DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Jak masz kega w płaszczu to wszystko jak leci jak bez to niestety trzeba filtrować.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
alembiki
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Tak jak pisze Góral. Na grzałkach przypali Ci się gęste. Paczekaj aż młóto opadnie, zlej rzadkie znad osadu, potem ładuj gęste partiami do worka filtracyjnego i wyciskaj do wiader (gówniana robota ale czego się nie robi dla zboża ;) ) Potem odstaw przefiltrowane wiadrana dobę. Z filtrowanych wiader zlewaj płyn znad mącznego osadu. Najpierw odpęd do 100 stopni w kegu, potem destylacja.
Powodzenia :ok:
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 gru 2023, 11:36 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: drgranatt »

@baltic80, Tak jak pisze @Góral bagienny z tym, że musisz pamiętać, jak odfiltrujesz to zmniejszy ci się wydajność bo w śrucie jest dużo alco.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Skir »

I nie grzej przy odpędzie na max jeżeli nie masz płaszcza. Mimo filtracji może się przypalać
I love the smell of bimber in the morning.

Krychu35
300
Posty: 307
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Krychu35 »

Hejka :witam:
Ja natomiast mam takowy dylemat :
Posiadam 18l surówki z jęczmienia I taka samą ilość surówki z mąki pszennej razowej.
Na dniach będę zacierał śrutę kukurydzianą :D aby uzyskać surówkę.
Zamierzam połączyć surówki przy drugiej destylacji, tylko nie bardzo wiem jak :scratch: , aby wyszło coś dobrego :pije:
Podpowiedzcie coś sensownego ;)
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 gru 2023, 13:55 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: alkohole-domowe »

Najlepiej nie łączyć. Odpędzić oddzielnie niech poleży i później mieszać po trochu i próbować. Jak pasuje to mieszać wszystko.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

To już kwestia gustu. Ja bym ograniczył kukurydzę, a najlepiej żyto zrobić osobno bo najlepsze ;) . Ostatecznie żyto z jęczmieniem dobrze się komponuje. Kuku daje słodycz, ja nie przepadam.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: drgranatt »

Krychu35 pisze: wtorek, 26 gru 2023, 13:53 Hejka :witam: ...
Na dniach będę zacierał śrutę kukurydzianą :D aby uzyskać surówkę.
Zamierzam połączyć surówki przy drugiej destylacji, tylko nie bardzo wiem jak
Co byś nie zrobił będzie dobrze jeśli zrobić to zgodnie ze sztuką.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Krychu35
300
Posty: 307
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Krychu35 »

No właśnie @drgranatt, jak to połączyć według sztuki 😁😁😁
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: rozrywek »

Nie łączyć w ogóle.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

rozrywek pisze: środa, 27 gru 2023, 17:49 Nie łączyć w ogóle.
:angry: :angry: :angry:
Z półtora roku temu połączyłem jęczmień z kukurydzą w stosunku mniej więcej 1-3
Destylat poszedł do beczki 30l i sobie siedzi :D
Co jakiś czas upuszczam trochu by kogoś obdarować i dolewam.
Według mnie jest trochu za mało jęczmienia innym smakuje :) Ja lubię smak i aromat jęczmienia może dlatego :scratch:
@Krychu35 U Ciebie dochodzi jeszcze pszenica która nie jest za bardzo aromatyczna.
Ja bym to wszystko razem wlał do kociołka i destylował :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: rozrywek »

Dobrze. Ale jak potem ocenić smak z czego to jest? O gustach się nie dyskutuje. Autor sam zdecyduje co zrobić. Ja taki blend odradzam.
Tutaj się zgodzę z jednym.
@Góral bagienny .
Pszenica osobno na pszeniczną łagodną wódeczkę. :ok:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: drgranatt »

Krychu35 pisze: środa, 27 gru 2023, 17:36 No właśnie @drgranatt, jak to połączyć według sztuki 😁😁😁
Jęczmień i qq zmieszaj razem a pszenicę zostaw osobno. Po zmieszaniu jeczmienia i qq ocenisz czy dodawać pszenicy czy nie. Jak nie, zostawisz sobie na czystą. :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: baltic80 »

Góral bagienny pisze: wtorek, 26 gru 2023, 10:30 :witam: Jak masz kega w płaszczu to wszystko jak leci jak bez to niestety trzeba filtrować.
Podpowiedź czym filtrować? Takim workiem w kształcie rożka? Czy macie lepsze patenty?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Ja nie filtruje. Zboża zacząłem zacierać jak już miałem kociołek z płaszczem.
Miałem dość filtrowania owoców :D
Poczytaj ten temat :ok: post125321.html?hilit=Filtrowanie%20zacieru#p125321
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Ja filtruję przez worek filtracyjny w kształcie prostokąta o pojemności bodajże 18 litrów. Najpierw zlewam wężykiem wszystko co rzadkie znad młóta, następnie rozpinam worek na dużym, wąskim wiadrze (mam takie 20l), wlewam gęste dzbankiem (powiedzmy 4-5litrów) do worka i po chwili ściągam go z wiadra i wyciskam zawartość (jak bym cyce ściskał :mrgreen: ) Potem wykręcam worek nad wiadrem i wyciśnięte młóto wysypuje do osobnego pojemnika (albo do kibla). I tak niestety z 10-15 worków trzeba wycisnąć (robota bardzo wku..wiająca). Potem zostawiam filtrat na około dobę aby jeszcze odstać ewentualną mąkę i wlewam do kega znad mącznego osadu. Reszta to już przyjemność :mrgreen:
Ostatnio zmieniony piątek, 5 sty 2024, 12:42 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: drgranatt »

@baltic80 filtrowanie jest dość upierdliwe jak piszą koledzy. Jeśli masz dużo siły i cierpliwości to możesz to robić ale zastanów się nad zbiornikiem z płaszczem lub z grzałkami ULWD.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

mpolak154
10
Posty: 17
Rejestracja: sobota, 22 paź 2016, 11:59
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mpolak154 »

Jeżeli chodzi o kuku to ja filtruje na prasie do owoców z workiem filtracyjnym, i potem wyciskam elegancko prasą cały płyn ze śruty, a jeśli chodzi o słód jęczmienny to mam wiadro ze stalową sprężyną i cały płyn elegancko schodzi

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: marian.naworski »

@Doody to może lepiej zamontuj w fermentorze filtrator metrowy , nie mówię tu o wężyku do kibla a o sprężynie nierdzewnej . Filtruje to bardzo fajnie i na upartego otwierasz kran zostawiasz na kilka godzin i masz praktycznie suche młóto .

jpiwek
300
Posty: 312
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: jpiwek »

Odżałuj worek słodu i kup fałszywe dno. Nie zapycha sie jak nacinana rura, czy siatka, nie trzeba myć jak sraczwęża- wyjmujesz, spłukujesz pod kranem i wsio.

czytam
700
Posty: 730
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 110 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Możecie coś więcej powiedzieć albo pokazać tą sprężynę nierdzewną? Jakie jest jej pierwotne zastosowanie?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: marian.naworski »

Dokładnie to ta sprezyna , używam od kilku lat , metrowa wersja filtruje nawet zyto , średnica jej to 3/4 cala .
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: stuf »

Dopiero zaczynam z ziarnem i chyba do końca nie rozumiem zastosowania...
Mam beczkę na zacier. Zrobiłem w niej otwór zamontowałem kran spustowy. Czy taką sprężynę podłączam w środku beczki do tego zaworu spustowego? Obawiam się że uszkodzę ją mieszadłem...

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Raczej podłączasz do kraniku na zewnątrz beczki :scratch:
W każdym razie ja to tak widzę.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: marian.naworski »

Jak na zewnątrz? Używasz jako filtrator wewnątrz, podpinasz od środka do kranu kładziesz na dno beczki i finał.
A mieszadlo używasz tak by nie niszczyć ani dna ani boków beczki .
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: stuf »

Góral bagienny pisze:Raczej podłączasz do kraniku na zewnątrz beczki :scratch:
W każdym razie ja to tak widzę.
To chyba by się zaraz zapchała?Obrazek

Nabazgrane w Tapatalk.

Swoją drogą czy taka sprężyna sprawdziła by się przy odfiltrowaniu zwykłej cukrówki...? Nie wiem jak się to nazywa ale chodzi mi o martwe drożdże...


Ostatnio zmieniony piątek, 5 sty 2024, 16:49 przez stuf, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Ja polecam taki patent, dokupiłem do kociołka i daje radę ze wszystkim:
https://marxam.pl/hop-stopper-hop-stopp ... 71,pl.html

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: marian.naworski »

Hopstoper tez mam ale do kociołka coobry , spirala też się sprawdza można ją też lekko rozciągnąć, wówczas mamy większy sprześwit polecam do beczek .
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Marian, pomysł wydaje się ok, zwłaszcza do małych beczek. Ja zacieram zawsze w beczce 120l. Musiałbym ją stawiać wyżej aby grawitacyjnie ciecz mogła spływać do wiader. Taka beczka jest słabo mobilna zwłaszcza jak że ze stawami nie najlepiej. Musiałbym wiercić w beczce otwór spustowy. Ale ogólnie dzięki za informację :ok: :poklon;
Ostatnio zmieniony piątek, 5 sty 2024, 17:32 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: stuf »

@Doody u mnie beczka stoi jakieś 60 cm nad ziemią by wygodnie wiadro podstawić...
Wydaję mi się że ta sprężyna dobrze się sprawdzi...
A ktoś sprawdzał czy te martwe drożdże z cukrówy odfiltruje?

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Jakbym postawił beczkę 120l na 60cm podstawce to mieszalbym w niej z drabiny... :mrgreen:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: stuf »

Ja ze stołka mieszam... Dasz radę

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: stuf »

Wiem że to kwestia gustu ale ile byście zaproponowali syropu klonowego na 1 litr gotowego destylatu? Jakoś niespecjalnie mam ochotę przeslodzic/ popsuć produkt

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Lać syrop do destylatu to świetokradztwo :shock: Sorki ale mi religia zabrania takich praktyk :mrgreen:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: marian.naworski »

Cos kojarzę że dodawali 5ml na 1l destylatu , ale wiadomo że co kto lubi .
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: stuf »

Doody pisze:Lać syrop do destylatu to świetokradztwo :shock: Sorki ale mi religia zabrania takich praktyk :mrgreen:
Oj tam.. skąd wyczaruje węgiel klonowy? Obrazek

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Na początku mojej przygody z zacieraniem dawałem łyżeczkę na 1l.
Poza słodkim nie wyczułem innych aromatów i zrezygnowałem :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Na pewno dodatek syropu klonowego nie upodobni destylatu do Jacka Danielsa, a wręcz przeciwnie. Zielonka chyba przywiózł na zlot kostki z beczki po Jacku zalane destylatem. To naprawdę nieźle smakowało.
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 lut 2024, 18:09 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: stuf »

Jak już jesteśmy na linii to ciut jestem zmartwiony ponieważ po rozrobieniu do 40 %wodą 0 ppm zmetniał destylat.. nie jest to mleko ale jednak. @Doody pisał ze zbożówka tak ma ale może jakaś rada oprócz ponownej destylacji?

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”