Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Szacho998
30
Posty: 37
Rejestracja: sobota, 19 lis 2016, 20:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whiskey
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: Szacho998 » wtorek, 29 lis 2016, 22:01

Ja wrzuciłem jedną paczkę czyli 4 laski cynamonu, jednego grejpfruta i jeden olejek do ciast pomarańczowy do nastawu 25l i będę destylował na pot still'u zobaczymy co z tego wyjdzie.
In Vino Veritas

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: olo 69 » środa, 30 lis 2016, 09:39

Niezły mix. Perfumy raczej wyjdą. Możesz nie być z tego zadowolony.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

kopytoszczak
20
Posty: 24
Rejestracja: piątek, 27 lis 2015, 10:37
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: kopytoszczak » środa, 30 lis 2016, 22:31

Już któryś król, czy napoleon, czy inny władny wydał dekret, że wódke należy robić ze spirytusu! Co by ją z syfu bozbawić i głowy po niej nie bolały. Dodatki smakowe to do gotowej gorzałki najlepiej dodawać;-)

Awatar użytkownika

JAROCE
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
Krótko o sobie: I am who I am
Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
Lokalizacja: Sosnowiec
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: JAROCE » czwartek, 16 lut 2017, 20:45

Trochę odkopie temat.
Planuje wykonać nastaw w proporcjach 21l wody + 6 kg cukru + drożdże Vodka Star + rodzynki + anyż.
Pytanie dotyczy ilości anyżu i rodzynek w takiej ilości nastawu. Jest to pierwszy eksperymentalny nastaw ale nie chcę przesadzić z anyżem bo same rodzynki w większej ilości raczej nie zaszkodzą. Puszczane będzie to na pot stillu z płaszczem.
Czy jest ktoś w stanie pomóc mi z tym problemem?

Awatar użytkownika

MaciejZZadupia
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 23:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z zadupia;)
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: RE: Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: MaciejZZadupia » sobota, 18 lut 2017, 09:25

JAROCE pisze: 21l wody + 6 kg cukru + drożdże Vodka Star + rodzynki + anyż.


Rodzynki to pewnie jak różne przepisy podają od 100g do 1kg.

Pytanie: jaki trunek chcesz uzyskać?
Anyżówkę, ouzo, czystą z lekkim zapachem anyżu?

Maciej Z Zadupia

Awatar użytkownika

JAROCE
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
Krótko o sobie: I am who I am
Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
Lokalizacja: Sosnowiec
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: JAROCE » sobota, 18 lut 2017, 15:59

Chcę uzyskać produkt z delikatnym aromatem . Myślę o następujących proporcjach : 30 - 40 dkg rodzynek i pół łyżeczki anyżu. Najpierw wykonam nastaw a potem razem wszystko do kega ( planuję zostawić rodzynki i je zagotować ).
Zastanawiam się tylko czy po fermentacji zostawić to na tydzień do klarowania, bo przy owocówkach to jest jasna sprawa ale tutaj nie jestem tego pewny.

Awatar użytkownika

Gumczysław
10
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2017, 20:21
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: Gumczysław » czwartek, 23 mar 2017, 15:14

To ja zapytam co zrobić z pewnym fantem. Mam winko, na dzikich drożdżach robione. A w nim jeszcze winogrona. Za stało się to trochę, no ale cóż. Nastawiłem cukróweczke, z następującym zamiarem: Po fermentacji, do kotła na jedną destylację. Zlanie do gara, rozcienczenie i dodanie owych winogron. Po około tygodniu hopaj siupaj na drugi raz. Zawsze było mi szkoda wyrzucać tego winogrona, bo ładnie pachniało winem. Druga sprawa że zawsze je wyrzuciłem po nie całym miesiącu, a tu już 4 zleciał :) więc ostatecznie może być tak że całe to winko z winogronem wyląduje w kotle. No, ale wracając do nurtującego mnie pytanka. Czy nie lepiej te winogrona od razu wrzucić do nastawu?
Bo My potrafimy bawić się bez alkoholu... Ale po co się męczyć.

Awatar użytkownika

Kamal
1800
Posty: 1812
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: Kamal » czwartek, 23 mar 2017, 16:44

W nastawie aromat winogron się spłyci.
Więc zrób jak myślisz. Najpierw destylacja, później maceracja, i znowu destylacja. Aromat winogron będzie lepszy. :-)
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

sargas
550
Posty: 593
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: sargas » piątek, 24 mar 2017, 11:51

A nie lepiej jest zrobić dobrej jakości wódeczkę / spirytus z tego cukru i później dać dodatki ?
Jak kogoś interesuje mam mega przepis na cytrynówkę którą można modyfikować z pomarańczami lub limonką. Można walić z samym lodem nawet 50%
Na drugi dzień igła bo cytryna wspomaga metabolizm alkoholu no chyba że ktoś wiadro wypije bo dziadostwo wyjątkowo pyszne.
Ja ostatnio robiłem z cukrówką i wziąłem nie tą bańkę trochę pozamiatało bo była za mocna a wydawała się taka delikana :)

Awatar użytkownika

MaciejZZadupia
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 23:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z zadupia;)
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: RE: Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: MaciejZZadupia » piątek, 24 mar 2017, 11:57

sargas pisze:Jak kogoś interesuje mam mega przepis na cytrynówkę którą można modyfikować z pomarańczami lub limonką. Można walić z samym lodem nawet 50%


Dawaj. Zobaczymy czy lepsza niż Bodziowa

Maciej Z Zadupia

Awatar użytkownika

sargas
550
Posty: 593
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: sargas » piątek, 24 mar 2017, 12:36

Ok wieczorem. Teraz musze spadać.
A tak z ciekawości gdzie jego przepis znajde ?

Awatar użytkownika

MaciejZZadupia
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 23:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z zadupia;)
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: RE: Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: MaciejZZadupia » piątek, 24 mar 2017, 12:44

sargas pisze:A tak z ciekawości gdzie jego przepis znajde ?


Google - > Cytrynówka Bodzia

Maciej Z Zadupia

Awatar użytkownika

sargas
550
Posty: 593
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: sargas » piątek, 24 mar 2017, 20:31

Podobny bardzo przepis więc nie będę go tu wrzucał.
Różnica jest taka, że ja trzymam dłużej te skórki w spirytusie lub wódce (24H) i przed połączeniem z wodą sokiem i cukrem podgrzewam trochę te skórki żeby puściły kolor.
Jest jeszcze kilka drobnych różnic w tym w proporcjach ale to kwestia gustu. Nigdy mi przez to nie wyszła gorzka.
Jak ktoś jest zainteresowany to mogę podesłać pełen przepis.


destylacjusz
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 24 lis 2016, 19:39
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: destylacjusz » czwartek, 13 kwie 2017, 19:09

Kolego lukaniof wielkie dzięki za podsunięcie pomysłu z mandarynkami :ok: jakiś czas temu wypróbowałem ten sposób i jest genialny :klaszcze: ostatnio odwiedził mnie teściu chłop co z nie jednego garnuszka pijał i nawet nie kapnoł sie że pije bimberek :D musze dodać że od tamtej pory nic innego nie robie tak to moim zasmakowało..

Awatar użytkownika

Raknor
30
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 13:26
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: Raknor » piątek, 14 kwie 2017, 16:20

A nie ma problemów ze zmetnieniem po rozcienczeniu po 2 destylacji, bo chyba wino z renklod pojdzie na PS i mysle czy nie dodac tych mandarynek.
A i czy poza aromatem wplywa jakos korzystnie na smak? Bo moze lepiej do destylacji dać same skórki a sok do gotowego trunku?

Awatar użytkownika

Rebels
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 1 lut 2016, 09:26
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: Rebels » sobota, 16 wrz 2017, 15:24

Witam.
Ja osobiście lubię cukrówkę tak ok 70%, rozcieńczyć sokiem z tymbarku. Np. jabłko-śliwka-gruszka i odstawić na miesiąc aby się przegryzło. Znajomym smakowało.
Testowałem to w zeszłym roku.

Mam jeszcze ok.3l jest naprawdę rewelka.
Kolor i klarowność - bez uwag.
Smak - niezapomniany.

Polecam

Awatar użytkownika

memekt
30
Posty: 31
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 21:42
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: memekt » poniedziałek, 18 wrz 2017, 11:02

Witam,
mi ostatnio podeszło: cukróweczka + sok jabłkowy + przyprawa do szarlotki

Polecam jak ktoś lubi cynamon :)


psotnikpiotr
100
Posty: 125
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: psotnikpiotr » środa, 22 maja 2019, 20:34

Witam.
Odkopie trochę temat,który już dawno, nie był poruszany. Otóż wykonajem dziś następujący nastaw.
-7kg cukru
-3kg żyta (całe ziarno)
-0,5kg rodzynek
Uzupełniłem wszystko wodą do 32 l. Zapodałem drożdże alcotec vodka turbo. BLG startowe ok. 21.
Jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Szczerze mówiąc drożdże były kilka miesięcy po terminie. Mam nadzieję, że cukier nie pójdzie na marne. Jest jakby trochę zmieniony przepis kolegi Całyxa(pozdrowienia dla forumowego kolegi).
Robiłem już wcześniej podobny nastaw z cukru na życie z dodatkiem przecieru pomidorowego. Powiem wam, że już sam nastaw jest bardzo przyjemny w smaku i zapachu(na drożdżach piekarniczych Saffinstant). Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie. Nastawy będę puszczane na pottstillu. Jestem zwykłym pottstillowcem :D
Co koledzy o tym sądzą?
Jestem otwarty na wszelką krytykę.
Pozdrawiam serdecznie.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:


psotnikpiotr
100
Posty: 125
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: psotnikpiotr » czwartek, 23 maja 2019, 13:30

Witam.
Otóż dziś rano sprawdziłem... Nastaw pracuje aż miło patrzeć :) Drożdże, które dałem były sporo po terminie ok. 8 miesięcy (więc długo). Śmiało można dawać drożdże po upływie czasu przydatności. Aaaa... Zaponiałbym dodać, drożdże to Alcotec vodka zalecane do zbożówek.

Pozdrawiam.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:

Awatar użytkownika

Góral bagienny
150
Posty: 190
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 23 maja 2019, 17:18

Brawo :klaszcze: Lubię takie eksperymenty mam nadzieje że wyjdzie pyszna okowita :D i dasz znać jaki efekt końcowy
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości