Jałowcówka z tarniną

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy

Post autor: HeniekStarr »

Wiedziony chęcią spróbowania, czym to zachwycają się wyspiarze, zalewając tarninę ginem i zapijając się tym na święta po dosłodzeniu( przepisy w sieci na sloe gin ), po spróbowaniu Żubrówki Rose z owocami leśnymi i różą, oraz po degustacji żurawinówki muśniętej żubrówką wawaldka11, poczyniłem co następuje:

Jako że nie umiem w destylaty, macerowałem 20 jagód suszonego jałowca, sklepowego, bez miażdżenia, w 700 ml wódki 40 procent, przez miesiąc. Taka butelka akurat była pod ręką, po tokaju na nalewkę plebana. Po zlaniu żółtawego płynu dodałem 5 ml syropu cukrowego 1:1.

Proporcje na butelkę 700 ml
-350 ml jałowcówki
-200 ml tarninówki( bez udziwnień, tarnina, śliwki, garść rodzynek)
-100 ml nalewki z DR, wg wawaldka11, przepis w tym dziale
-30 ml trojanki litewskiej wg psotamta, przepis na forum
-20 ml syropu cukrowego 1:1
Zmieściło mi się jeszcze 15 ml karmelu, średnio palonego.

Robi za przyjemny aperitif, sama, lub z kostką lodu. W proporcjach 50 ml alkoholu na 150 ml toniku, z plasterkiem cytryny, limonki czy pomarańczy- wyborna.
Smacznego!
promocja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”