Szybkowar 5l + chłodnica z dwoma odstojnikami - czy ma to sens?
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 14 lut 2024, 12:23
- Krótko o sobie: jestem bardzo ciekawy wszystkiego ;-)
- Ulubiony Alkohol: piwo kraftowe z Pinty, Nepomucena, 3 Kumpli itp oraz oczywiście własne
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 8 razy
Dziękuję za przywitanie.
Korzystając z okazji, to wyjaśniam, iż miałem szybkowar 5 l i dokupiłem do niego chłodnicę z dwoma odstojnikami/deflegmentorami? (stal nierdzewna). Coś tam przetworzyłem, wyrzuciłem pierwsze 100 gr , tj wszytko poniżej temp wrzenia etanolu, teraz kolejna destylacja (druga) i wysyłam do zbadania do laboratorium - ma to sens?
Pozdrawiam
Korzystając z okazji, to wyjaśniam, iż miałem szybkowar 5 l i dokupiłem do niego chłodnicę z dwoma odstojnikami/deflegmentorami? (stal nierdzewna). Coś tam przetworzyłem, wyrzuciłem pierwsze 100 gr , tj wszytko poniżej temp wrzenia etanolu, teraz kolejna destylacja (druga) i wysyłam do zbadania do laboratorium - ma to sens?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 lut 2024, 08:15 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 2925
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 14 lut 2024, 12:23
- Krótko o sobie: jestem bardzo ciekawy wszystkiego ;-)
- Ulubiony Alkohol: piwo kraftowe z Pinty, Nepomucena, 3 Kumpli itp oraz oczywiście własne
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 8 razy
Re: Olin-72
A jest jakieś akceptowalne minimum w sprzęcie? Nie jestem szczególnie zainteresowany piciem mocnych alkoholi, interesuje mnie jedynie rozwój w piwowarstwie. Alko mocniejsze, tylko jako minimalizacja szkód z nieudanego winaGóral bagienny pisze: ↑czwartek, 15 lut 2024, 14:54 Bez sensu, na takim sprzęcie co masz uzyskasz co najwyżej pijalny bimber
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Olin-72
Szkoda kasy na takie badanie - nawet jak znajdą jakieś śladowe ilości metanolu to nie ma to znaczenia. Poczytaj o interakcji metanol-etanol. Ludzi z zatruciem metanolem "leczy" się dając im etanol.
Niemal wszelkie zatrucia metanolem wynikają nie z bimbru a kupienia/picia lewego alkoholu niewiadomego (przemysłowego) pochodzenia. Jakiś idiota pomyli beczkę i sprzeda to dalej.
Do laboratorium to się wysyła próbki z kolumny rektyfikacyjnej jak ktoś się bawi w uzyskiwanie ultra czystego etanolu albo porównuje technologie.
Skup się na tym, żeby bimber Ci pasował smakowo/zapachowo - to Ci rozwiąże problem fuzli. A jak wylejesz pierwsze 50 ml to problem metanolu masz z głowy. Zresztą w przedgonach masz znacznie gorsze rzeczy niż metanol, zapach Twoim przewodnikiem.
Niemal wszelkie zatrucia metanolem wynikają nie z bimbru a kupienia/picia lewego alkoholu niewiadomego (przemysłowego) pochodzenia. Jakiś idiota pomyli beczkę i sprzeda to dalej.
Do laboratorium to się wysyła próbki z kolumny rektyfikacyjnej jak ktoś się bawi w uzyskiwanie ultra czystego etanolu albo porównuje technologie.
Skup się na tym, żeby bimber Ci pasował smakowo/zapachowo - to Ci rozwiąże problem fuzli. A jak wylejesz pierwsze 50 ml to problem metanolu masz z głowy. Zresztą w przedgonach masz znacznie gorsze rzeczy niż metanol, zapach Twoim przewodnikiem.
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 lut 2024, 16:24 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 14 lut 2024, 12:23
- Krótko o sobie: jestem bardzo ciekawy wszystkiego ;-)
- Ulubiony Alkohol: piwo kraftowe z Pinty, Nepomucena, 3 Kumpli itp oraz oczywiście własne
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 8 razy
Re: Olin-72
Dziękuję Czyli się nie bać? Nie ukrywam, że strach przed metanolem i innymi toksynami bardzo mnie hamuje we własnych działaniachtanczacy-z-drozdzami pisze: ↑czwartek, 15 lut 2024, 16:18 Szkoda kasy na takie badanie - nawet jak znajdą jakieś śladowe ilości metanolu to nie ma to znaczenia. Poczytaj o interakcji metanol-etanol. Ludzi z zatruciem metanolem "leczy" się dając im etanol.
Niemal wszelkie zatrucia metanolem wynikają nie z bimbru a kupienia/picia lewego alkoholu niewiadomego (przemysłowego) pochodzenia. Jakiś idiota pomyli beczkę i sprzeda to dalej.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
-
- Posty: 2925
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Olin-72
Gdy popróbujesz próbek innych będziesz chciał robić takie samo a nawet lepsze.
Wtedy to minimum w sprzęcie pójdzie do góry
To zależy co będzie Ci smakowało Na początku przygody pewnie wszystko, bo sam zrobiłeśolin-72 pisze: ↑czwartek, 15 lut 2024, 16:11A jest jakieś akceptowalne minimum w sprzęcie?Góral bagienny pisze: ↑czwartek, 15 lut 2024, 14:54 Bez sensu, na takim sprzęcie co masz uzyskasz co najwyżej pijalny bimber
Gdy popróbujesz próbek innych będziesz chciał robić takie samo a nawet lepsze.
Wtedy to minimum w sprzęcie pójdzie do góry
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 14 lut 2024, 12:23
- Krótko o sobie: jestem bardzo ciekawy wszystkiego ;-)
- Ulubiony Alkohol: piwo kraftowe z Pinty, Nepomucena, 3 Kumpli itp oraz oczywiście własne
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 8 razy
Re: Olin-72
Czy jeszcze mogę zadać kilka pytań ogólnych w tym wątku, czy to już za wiele ? Bo zrobiłem drugą destylację własnie, 100 gr odrzuciłem, bo taki zapach dziwny mi się wydawał. Dalej pięknie wszystko szło, z tym, że w temp ok 74 st C do 82 st C
1) czy to normalny zakres temperatur, ponieważ tutaj leciał destylat o ładnym winogronowym zapachu i mocy ok 80 %. zakończyłem ten etap przy 82 st C i 50%?
2) w okolicach 83-84 st C leciało dalej i zakończyłem przy 40% traktując to jak pogon, którego użyję do następnej destylacji (taki sposób postępowania gdzieś ogarnąłem na tym forum, ale oczywiście mogłem coś pokręcić
ostatecznie z tej środkowej części wyszło mi 2 litry alkoholu o mocy 75% , która bardzo ładnie pachnie winogronami (destylowałem nieudane wino gronowe)
Będę wdzięczny za wsparcie jeszcze w tym dziale
Pozdrawiam
1) czy to normalny zakres temperatur, ponieważ tutaj leciał destylat o ładnym winogronowym zapachu i mocy ok 80 %. zakończyłem ten etap przy 82 st C i 50%?
2) w okolicach 83-84 st C leciało dalej i zakończyłem przy 40% traktując to jak pogon, którego użyję do następnej destylacji (taki sposób postępowania gdzieś ogarnąłem na tym forum, ale oczywiście mogłem coś pokręcić
ostatecznie z tej środkowej części wyszło mi 2 litry alkoholu o mocy 75% , która bardzo ładnie pachnie winogronami (destylowałem nieudane wino gronowe)
Będę wdzięczny za wsparcie jeszcze w tym dziale
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 lut 2024, 23:41 przez olin-72, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Posty: 2925
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Olin-72
Ad 1 Bardzo dobrze Ja odbieram na papugę do 50%
Ad 2 Od 50-40% 0dbieram w małe buteleczki i po około tygodniu sprawdzam co w nich jest.
Straciłeś dużo % i aromatów odbierając tylko do 40% ja odbieram do około 10% i dolewam do kolejnego 1 gotowania.
Ad 2 Od 50-40% 0dbieram w małe buteleczki i po około tygodniu sprawdzam co w nich jest.
Straciłeś dużo % i aromatów odbierając tylko do 40% ja odbieram do około 10% i dolewam do kolejnego 1 gotowania.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 14 lut 2024, 12:23
- Krótko o sobie: jestem bardzo ciekawy wszystkiego ;-)
- Ulubiony Alkohol: piwo kraftowe z Pinty, Nepomucena, 3 Kumpli itp oraz oczywiście własne
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 8 razy
Re: Olin-72
Tak przeczytałem kilka polecanych przez was wątków i w jednym ktoś się wypowiedział, że w pogonie, chyba niżej już niż 40 % są niebezpieczne fuzle, więc sobie odpuściłem już.Góral bagienny pisze: ↑piątek, 16 lut 2024, 00:08 Ad 1 Bardzo dobrze Ja odbieram na papugę do 50%
Ad 2 Od 50-40% 0dbieram w małe buteleczki i po około tygodniu sprawdzam co w nich jest.
Straciłeś dużo % i aromatów odbierając tylko do 40% ja odbieram do około 10% i dolewam do kolejnego 1 gotowania.
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Olin-72
Wybij sobie z głowy te "niebezpieczne" fuzle - nawet jak pociągniesz do tych 10-20% to i tak będziesz miał mniej tych fuzli niż w sklepowej whisky. Jak chcesz to Ci podeślę badania laboratoryjne różnych komercyjnych alkoholi Albo całą książkę o tym co to są te fuzle.
Fuzle masz w całym destylacie, praktycznie od początku - w końcowym etapie masz po prostu większe stężenie i to bardziej czuć.
Przy wódkach owocowych/whiskey "fuzle" po jakimś czasie reagują z tlenem i formują różne związki aromatyczne (chemicy niech wybaczą duże uproszczenie). Stąd starzenie alkoholi w beczkach, itp.
Fuzle masz w całym destylacie, praktycznie od początku - w końcowym etapie masz po prostu większe stężenie i to bardziej czuć.
Przy wódkach owocowych/whiskey "fuzle" po jakimś czasie reagują z tlenem i formują różne związki aromatyczne (chemicy niech wybaczą duże uproszczenie). Stąd starzenie alkoholi w beczkach, itp.
Ostatnio zmieniony piątek, 16 lut 2024, 11:47 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 14 lut 2024, 12:23
- Krótko o sobie: jestem bardzo ciekawy wszystkiego ;-)
- Ulubiony Alkohol: piwo kraftowe z Pinty, Nepomucena, 3 Kumpli itp oraz oczywiście własne
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 8 razy
Re: Olin-72
OK, nie znam się przecież wydestylowałem alkohol o bardzo przyjemnym, gronowym aromacie, jednak te wszystkie mity z minionych czasów są we mnie głęboko zakorzenione, więc trochę (bardzo) się boję, choć mam wielką ochotę skosztować tego wysłałem próbki do Katowic, przyjdą wyniki to zamieszczę. Pozdrawiam
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony piątek, 16 lut 2024, 15:20 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Olin-72
W sumie jak już wysłałeś do badań to zawsze to jakaś wartość dodana - wyników dla pot-stilla robionego pierwszy raz w życiu jeszcze nie widziałem Szacun za podejście - pierwszy destylat też robiłem na winogronach ale był absolutnie obrzydliwy
Dokąd to wysłałeś i ile kasy chcieli?
Dokąd to wysłałeś i ile kasy chcieli?
Ostatnio zmieniony piątek, 16 lut 2024, 18:11 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 14 lut 2024, 12:23
- Krótko o sobie: jestem bardzo ciekawy wszystkiego ;-)
- Ulubiony Alkohol: piwo kraftowe z Pinty, Nepomucena, 3 Kumpli itp oraz oczywiście własne
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 8 razy
-
- Posty: 314
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Olin-72
Na dole strony jest ulotka informacyjna w pdf, jak leczyć zatrucie metanolem.
Należy podać pół szklanki etanolu 40%. Zapobiegawczo leczenie czas zacząć bo przecież sody oczyszczonej, ani proszku do pieczenia nie będę stosował
Należy podać pół szklanki etanolu 40%. Zapobiegawczo leczenie czas zacząć bo przecież sody oczyszczonej, ani proszku do pieczenia nie będę stosował
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 2925
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Olin-72
Ja nie znoszę przedgonu, nawet najmniejsza ilość dyskwalifikuje destylat.
Wolę odebrać więcej
Jak Ci tylko będzie smakować to na zdrowie
Ja nie znoszę przedgonu, nawet najmniejsza ilość dyskwalifikuje destylat.
Wolę odebrać więcej
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 14 lut 2024, 12:23
- Krótko o sobie: jestem bardzo ciekawy wszystkiego ;-)
- Ulubiony Alkohol: piwo kraftowe z Pinty, Nepomucena, 3 Kumpli itp oraz oczywiście własne
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 8 razy
Re: Olin-72
Nie o to chodzi, że chciałbym przedgon w destylacie, może niewystarczająco sprecyzowałem pytanie. Bardziej chodzi mi o przypadkowe przedostanie się przedgonu do destylatu z uwagi na moje niedoświadczenie. destylowałem na kilka razy ok 6 litrów wina i z tego za każdym razem wyleciało ok 60-70 gr przedgonu, a następnie tyle samo, może nawet więcej, podczas 2 destylacji - po połączeniu efektów poprzednich destylacji - zatem ostatecznie przy drugiej destylacji było ok 4 litrów destylatu + 2 litry wody. Produkt w efekcie bardzo przyjemnie pachnie winogronem. Jednak z tego co piszecie wynika, że nic wielkiego nie powinno się wydarzyć. PozdrawiamGóral bagienny pisze: ↑niedziela, 18 lut 2024, 17:39Jak Ci tylko będzie smakować to na zdrowie
Ja nie znoszę przedgonu, nawet najmniejsza ilość dyskwalifikuje destylat.
Wolę odebrać więcej
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 lut 2024, 12:16 przez olin-72, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 14 lut 2024, 12:23
- Krótko o sobie: jestem bardzo ciekawy wszystkiego ;-)
- Ulubiony Alkohol: piwo kraftowe z Pinty, Nepomucena, 3 Kumpli itp oraz oczywiście własne
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 8 razy
Re: Olin-72
Witam,
Dostałem odpowiedź z Sanepidu, niestety alkohol, który wytworzyłem nie nadaje się do spożycia ze względu na wykrycie w próbkach izopropanolu w ilości 0,0011 %
Dałbym pdf z wynikami, ale nie ma tu chyba opcji załączenia?
Jak nie ma jak jest - MANOWAR
Dostałem odpowiedź z Sanepidu, niestety alkohol, który wytworzyłem nie nadaje się do spożycia ze względu na wykrycie w próbkach izopropanolu w ilości 0,0011 %
Dałbym pdf z wynikami, ale nie ma tu chyba opcji załączenia?
Jak nie ma jak jest - MANOWAR
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 lut 2024, 11:40 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 14 lut 2024, 12:23
- Krótko o sobie: jestem bardzo ciekawy wszystkiego ;-)
- Ulubiony Alkohol: piwo kraftowe z Pinty, Nepomucena, 3 Kumpli itp oraz oczywiście własne
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 8 razy
Re: Olin-72
MOże jako, że jestem nowy to nie mam takiej opcji załączania, bo naprawdę nie widzę
p.s. dzwoniłem do Sanepidu, miła Pani stwierdziła, że są to ilości śladowe izopropanolu, jednak dlatego jest to alkohol techniczny i nie do spożycia
p.s. dzwoniłem do Sanepidu, miła Pani stwierdziła, że są to ilości śladowe izopropanolu, jednak dlatego jest to alkohol techniczny i nie do spożycia
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 lut 2024, 12:46 przez olin-72, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Olin-72
Musisz kliknąć przycisk przejścia do pełnego edytora postów, domyślnie masz pewnie uproszczony widok. Tam na dole jest przycisk dodawania załączników.
Sanepid musi takie rzeczy mówić aby chronić swój tyłek - tylko nie wspomnieli że alkohol techniczny ma 30% izopropanolu a nie 0,0011%. Do tego norma na spirytus rektyfikowany mówi o zawartości fuzli do 0.005% wagowo w przeliczeniu na czysty spirytus.
Pytanie też czy oni to przeliczali na zawartość w próbce czy na czysty spirytus. Bo jak np. dałeś do badania próbkę 60% i potem rozrobisz ją z wodą do 30% to stężenie fuzli magicznie spada o połowę
Sanepid musi takie rzeczy mówić aby chronić swój tyłek - tylko nie wspomnieli że alkohol techniczny ma 30% izopropanolu a nie 0,0011%. Do tego norma na spirytus rektyfikowany mówi o zawartości fuzli do 0.005% wagowo w przeliczeniu na czysty spirytus.
Pytanie też czy oni to przeliczali na zawartość w próbce czy na czysty spirytus. Bo jak np. dałeś do badania próbkę 60% i potem rozrobisz ją z wodą do 30% to stężenie fuzli magicznie spada o połowę
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 lut 2024, 13:37 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Olin-72
A gdzie tu jest napisane, że jest niezdatny do spożycia?
Izopropanolu masz 10x mniej niż metanolu i innych poszczególnych składników.
Tak, jest używany do skazania spirytusu technicznego - ale też jest produktem fermentacji.
Izopropanolu masz 10x mniej niż metanolu i innych poszczególnych składników.
Tak, jest używany do skazania spirytusu technicznego - ale też jest produktem fermentacji.
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 lut 2024, 16:20 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 14 lut 2024, 12:23
- Krótko o sobie: jestem bardzo ciekawy wszystkiego ;-)
- Ulubiony Alkohol: piwo kraftowe z Pinty, Nepomucena, 3 Kumpli itp oraz oczywiście własne
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 8 razy
Re: Olin-72
To jest na 3 gr.
Ale skoro szkodliwe dawki IPA to zaczynają się od 20 gr czystego, to 3 gr w hl to chyba nie jest źle, co?
Ale skoro szkodliwe dawki IPA to zaczynają się od 20 gr czystego, to 3 gr w hl to chyba nie jest źle, co?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 lut 2024, 20:30 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Olin-72
Zanim cokolwiek z tego na liście Ci zaszkodzi to zejdziesz z przepicia. Zresztą połowa z tych związków wchodzi w "charakter" alkoholi owocowych. Tak, jest kacogenne - ale taki już charakter alkoholi z pot-stilla .
Do tego jak potrzymasz to trochę i będziesz napowietrzał raz na jakiś czas to one utlenią do czegoś innego. Zrób eksperyment - nalej 3/4 butelki rozrobione do 45-50%. Potrząsaj raz dziennie i wstaw kilka razy do gorącej wody, tak z 70C. Zobacz czy zmieni się zapach i smak .
Jak chcesz czysty etanol z atestem to musisz kupić kolumnę
Do tego jak potrzymasz to trochę i będziesz napowietrzał raz na jakiś czas to one utlenią do czegoś innego. Zrób eksperyment - nalej 3/4 butelki rozrobione do 45-50%. Potrząsaj raz dziennie i wstaw kilka razy do gorącej wody, tak z 70C. Zobacz czy zmieni się zapach i smak .
Jak chcesz czysty etanol z atestem to musisz kupić kolumnę
-
- Posty: 314
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Olin-72
Porównujesz wyniki z kolumn zasypowych, gdzie chodzi o uzyskanie jak najczystszego etanolu, z wynikami z potstila.
Jesteś chyba pierwsza osoba na forum która wysłała trunek z PS do badań. A przynajmniej ja się nie natknęłam na taki wpis.
Z PS jak smakuje to się pije a nie bada
Jesteś chyba pierwsza osoba na forum która wysłała trunek z PS do badań. A przynajmniej ja się nie natknęłam na taki wpis.
Z PS jak smakuje to się pije a nie bada
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 14 lut 2024, 12:23
- Krótko o sobie: jestem bardzo ciekawy wszystkiego ;-)
- Ulubiony Alkohol: piwo kraftowe z Pinty, Nepomucena, 3 Kumpli itp oraz oczywiście własne
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 8 razy
Re: Olin-72
wiesz, jestem dzieckiem komuny i bardzo uwierzyłem, że samodzielne wytwarzanie takich napojów zabija, a w najlepszym wypadku oślepia. W Twojej ocenie taka ilość IPA (0,0011 i 0,0069) jest pomijalna?
wiesz, jestem dzieckiem komuny i bardzo uwierzyłem, że samodzielne wytwarzanie takich napojów zabija, a w najlepszym wypadku oślepia. W Twojej ocenie taka ilość IPA (0,0011 i 0,0069) jest pomijalna?
Ostatnio zmieniony środa, 28 lut 2024, 10:08 przez olin-72, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 1924
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Olin-72
@olin-72, koledzy już napisali. Z PS to możesz uzyskać co najwyżej dobry bimber (w nim zawsze jest pełni fuzli) a nie czysty alkohol etylowy. Do tego musisz mieć kolumnę rektyfikacyjną.
Jak ja wysyłałem do analizy to czysty spirytus 96% i dopiero taką próbkę można poddać analizie i ocenie.
Jak ja wysyłałem do analizy to czysty spirytus 96% i dopiero taką próbkę można poddać analizie i ocenie.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Olin-72
Jak chcesz porównanie to wyślij jakąś grappę i tanią whiskey ze sklepu do badań .
Edit: ktoś na forum chyba ma we Francji własną destylarnie czegoś owocowego, może się podzieli wynikami.
Izopropanol w takich ilościach jest produktem fermentacji - gdzieś widziałem wyniki badań wódy z bananów gdzie też były jego śladowe ilości (0.21 mg/L). Gdyby izopropanol nie był na liście ministerstwa finansów to by napisali, że jest bezpieczny i smacznego
Własny alkohol zabija i oślepia w tym roku bardziej bo akcyza wzrosła o 20%
Edit: ktoś na forum chyba ma we Francji własną destylarnie czegoś owocowego, może się podzieli wynikami.
Izopropanol w takich ilościach jest produktem fermentacji - gdzieś widziałem wyniki badań wódy z bananów gdzie też były jego śladowe ilości (0.21 mg/L). Gdyby izopropanol nie był na liście ministerstwa finansów to by napisali, że jest bezpieczny i smacznego
Własny alkohol zabija i oślepia w tym roku bardziej bo akcyza wzrosła o 20%
Ostatnio zmieniony środa, 28 lut 2024, 11:51 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 1 raz.