Nastaw z dżemów i powideł
Witam.
Właśnie zrobiłem nastaw z ośmiu litrów różnych powideł i dżemów. Po wrzuceniu do pojemnika wszystko zblenderowałem, ponieważ dżemy były mocno skrystalizowane. Wyszła mi z tego maź konsystencji gęstej śmietany. Dodałem około 2 litry wody i Bayanusy. Fermentacja ruszyła ale jak się okazało przetwory były z tzw. żelfiksem, przez co cały nastaw ma konsystencję gluta - kisielu... Acha, przez glutowatą konsystencję nie byłem w stanie zmierzyć BLG. Drożdże ruszyły ładnie już po godzinie.
Napiszcie, czy ten nastaw ma sens? Czy dodać jeszcze wody? Co mogę z tym g... zrobić?
Pozdrawiam
Właśnie zrobiłem nastaw z ośmiu litrów różnych powideł i dżemów. Po wrzuceniu do pojemnika wszystko zblenderowałem, ponieważ dżemy były mocno skrystalizowane. Wyszła mi z tego maź konsystencji gęstej śmietany. Dodałem około 2 litry wody i Bayanusy. Fermentacja ruszyła ale jak się okazało przetwory były z tzw. żelfiksem, przez co cały nastaw ma konsystencję gluta - kisielu... Acha, przez glutowatą konsystencję nie byłem w stanie zmierzyć BLG. Drożdże ruszyły ładnie już po godzinie.
Napiszcie, czy ten nastaw ma sens? Czy dodać jeszcze wody? Co mogę z tym g... zrobić?
Pozdrawiam
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z dżemów i powideł
Szkoda, że nie pokusiłeś się o zmierzenie Blg. Można rozcieńczyć małą próbkę z wodą 1/1 wagowo, odcedzić, zmierzyć i razy dwa. To da przybliżoną wartość. Bo z tej proporcji nastaw może mieć powyżej 30 i drożdże mogą mieć problem z przerobieniem całego cukru.
Wg mnie dwa litry wody na osiem dżemów, to trochę za mało. Blendować nie musiałeś - drożdże sobie dobrze radzą w takich nastawach.
Wg mnie dwa litry wody na osiem dżemów, to trochę za mało. Blendować nie musiałeś - drożdże sobie dobrze radzą w takich nastawach.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw z dżemów i powideł
Jak zejdzie do 10Blg. To znaczy że nie było za dużo cukru. Inaczej to trudno. Puścisz na rurę jak jest. Bardzo dobrze że użyłeś Bayanus g995. To bardzo silny szczep. Będzie dobrze.
Zmierz Blg po 3 dniach pracy.
Jak zejdzie do 10Blg. To znaczy że nie było za dużo cukru. Inaczej to trudno. Puścisz na rurę jak jest. Bardzo dobrze że użyłeś Bayanus g995. To bardzo silny szczep. Będzie dobrze.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 gru 2023, 11:26 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: Nastaw z dżemów i powideł
Mod.
Nie cytuj całego posta, tylko fragment, do którego się odnosisz.
Uwierz mi, nie dało rady, takie było gęste. Po dodaniu wody nie chciało się z nią mieszać. Drożdże zauważyłem, że się "rozkręcają". Robi się lekka piana na powierzchni.
Mod.
Nie cytuj całego posta, tylko fragment, do którego się odnosisz.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 gru 2023, 15:51 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Nastaw z dżemów i powideł
Mam dwie opcje: albo rektyfikować w szybkowarze z zimnymi palcami na indukcji albo w kegu z grzałkami, też zimne palce albo pot still. Co radzisz?
Ostatnio zmieniony piątek, 29 gru 2023, 15:52 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 225
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z dżemów i powideł
Robiłem taki nastaw na około 120l. Ręka od odkręcania myślałem że mi odpadnie. Fakt że po przerobieniu było rzadsze ale na wyklarowanie tego czekałem parę miesięcy, bo oczywiście szło na grzałki. Bez podania BLG ciężko stwierdzić co dalej więc pozostaje zostawić - obserwować
Masz sitko z wysokim rantem? Delikatnie wbij stroną sitka w nastaw nie zatapiając go. Jak napełni się sitko płynem to zbierz i zmierz BLG.
Masz sitko z wysokim rantem? Delikatnie wbij stroną sitka w nastaw nie zatapiając go. Jak napełni się sitko płynem to zbierz i zmierz BLG.
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Nastaw z dżemów i powideł
Jeżeli nastaw ma ładny zapach, wygląda dobrze i chcesz zrobić wódkę smakową, to płaszcz i gotowanie w całości.
A jeżeli chcesz uzyskać czysty alkohol, to puszczasz na zasyp i wtedy owoce nie są potrzebne.
Co do zatapiania, moim zdaniem nie zaszkodzi, pozwoli lepiej przerobić nastaw.
O, Góral był szybszy
A to już zależy od tego jaki jest nastaw i co chcesz uzyskać.
Jeżeli nastaw ma ładny zapach, wygląda dobrze i chcesz zrobić wódkę smakową, to płaszcz i gotowanie w całości.
A jeżeli chcesz uzyskać czysty alkohol, to puszczasz na zasyp i wtedy owoce nie są potrzebne.
Co do zatapiania, moim zdaniem nie zaszkodzi, pozwoli lepiej przerobić nastaw.
O, Góral był szybszy
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2024, 11:45 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Nastaw z dżemów i powideł
Jak pisze @Góral bagienny, w trakcie fermentacji zatapiaj czapę a po zakończeniu gotuj wszystko razem
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2024, 11:30 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html