DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Tak jak pisze Góral. Na grzałkach przypali Ci się gęste. Paczekaj aż młóto opadnie, zlej rzadkie znad osadu, potem ładuj gęste partiami do worka filtracyjnego i wyciskaj do wiader (gówniana robota ale czego się nie robi dla zboża ) Potem odstaw przefiltrowane wiadrana dobę. Z filtrowanych wiader zlewaj płyn znad mącznego osadu. Najpierw odpęd do 100 stopni w kegu, potem destylacja.
Powodzenia
Powodzenia
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 gru 2023, 11:36 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 307
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Hejka
Ja natomiast mam takowy dylemat :
Posiadam 18l surówki z jęczmienia I taka samą ilość surówki z mąki pszennej razowej.
Na dniach będę zacierał śrutę kukurydzianą aby uzyskać surówkę.
Zamierzam połączyć surówki przy drugiej destylacji, tylko nie bardzo wiem jak , aby wyszło coś dobrego
Podpowiedzcie coś sensownego
Ja natomiast mam takowy dylemat :
Posiadam 18l surówki z jęczmienia I taka samą ilość surówki z mąki pszennej razowej.
Na dniach będę zacierał śrutę kukurydzianą aby uzyskać surówkę.
Zamierzam połączyć surówki przy drugiej destylacji, tylko nie bardzo wiem jak , aby wyszło coś dobrego
Podpowiedzcie coś sensownego
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 gru 2023, 13:55 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 65
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Co byś nie zrobił będzie dobrze jeśli zrobić to zgodnie ze sztuką.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Z półtora roku temu połączyłem jęczmień z kukurydzą w stosunku mniej więcej 1-3
Destylat poszedł do beczki 30l i sobie siedzi
Co jakiś czas upuszczam trochu by kogoś obdarować i dolewam.
Według mnie jest trochu za mało jęczmienia innym smakuje Ja lubię smak i aromat jęczmienia może dlatego
@Krychu35 U Ciebie dochodzi jeszcze pszenica która nie jest za bardzo aromatyczna.
Ja bym to wszystko razem wlał do kociołka i destylował
Z półtora roku temu połączyłem jęczmień z kukurydzą w stosunku mniej więcej 1-3
Destylat poszedł do beczki 30l i sobie siedzi
Co jakiś czas upuszczam trochu by kogoś obdarować i dolewam.
Według mnie jest trochu za mało jęczmienia innym smakuje Ja lubię smak i aromat jęczmienia może dlatego
@Krychu35 U Ciebie dochodzi jeszcze pszenica która nie jest za bardzo aromatyczna.
Ja bym to wszystko razem wlał do kociołka i destylował
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Dobrze. Ale jak potem ocenić smak z czego to jest? O gustach się nie dyskutuje. Autor sam zdecyduje co zrobić. Ja taki blend odradzam.
Tutaj się zgodzę z jednym.
@Góral bagienny .
Pszenica osobno na pszeniczną łagodną wódeczkę.
Tutaj się zgodzę z jednym.
@Góral bagienny .
Pszenica osobno na pszeniczną łagodną wódeczkę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Jęczmień i qq zmieszaj razem a pszenicę zostaw osobno. Po zmieszaniu jeczmienia i qq ocenisz czy dodawać pszenicy czy nie. Jak nie, zostawisz sobie na czystą.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 136
- Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Podpowiedź czym filtrować? Takim workiem w kształcie rożka? Czy macie lepsze patenty?Góral bagienny pisze: ↑wtorek, 26 gru 2023, 10:30 Jak masz kega w płaszczu to wszystko jak leci jak bez to niestety trzeba filtrować.
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Ja nie filtruje. Zboża zacząłem zacierać jak już miałem kociołek z płaszczem.
Miałem dość filtrowania owoców
Poczytaj ten temat post125321.html?hilit=Filtrowanie%20zacieru#p125321
Miałem dość filtrowania owoców
Poczytaj ten temat post125321.html?hilit=Filtrowanie%20zacieru#p125321
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Ja filtruję przez worek filtracyjny w kształcie prostokąta o pojemności bodajże 18 litrów. Najpierw zlewam wężykiem wszystko co rzadkie znad młóta, następnie rozpinam worek na dużym, wąskim wiadrze (mam takie 20l), wlewam gęste dzbankiem (powiedzmy 4-5litrów) do worka i po chwili ściągam go z wiadra i wyciskam zawartość (jak bym cyce ściskał ) Potem wykręcam worek nad wiadrem i wyciśnięte młóto wysypuje do osobnego pojemnika (albo do kibla). I tak niestety z 10-15 worków trzeba wycisnąć (robota bardzo wku..wiająca). Potem zostawiam filtrat na około dobę aby jeszcze odstać ewentualną mąkę i wlewam do kega znad mącznego osadu. Reszta to już przyjemność
Ostatnio zmieniony piątek, 5 sty 2024, 12:42 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
@baltic80 filtrowanie jest dość upierdliwe jak piszą koledzy. Jeśli masz dużo siły i cierpliwości to możesz to robić ale zastanów się nad zbiornikiem z płaszczem lub z grzałkami ULWD.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Jeżeli chodzi o kuku to ja filtruje na prasie do owoców z workiem filtracyjnym, i potem wyciskam elegancko prasą cały płyn ze śruty, a jeśli chodzi o słód jęczmienny to mam wiadro ze stalową sprężyną i cały płyn elegancko schodzi
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Czy to taka sprężyna?https://allegro.pl/oferta/filtrator-do- ... 6318105375
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 303
- Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Dopiero zaczynam z ziarnem i chyba do końca nie rozumiem zastosowania...
Mam beczkę na zacier. Zrobiłem w niej otwór zamontowałem kran spustowy. Czy taką sprężynę podłączam w środku beczki do tego zaworu spustowego? Obawiam się że uszkodzę ją mieszadłem...
Nabazgrane w Tapatalk.
Mam beczkę na zacier. Zrobiłem w niej otwór zamontowałem kran spustowy. Czy taką sprężynę podłączam w środku beczki do tego zaworu spustowego? Obawiam się że uszkodzę ją mieszadłem...
Nabazgrane w Tapatalk.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 303
- Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Nabazgrane w Tapatalk.
Swoją drogą czy taka sprężyna sprawdziła by się przy odfiltrowaniu zwykłej cukrówki...? Nie wiem jak się to nazywa ale chodzi mi o martwe drożdże...
To chyba by się zaraz zapchała?Góral bagienny pisze:Raczej podłączasz do kraniku na zewnątrz beczki
W każdym razie ja to tak widzę.
Nabazgrane w Tapatalk.
Swoją drogą czy taka sprężyna sprawdziła by się przy odfiltrowaniu zwykłej cukrówki...? Nie wiem jak się to nazywa ale chodzi mi o martwe drożdże...
Ostatnio zmieniony piątek, 5 sty 2024, 16:49 przez stuf, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Ja polecam taki patent, dokupiłem do kociołka i daje radę ze wszystkim:
https://marxam.pl/hop-stopper-hop-stopp ... 71,pl.html
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
https://marxam.pl/hop-stopper-hop-stopp ... 71,pl.html
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Marian, pomysł wydaje się ok, zwłaszcza do małych beczek. Ja zacieram zawsze w beczce 120l. Musiałbym ją stawiać wyżej aby grawitacyjnie ciecz mogła spływać do wiader. Taka beczka jest słabo mobilna zwłaszcza jak że ze stawami nie najlepiej. Musiałbym wiercić w beczce otwór spustowy. Ale ogólnie dzięki za informację
Ostatnio zmieniony piątek, 5 sty 2024, 17:32 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Na pewno dodatek syropu klonowego nie upodobni destylatu do Jacka Danielsa, a wręcz przeciwnie. Zielonka chyba przywiózł na zlot kostki z beczki po Jacku zalane destylatem. To naprawdę nieźle smakowało.
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 lut 2024, 18:09 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek