Mieszanina do destylacji
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Mieszanina do destylacji
Bliżej 20 niż 30%. Okolice 20% najlepiej separują ten rodzaj przedgonu, który najbardziej nam przeszkadza. Oczywiście idealnie by było (jak w metodzie 2,5) odbierać przedgony przy różnych stężeniach. Ale jak na być jedno stężenie to lepiej bliżej 20-stu.
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 mar 2024, 12:19 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1924
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Mieszanina do destylacji
Chodzi o to aby za bardzo nie podnieść Blg dodając wino czy nalewkę, które jakiś % cukru mają już w sobie.
Wino czy nalewkę nie dodajemy od razu tylko po 2-3 dniach od rozpoczęcia fermentacji i o zbliżonej temperaturze oraz w nie za dużych ilościach.
Nalewkę należy rozcieńczyć.
Oczywiście, że możesz, tylko nastaw cukrowy rób z mniejszej ilości cukru przy tej samej ilości drożdży.
Chodzi o to aby za bardzo nie podnieść Blg dodając wino czy nalewkę, które jakiś % cukru mają już w sobie.
Wino czy nalewkę nie dodajemy od razu tylko po 2-3 dniach od rozpoczęcia fermentacji i o zbliżonej temperaturze oraz w nie za dużych ilościach.
Nalewkę należy rozcieńczyć.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Mieszanina do destylacji
Dodanie mocnego wina a co gorsza nalewki zatrzyma fermentację.
Ale po co dodawać wino czy nalewkę do fementujacego nastawu? Odfermentowac nastaw cukrowy do końca i dopiero dodać wino do kotła.
Dodanie mocnego wina a co gorsza nalewki zatrzyma fermentację.
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 mar 2024, 17:01 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Mieszanina do destylacji
Kolega @Brodaty Nie zamierza dolewać czegoś do pracującego nastawu. A bezpośrednio do kotła przed gotowaniem.
Przynajmniej ja tak to zrozumiałem.
Oczywiście wiadomo że jakby do nastawu dolał to by się wszystko zatrzymało.
Ale do kotła jak najbardziej.
Czytajcie że zrozumieniem.
Kolega @Brodaty Nie zamierza dolewać czegoś do pracującego nastawu. A bezpośrednio do kotła przed gotowaniem.
Przynajmniej ja tak to zrozumiałem.
Oczywiście wiadomo że jakby do nastawu dolał to by się wszystko zatrzymało.
Ale do kotła jak najbardziej.