Mieszanina do destylacji

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...

Autor tematu
Brodaty
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 13 lis 2023, 19:09
Podziękował: 23 razy

Post autor: Brodaty »

Witam szanowne grono.
Posiadam prosty destylator pot still i chciałbym się dowiedzieć czy przy destylacji mogę do nastawu cukrowego wlac np jakieś nieudane w smaku wino albo inny alkohol żeby za jednym zamachem to przerobić?
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Mieszanina do destylacji

Post autor: stuf »

Oczywiście że możesz.

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

ledzep
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Mieszanina do destylacji

Post autor: ledzep »

Osobiście wolałbym destylować wino osobno, dać mu pół roku i dopiero wtedy kupażować lub przegonić jeszcze raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Mieszanina do destylacji

Post autor: jakis1234 »

Pilnuj tylko, żeby moc wsadu nie była za duża. Przerabiam w ten sposób nieudane wina czy nalewki i często otrzymuję bardzo fajne wódki.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Brodaty
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 13 lis 2023, 19:09
Podziękował: 23 razy
Re: Mieszanina do destylacji

Post autor: Brodaty »

jakis1234 pisze: wtorek, 26 mar 2024, 07:25 Pilnuj tylko, żeby moc wsadu nie była za duża.
Jaka jest optymalna moc akiego wsadu? Czytałem żeby nie przekroczyło 30%. To prawda?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Mieszanina do destylacji

Post autor: jakis1234 »

Ja staram się nie przekraczać 20%, tak jak przy rektyfikacji, ale możliwe, że można więcej.
Nie mam PS, więc niech się wypowiedzą ci co na PS-ie pracują.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

ledzep
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Mieszanina do destylacji

Post autor: ledzep »

Wsad między 20 a 30%. Jeżeli surówka wybitnie Ci nie smakuje, zejdź do tych 20%.
Rozrzedzamy po to, żeby łatwiej dzielić frakcje i żeby syf został w zbiorniku.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Mieszanina do destylacji

Post autor: Doody »

Bliżej 20 niż 30%. Okolice 20% najlepiej separują ten rodzaj przedgonu, który najbardziej nam przeszkadza. Oczywiście idealnie by było (jak w metodzie 2,5) odbierać przedgony przy różnych stężeniach. Ale jak na być jedno stężenie to lepiej bliżej 20-stu.
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 mar 2024, 12:19 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Mieszanina do destylacji

Post autor: drgranatt »

Brodaty pisze: wtorek, 26 mar 2024, 06:27 Witam szanowne grono.
Posiadam prosty destylator pot still i chciałbym się dowiedzieć czy przy destylacji mogę do nastawu cukrowego wlac np jakieś nieudane w smaku wino albo inny alkohol żeby za jednym zamachem to przerobić?
Oczywiście, że możesz, tylko nastaw cukrowy rób z mniejszej ilości cukru przy tej samej ilości drożdży.
Chodzi o to aby za bardzo nie podnieść Blg dodając wino czy nalewkę, które jakiś % cukru mają już w sobie.

Wino czy nalewkę nie dodajemy od razu tylko po 2-3 dniach od rozpoczęcia fermentacji i o zbliżonej temperaturze oraz w nie za dużych ilościach.
Nalewkę należy rozcieńczyć.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Mieszanina do destylacji

Post autor: Doody »

drgranatt pisze: wtorek, 26 mar 2024, 16:38
Wino czy nalewkę nie dodajemy od razu tylko po 2-3 dniach od rozpoczęcia fermentacji i o zbliżonej temperaturze oraz w nie za dużych ilościach.
Nalewkę należy rozcieńczyć.
Ale po co dodawać wino czy nalewkę do fementujacego nastawu? Odfermentowac nastaw cukrowy do końca i dopiero dodać wino do kotła.
Dodanie mocnego wina a co gorsza nalewki zatrzyma fermentację.
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 mar 2024, 17:01 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Mieszanina do destylacji

Post autor: rozrywek »

Brodaty pisze: wtorek, 26 mar 2024, 06:27 Posiadam prosty destylator pot still i chciałbym się dowiedzieć czy przy destylacji
Czytajcie że zrozumieniem.
Kolega @Brodaty Nie zamierza dolewać czegoś do pracującego nastawu. A bezpośrednio do kotła przed gotowaniem.
Przynajmniej ja tak to zrozumiałem.
Oczywiście wiadomo że jakby do nastawu dolał to by się wszystko zatrzymało.
Ale do kotła jak najbardziej.
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Mieszanina do destylacji

Post autor: stuf »

Dokładnie...
Zakładałem ze autor o tym wie. Oczywiście wszelkie wina, nalewki itp. dodawać moim zdaniem po skończonej fermentacji

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”