki lub kaszy kukurydzianej? Wybaczcie, jeśli odpowiedź na to pytanie już się gdzieś przewinęła - musiałem przeoczyć. Z góry dzięki.
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Śrutowaną ku-ku kupuję w piwniczka.org
Robiłem bourbona też z kaszy kukurydzianej, różnica jest taka, że kasza wymaga któtszego upłynniania. Więcej różnic nie zauważyłem więc nie wiem czy jest sens przepłacać.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Robiłem bourbona też z kaszy kukurydzianej, różnica jest taka, że kasza wymaga któtszego upłynniania. Więcej różnic nie zauważyłem więc nie wiem czy jest sens przepłacać.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Ja robiłem burbona z kukurydzy paszowej kupionej na targu (43 zł/50 kg). Zacierałem enzymami. W sumie to mój pierwszy tego tupu trunek więc nie mam porównania ale smakował całkiem dobrze. Co do gotowych śrut paszowych to wydaje mi się, że idzie na nie ziarno najgorszej jakości - "czego oczy nie widzą tego sercu nie żal". Mam nadzieje, że nie jest tak w przypadku sklepów "hobbystycznych". Jeżeli mamy taką możliwość to lepiej kupić całe ziarno i ześrutować go we własnym zakresie.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 28
- Rejestracja: środa, 12 wrz 2018, 13:01
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Johnex, a ile zajęło Ci gotowanie ześrutowanej kukurydzy? Bo mi potrzebne będzie jakieś 4 litry szczśćdziesięcioprocentowego urobku do zalania jednej beczki. Ja chyba pójdę teraz w kaszkę, bo musiałbym zainwestować też w śrutownicę. Jeśli wszystko pójdzie pomyślnie, to wtedy wezmę się za śrutowanie we własnym zakresie.
Wesołych!
Wesołych!
-
- Posty: 248
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Na alledrogo jest wiele ofert na kukurydzę śrutowaną, 25 kg z dostawą kurierem, wychodzi 40-50 pln za worek.
To kukurydza paszowa, ale ja z niej robiłem zaciery i było git.
A za około 100 pln można sobie zamówić 25 kg słodu jęczmiennego. To jeszcze lepsza opcja i nie trzeba enzymów.
A najlepsza opcja to zamówić 25 kg kukurydzy i 25 kg słodu i zrobić zacier 50:50
To kukurydza paszowa, ale ja z niej robiłem zaciery i było git.
A za około 100 pln można sobie zamówić 25 kg słodu jęczmiennego. To jeszcze lepsza opcja i nie trzeba enzymów.
A najlepsza opcja to zamówić 25 kg kukurydzy i 25 kg słodu i zrobić zacier 50:50
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy dlatego za błędy od razu sorki.
Przeczytałem prawie wszystkie strony na tym poście ale dużo rzeczy nie rozumiem dlatego piszę i proszę o odpowiedź.
Interesuje mnie ten przepis:
CORN WHISKEY
30l wody
8kg śruty kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego
Do wody o temp. 74 st.C wsypać kukurydzę i mieszając czekać aż temp. spadnie do 64 st.C. Wsypać zmielony słód i utrzymywać temp. przez 1,5h od czasu do czasu mieszając nastaw, następnie schłodzić do temp. 30 st.C i dodać drożdże Turbo 48 (tak jest w oryginale).
Czy wystarczy zrobić to co jest napisane? Czy są jakieś magiczne sztuczki, lub szczegóły które warto zawrzeć?
I jaki naprawdę alkohol wychodzi z tak przyrządzonego przepisu? Dodam że koneserem typu (wyczuwam tutaj nuty smakowe orzecha macadamia) to nie jestem .
Pozdrawiam.
Przeczytałem prawie wszystkie strony na tym poście ale dużo rzeczy nie rozumiem dlatego piszę i proszę o odpowiedź.
Interesuje mnie ten przepis:
CORN WHISKEY
30l wody
8kg śruty kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego
Do wody o temp. 74 st.C wsypać kukurydzę i mieszając czekać aż temp. spadnie do 64 st.C. Wsypać zmielony słód i utrzymywać temp. przez 1,5h od czasu do czasu mieszając nastaw, następnie schłodzić do temp. 30 st.C i dodać drożdże Turbo 48 (tak jest w oryginale).
Czy wystarczy zrobić to co jest napisane? Czy są jakieś magiczne sztuczki, lub szczegóły które warto zawrzeć?
I jaki naprawdę alkohol wychodzi z tak przyrządzonego przepisu? Dodam że koneserem typu (wyczuwam tutaj nuty smakowe orzecha macadamia) to nie jestem .
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 05:30 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Dodaj kukurydzę do wody o temp. 95-97 stopni. Dodaj też dla pewności 2-2,5 kg słodu, oczywiście w 64 stopniach. Dalej jak w przepisie.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 12:18 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 28
- Rejestracja: środa, 12 wrz 2018, 13:01
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Bialy1995, jeśli mogę coś doradzić, to nie bądź leniwy, tak jak autor tegoż posta był razu pewnego. Wrzuciłem kaszkę kukurydzianą, kleikowałem na szybko i uznałem, że jak dorzucę słodu, wymieszam i zostawię na noc, to się samo zrobi (przecież czas i enzymy zrobią swoje, nie?. Jakież było moje zaskoczenie, gdy rano miałem gar polenty . Bez pracy manualnej się nie obejdzie.
Wszystkich, którzy chcą mnie wyśmiać od razu mówię, że zrobiła to już moja dziewczyna, hehe.
Wszystkich, którzy chcą mnie wyśmiać od razu mówię, że zrobiła to już moja dziewczyna, hehe.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 13:05 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Tak jak napisał @Doody daj kuku do wrzątku i najlepiej pogotuj z 15min, a później po ostygnieciu do 65° tak jak pisałeś. I koniecznie zrób próbę jodową żeby nie stracić części skrobi
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 13:37 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Próbę jodową w jakiej temperaturze zrobić? I czy dodać drożdże whisky czy jakieś zwykle turbo? Dziękuję za odpowiedzi.
Gotować kukurydzę czy tak jak w przepisie 74 stopnie?
Scalone
Gotować kukurydzę czy tak jak w przepisie 74 stopnie?
Scalone
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 14:05 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Próbę jodową (jeżeli nie masz to kup płyn lugola w aptece) robisz w trakcie zacierania słodem, sprawdzasz czy enzymy przerobiły skrobie na cukry proste. Z doświadczenia nie wczesniej niż godzinę po dodaniu słodu. Kuku wsyp przy ok 70° i doprowadź do gotowania, w ten sposób "upłynnisz" ku-ku. Ja używam jeszcze enzymu do upłynniania (alfa-amylaza).
Jeżeli masz to oczywiscie użyj drożdży do whisky
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Jeżeli masz to oczywiscie użyj drożdży do whisky
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 16:58 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Panowie mam jeszcze jedno pytanko. Mam aparaturę post still plus ZP. jak odbieram cukrówkę to tak ustawiam kolumnę że leci mi około 92% prawie cały czas. Przepuszczając kukurydzianke lepiej odłączyć ZP czy nie przeszkadza jak będę miał tak wysoko procentowy alkohol? Proszę o odpowiedz osoby które przerabiały ten temat. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 sty 2019, 21:55 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Panowie czy do przepisu corn whiskey gdzie wlewamy 30l wody 8kg śruty kuku i 1,5 kg słodu czy wystarczy jedno opakowanie drożdży whisky, które jest na 25l nastawu?
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 sty 2019, 18:30 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Panowie a czy w przepisie corn whiskey potrzebne jest wysładzanie słodu czy tylko wsypać w odpowiedniej temperaturze?
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 sty 2019, 20:41 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Witam. W przepisie corn whisky jeżeli do kuku dodaje słód to czy muszę dać enzym scukrzajacy? Czy nie muszę go dawać? Wytłumaczcie mi proszę o ci w tym chodzi. Dziękuję z góry za info.
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2019, 21:36 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Witam wszystkich. Dzisiaj odbyła się premiera mojego pierwszego zacieru. Podgrzalem wodę w temperaturze 70 wrzuciłem śrutę kuku 8kg i gotowałem około 15 min. Po czym ostudzilem do 64 i wsypalem słód 2.5 kg. 1.5 godz utrzymywałem temperature mieszając co chwilę. Po około 3 godzinach ostudzony zacier zamieszalem i zrobiłem próbę jodowa. Wyszła ciemno brązowa tzn. pozytywna. Zacier jest słodki jak kosztowalem. Jak myślicie co dalej mam zrobic? Wrzucać drożdże czy jeszcze raz coś powtórzyć?
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: RE: Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Nie czekaj aż ruszą dzikusy (to nie wino czy destylat owocowy). Jak najszybciej zchłódź zacier i dodaj drożdże dedykowane. Polecam Fermiole można je dodawać już w 35°
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Jeżeli była brązowa a nie fioletowa tzn że próba wyszła NEGATYWNA (próba jodowa określa obecność niefermentowalnej skrobi) ale to POZYTYWNIE dla zacierającegobiały19905 pisze:Po około 3 godzinach ostudzony zacier zamieszalem i zrobiłem próbę jodowa. Wyszła ciemno brązowa tzn. pozytywna.
Nie czekaj aż ruszą dzikusy (to nie wino czy destylat owocowy). Jak najszybciej zchłódź zacier i dodaj drożdże dedykowane. Polecam Fermiole można je dodawać już w 35°
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Ja użyłem drożdży coobra whisky. Pisze, że mają pożywkę i enzym amyloglukozydaze. Blg 16 bo pomiarze. Dzięki za wszelkie info
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 sty 2019, 09:56 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.