DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:

Post autor: michal278 »

Stud dolej ciut ciut spirytusu i znów będzie klarowne

Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka

zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Zwykle granicą dla mętnienia destylatu jest 46%. Poniżej tej granicy destylat zaczyna opalizować a potem mętnieć. Zawsze dobrze zostawić trochę nierozrobionego destylatu aby to wyregulować. Jak rozrobileś wszystko to masz 2 wyjścia. Albo jak radzi Michał wzmocnić spirytusem z cukru do mocy około 46%, albo ochłodzić i filtrować na zimno ale po pierwsze trzeba mieć odpowiedni filtr a po drugie pozbędziemy się części aromatów. Jest jeszcze jedno wyjście, pić jaki jest bo zmetnienie to tylko wizualny problem a smak jest ok.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: stuf »

Dokładnie @doody , czytałem wasze posty z 21 roku ale nóż widelec coś nowego wymyślono. Nie zamierzam filtrować czy inne bo az tak nie przeszkadza mi to... Tym bardziej ze jak się zadębi będzie mniej widoczne 46% też wyjście ale jakoś nie przepadam za więcej niz 42%

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.

czytam
700
Posty: 730
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 110 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Poczekać, to opadnie. Choć czasem zajmuje to kilka lat.
Można też wzmacniać (np. neutralnym) aż do uzyskania pożądanej klarowności.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

czytam pisze: środa, 7 lut 2024, 05:31 Poczekać, to opadnie.
Potwierdzam :ok: Moją whisky z beczki, rozcieńczam do mocy konsumpcyjnej 40-42% i jest najpierw opalizująca, potem lekko mętna. Po pozostawieniu na 2-3 miesiące, na dnie butelki zaczyna zbierać się osad a płyn jest przejrzysty. Trzeba tylko mieć duuużo cierpliwości żeby doczekać do tego czasu :pije: :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: drgranatt »

U mnie jest to samo z klarowaniem łychy po ściągnięciu z beczki. Jest lekko mętnawa ale po rozcieńczeniu do mocy konsumpcyjnej po niedługim czasie wszystko opada na dno i trunek robi się przezroczysty. :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: stuf »


radius pisze:
czytam pisze: środa, 7 lut 2024, 05:31 Poczekać, to opadnie.
...Trzeba tylko mieć duuużo cierpliwości żeby doczekać do tego czasu :pije: :mrgreen:
Piszmy tu o rzeczach realnych Obrazek

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Są dwa typy zmetnienia destylatu zbożowego (i nie tylko) i też różna wielkość frakcji powodującej zmetnienie. Właśnie czasem jak zjeje się z beczki i rozcieńczy, to zmęnienie szybko opada a co najlepsze e da się to filtrować filtrem do kawy. Idzie wolno ale skutecznie. Drugi typ wynika jakby z fizyko-chemicznego typu czyli zachodzi jakaś przemiana na skutek zmiany stężenia. Ten typ zmętnienia się nie filtruje i latami się nie klaruje.
Ostatnio zmieniony środa, 7 lut 2024, 15:37 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Przy zbyt małym stężeniu % wytrąca się jakby mleko. Gdy dodamy znów % ono znika. Reakcja dosyć fajna w barze z Quzo i wodą. Gdy dodamy do Quzo wody zaczyna się robić mleko. Starczy dolać wódki i mleko ustępuje. Oczywiście z wodą nie można przesadzić .
To taki dosyć obrazowy efekt mętnienia od olejków. To samo zdarza się z whisky domową.


Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka

zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: stuf »

Ciekawi mnie dlaczego jak poprzednio psociłem łychę z koncentrowanego słodu jęczmiennego nie wytrąciło sie "mleko". " Zacier" był o wiele klarowniejszy.. czyżby tu tkwił spirytus molens?

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: rozrywek »

Poczytajcie co to jest non-chill filtered.
Czyli filtracja na zimno.

Mętnienie jest naturalnym zjawiskiem.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

rozrywek pisze: czwartek, 8 lut 2024, 08:45 Poczytajcie co to jest non-chill filtered.
Czyli filtracja na zimno.
Rozrywek
"non-chill filtered" oznacza że whiski NIE była filtrowana na zimno. Zwykle dotyczy to torfowych destylatów o mocy 46% właśnie. Pozostałe trunki komercyjne są właśnie filtrowane po to aby można je było sprzedawać w stężeniu 40-sto procentowym.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: rozrywek »

Tak. Masz rację @Doody
Ale takie mętnienie często powstaje.

Nic na to nie poradzimy niestety. :cry2:
Życie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

czytam
700
Posty: 730
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 110 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: czytam »

stuf pisze: środa, 7 lut 2024, 13:55
radius pisze:
czytam pisze: środa, 7 lut 2024, 05:31Poczekać, to opadnie.
...Trzeba tylko mieć duuużo cierpliwości żeby doczekać do tego czasu :pije: :mrgreen:
Piszmy tu o rzeczach realnych Obrazek
Pić z kubka zamiast szklanki lub przygasić światło.
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: stuf »

Hyh..
Dzisiaj pękłem i po niespełna 10 dniach postanowiłem posmakować mojego wyrobu ze słodu jęczmiennego zadębionego płatkami.
Kopara mi opadła.
Ta poprzednia łycha z koncentratu nie umywa się...
Ciekawe czy to kwestia wsadu czy faktu ze z koncentratu raz pędzona?

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

To pomyśl sobie co jest jak wylewasz z beczki po 3-4 latach
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 456
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kamilasta »

Podpowiedzcie mi proszę, ile syropu klonowego dajcie, chcąc zrobić JACK DANIELS BLACK LABEL. Powiedzmy, na 1 litr.
Tak, widziałam, było napisane. Ale przedzieranie się znów przez te 31 stron przyprawia o ból głowy ;)
Może ktoś, wie, tak z pamięci. I jeszcze w dodatku podpowie :D
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2925
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Syrop klonowy oprócz słodkości nic nie wnosi do destylatu.
Dawałem małą łyżeczkę na 0.5l :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Syrop nie upodobni trunku do Danielsa nawet o trochę. Przelewanie przez węgiel drzewny z klonu cukrowego destylatu to zupełnie inny proces i raczej nie do powtórzenia w domu. To znaczy lać można ale Jack z tego nie wyjdzie ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 456
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kamilasta »

Chcę doprawić syropem produkt, który leżakował 8 miesięcy w dębowej beczce. Mix różnych zbóż.
Czyli, w sumie chodzi zwyczajnie o dosłodzenie? Czy może jednak przez ten klon zadzieją się cuda? ;)
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2024, 21:43 przez kamilasta, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2925
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Kamila jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.
Moje kubki smakowe nie wyczuły nic oprócz słodkiego ;)
Panie które kosztowały destylat były zachwycone :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: stuf »

Dodam od siebie że także nie wierzyłem... Kupiłem syrop klonowy, jakiś mega drogi i niestety... Tylko słodycz

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

kamilasta pisze: sobota, 23 mar 2024, 21:42 Chcę doprawić syropem produkt, który leżakował 8 miesięcy w dębowej beczce. Mix różnych zbóż.
Czyli, w sumie chodzi zwyczajnie o dosłodzenie? Czy może jednak przez ten klon zadzieją się cuda? ;)
Kamila próbuj. Dosmaczyłem słodowicę roczną z beczki syropem i czarnym(przypalonym za mocno) karmelem z trzcinowego i efekt przerósł oczekiwania. Tak ocenił kol. ziojo. Dodałem karmelu, bo syropu miałem niewiele. Dodawaj pomału i próbuj. I nie spinaj się na stworzenie znanego trunku, bo to trudne i prawie niemożliwe. Twórz swoją markę. Wiem, że czasem degustatorom smakuj lepiej gdy na etykiecie lub w opowieściach jest znana marka :hahaha: Nieraz robię bekę ze szwagra, który nie chce spożywać oryginalnej łychy, ale przelanej do mojej flaszki. Po chwili wyjmuję oryginał i mina mu rzednie, bo nie czuje różnicy. Moje destylaty nie muszą mu smakować i to szanuję, ale żeby sugerował się etykietą to trudno mi zdzierżyć. A tak ogólnie, to jestem degustator zerojedynkowy i marki nie mają wpływu na ocenę i doznania :mrgreen: Bardziej sobie cenię opinie doświadczonych bimbrowników ;)
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2024, 00:26 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: rozrywek »

kamilasta pisze: sobota, 23 mar 2024, 21:42 Czyli, w sumie chodzi zwyczajnie o dosłodzenie
Odlej trochę do małpki i zrób małą próbkę, ale potraktuj cukrem trzcinowym.
Nie syropem klonowym. Może Ci posmakuje. :ok:
Może wyjść ciekawy smak. Rumówka wyjdzie. Albo nawet i melasy odrobinę do tego.
Trzeba eksperymentować przecież.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2024, 07:55 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 456
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kamilasta »

@Wawaldek11, zgadzam się z Tobą w 100%. Po prostu próbuję różnych rozwiązań i smaków. A, że szykuję kilka rodzaji alkoholu na zbliżającą się imprezę, chciałam również zrobić coś a'la whiskey.
Absolutnie nie mam zamiaru powielać znanych marek, a i swój smak będzie ciężko powtórzyć, bo destylat w beczce wciąż zmienia swoj sklad ;). No i goście wiedzą, że, w moim domu nie napiją się kupnego alkoholu, chyba, że sami go przyniosą 😁
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

fils1
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 lip 2021, 20:09
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: fils1 »

radius pisze: środa, 7 lut 2024, 06:54
czytam pisze: środa, 7 lut 2024, 05:31 Poczekać, to opadnie.
Potwierdzam :ok: Moją whisky z beczki, rozcieńczam do mocy konsumpcyjnej 40-42% i jest najpierw opalizująca, potem lekko mętna. Po pozostawieniu na 2-3 miesiące, na dnie butelki zaczyna zbierać się osad a płyn jest przejrzysty. Trzeba tylko mieć duuużo cierpliwości żeby doczekać do tego czasu :pije: :mrgreen:
U mnie jest tak samo. Whisky z beczki po rozrobieniu do 40% najpierw opalizuje, później jest lekko mętna. Wykonałem urządzenie filtrujące składające się z: filtra do wody na wkład 10', wkładu 0,5 mikrona oraz pompy z zepsutego ekspresu do kawy. Filtracja działa nawet bez schłodzenia whisky przeznaczonej do filtrowania. Wydaje mi się, że produkt przefiltrowany ma delikatnie jaśniejszy odcień, natomiast nie wyczuwam różnicy w smaku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: stuf »

Patent fajny. Liczyłeś ile wyrobu zostaje w filtrze?

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: zask »

@fils1
Gratuluję pomysłu. Ciekawi mnie czy faktycznie filtruje wszystko do przezroczystego płynu pod światło, ponieważ na zdjęciu wygląda jak by była mętna. Mam taki filtry dwa o różnej gradacji i służy do wyłapywania cząstek stałych z wody kanalizacyjnej stąd moja ciekawość.
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: marian.naworski »

Ja wyroby z beczki zawsze filtruje przy butelkowaniu. Używam do tego celu małej pompki próżniowej oraz lejka Buchnera . Wszystko podpięte do słoja 3l , za bazę filtrującą używam różnie, bibułę techniczną, wycięte filtry do expresu oraz platki bawełniane .

fils1
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 lip 2021, 20:09
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: fils1 »

W filtrze zostaje 1l płynu, jednakże po filtracji płyn jest zlewany i nie jest tracony. Stratą jest to co zostaje we wkładzie filtracyjnym - około 150ml. Zastanawiam się, czy muszę zlewać whisky z baniaka filtracyjnego po zakończonej filtracji, czy też można pozostawić whisky w baniaku do filtracji kolejnej? Whisky przefiltrowana jest klarowna pod światło. Pierwotnie użyłem wkładu sznurkowego 1mikron i nie byłem zadowolony z efektu. Obecnie używam wkładu Logic SP10M005 0,5 mikrona i jest O.K. Na zdjęciu whisky w butelce jest po filtracji. Inspiracją do wykonania aparatu były zebrane informacje o filtrowaniu whisky przez producentów.
Ostatnio zmieniony sobota, 20 kwie 2024, 17:45 przez fils1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: stuf »

No właśnie... Ciekawe jaki skład jest tej odbudowy filtra i czy nie wejdzie w nadmierną reakcję z alko...?
Ja bym chyba wysączał....

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.

fils1
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 lip 2021, 20:09
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: fils1 »

Dzięki.
cenna sugestia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”