Nastaw z dżemów i powideł

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
Jutryna
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 27 kwie 2021, 20:12

Post autor: Jutryna »

Witam.
Właśnie zrobiłem nastaw z ośmiu litrów różnych powideł i dżemów. Po wrzuceniu do pojemnika wszystko zblenderowałem, ponieważ dżemy były mocno skrystalizowane. Wyszła mi z tego maź konsystencji gęstej śmietany. Dodałem około 2 litry wody i Bayanusy. Fermentacja ruszyła ale jak się okazało przetwory były z tzw. żelfiksem, przez co cały nastaw ma konsystencję gluta - kisielu... Acha, przez glutowatą konsystencję nie byłem w stanie zmierzyć BLG. Drożdże ruszyły ładnie już po godzinie.
Napiszcie, czy ten nastaw ma sens? Czy dodać jeszcze wody? Co mogę z tym g... zrobić?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z dżemów i powideł

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Zostawić, po przefermentowaniu powinno być rzadsze :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z dżemów i powideł

Post autor: wawaldek11 »

Szkoda, że nie pokusiłeś się o zmierzenie Blg. Można rozcieńczyć małą próbkę z wodą 1/1 wagowo, odcedzić, zmierzyć i razy dwa. To da przybliżoną wartość. Bo z tej proporcji nastaw może mieć powyżej 30 i drożdże mogą mieć problem z przerobieniem całego cukru.
Wg mnie dwa litry wody na osiem dżemów, to trochę za mało. Blendować nie musiałeś - drożdże sobie dobrze radzą w takich nastawach.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw z dżemów i powideł

Post autor: rozrywek »

Jutryna pisze: piątek, 29 gru 2023, 09:34 Czy dodać jeszcze wody? Co mogę z tym g... zrobić? Pozdrawiam
Zmierz Blg po 3 dniach pracy.
Jak zejdzie do 10Blg. To znaczy że nie było za dużo cukru. Inaczej to trudno. Puścisz na rurę jak jest. Bardzo dobrze że użyłeś Bayanus g995. To bardzo silny szczep. Będzie dobrze.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 gru 2023, 11:26 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1925
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Nastaw z dżemów i powideł

Post autor: drgranatt »

Jutryna pisze: piątek, 29 gru 2023, 09:34 Dodałem około 2 litry wody i Bayanusy.
Zdecydowanie za mało wody.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z dżemów i powideł

Post autor: użytkownik usunięty »

🖐️Serwus.
Jutryna pisze: piątek, 29 gru 2023, 09:34 Co mogę z tym g... zrobić?
Mam nadzieję, że płaszczem grzać będziesz?

Autor tematu
Jutryna
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 27 kwie 2021, 20:12
Re: Nastaw z dżemów i powideł

Post autor: Jutryna »

wawaldek11 pisze: piątek, 29 gru 2023, 10:38 Szkoda, że nie pokusiłeś się o zmierzenie Blg.
Uwierz mi, nie dało rady, takie było gęste. Po dodaniu wody nie chciało się z nią mieszać. Drożdże zauważyłem, że się "rozkręcają". Robi się lekka piana na powierzchni.

Mod.
Nie cytuj całego posta, tylko fragment, do którego się odnosisz.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 gru 2023, 15:51 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Jutryna
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 27 kwie 2021, 20:12
Re: Nastaw z dżemów i powideł

Post autor: Jutryna »

defacto pisze: piątek, 29 gru 2023, 12:53 Mam nadzieję, że płaszczem grzać będziesz?
Mam dwie opcje: albo rektyfikować w szybkowarze z zimnymi palcami na indukcji albo w kegu z grzałkami, też zimne palce albo pot still. Co radzisz?
Ostatnio zmieniony piątek, 29 gru 2023, 15:52 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z dżemów i powideł

Post autor: zask »

Robiłem taki nastaw na około 120l. Ręka od odkręcania myślałem że mi odpadnie. Fakt że po przerobieniu było rzadsze ale na wyklarowanie tego czekałem parę miesięcy, bo oczywiście szło na grzałki. Bez podania BLG ciężko stwierdzić co dalej więc pozostaje zostawić - obserwować :)

Masz sitko z wysokim rantem? Delikatnie wbij stroną sitka w nastaw nie zatapiając go. Jak napełni się sitko płynem to zbierz i zmierz BLG.

Apacz07
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2022, 21:23
Krótko o sobie: wędkarz bimbrownik
Ulubiony Alkohol: darmowy
Re: Nastaw z dżemów i powideł

Post autor: Apacz07 »

Nastawiłem również taki nastaw z dżemów i soków, czy lepsze będzie gotowanie w zbiorniku z płaszczem czy lepiej oddzielić owoce? I drugie pytanie czy zatapiać czapę podczas fermentacji?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z dżemów i powideł

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Gotuj w płaszczu.
Jak gęste to zatapiaj :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Nastaw z dżemów i powideł

Post autor: jakis1234 »

Apacz07 pisze: wtorek, 9 kwie 2024, 10:31 Nastawiłem również taki nastaw z dżemów i soków, czy lepsze będzie gotowanie w zbiorniku z płaszczem czy lepiej oddzielić owoce? I drugie pytanie czy zatapiać czapę podczas fermentacji?
A to już zależy od tego jaki jest nastaw i co chcesz uzyskać.
Jeżeli nastaw ma ładny zapach, wygląda dobrze i chcesz zrobić wódkę smakową, to płaszcz i gotowanie w całości.
A jeżeli chcesz uzyskać czysty alkohol, to puszczasz na zasyp i wtedy owoce nie są potrzebne.
Co do zatapiania, moim zdaniem nie zaszkodzi, pozwoli lepiej przerobić nastaw.
O, Góral był szybszy :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2024, 11:45 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1925
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Nastaw z dżemów i powideł

Post autor: drgranatt »

Jak pisze @Góral bagienny, w trakcie fermentacji zatapiaj czapę a po zakończeniu gotuj wszystko razem :ok:
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2024, 11:30 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1925
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Nastaw z dżemów i powideł

Post autor: drgranatt »

Dziękuję jednemu z kolegów za zwrócenie mi uwagi, że popełniłem błąd ortograficzny. :punk:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”