Trójniak i dwójniak bez mieszania

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

Autor tematu
Czach
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 21:17
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: Czach »

Co sądzicie o pomyśle, żeby nastawiając trójniak i dwójniak nie mieszać całego miodu z wodą? Czy taki miód z dna balona drożdże stopniowo przerobią?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Trójniak i dwójniak bez mieszania

Post autor: jakis1234 »

Nie, za wysokie Blg.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Czach
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 21:17
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Trójniak i dwójniak bez mieszania

Post autor: Czach »

Nie wiem, czy jasno się wyraziłem. Przykładowo w trójniaku; na dnie balonu są 4 litry miodu, nad nim 10 litrów wody zmieszanej z 1 litrem miodu, MD i pożywką. Idea jest taka, żeby blg dla drożdży było właśnie niskie.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Trójniak i dwójniak bez mieszania

Post autor: jakis1234 »

Ok, no to drożdże będą przerabiały wodę z miodem, dojdą do miodu i tam padną.
To są moje przypuszczenia, nigdy nie próbowałem tej metody, a byli tacy, którzy próbowali robić cukrówkę bez rozpuszczania cukru i ponoć się dało.
Tylko co ta ma dać?
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Czach
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 21:17
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Trójniak i dwójniak bez mieszania

Post autor: Czach »

Ma dać łatwiejszy start drożdży w niższym blg i stopniowe ich dokarmianie.
Właśnie pytam dlatego, że nie wiem, czy ma to sens.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Trójniak i dwójniak bez mieszania

Post autor: Doody »

Jest taka metoda, stosowana dla dwójniaków i półtoraków, że MD rozlewa się po powierzchni, dużo gęstszej brzeczki. Drożdże się namnarzają i penetrują miód w dół. Przy półtoraku może trwać to kilka miesięcy.
Pozdrawiam
Darek

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Trójniak i dwójniak bez mieszania

Post autor: HeniekStarr »

Ostatnio zmieniony niedziela, 3 gru 2023, 15:30 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Czach
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 21:17
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Trójniak i dwójniak bez mieszania

Post autor: Czach »

Bardzo dziękuję, o to chodziło.

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Trójniak i dwójniak bez mieszania

Post autor: wawaldek11 »

jakis1234 pisze: niedziela, 3 gru 2023, 15:01 To są moje przypuszczenia, nigdy nie próbowałem tej metody, a byli tacy, którzy próbowali robić cukrówkę bez rozpuszczania cukru i ponoć się dało.
Tylko co ta ma dać?
Od kilku lat nastawiam w ten sposób cukrówkę - wlewam z 10l wrzątku, głównie w celu wyparzenia beczki, sypię 50 kg cukru, uzupełniam kranówą i dodaję drożdże. Po tej operacji mam ok. 10°Blg. Pracuje miesiąc lub dłużej - zależnie od temperatury otoczenia. Problemów nie było.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”