Temperatura otoczenia nastawu.

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
Piotrer
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 15 lis 2021, 17:38

Post autor: Piotrer »

Witam. Chciałem zrobić nastaw w beczce 50L. Drożdże gorzelnicze Coobra Mega Pack. Mam dwa pomieszczenia do wyboru w których będzie stała beczka. W jednym mam 29 stopni ( kotłownia mała), a w drugim aktualnie w nocy temp. spada do 5. Jak myślicie które lepsze ? Posiadam grzałkę 100 W i zastanawiałem się nad owinięciem beczki gdybym stawiał w chłodne miejsce.
alembiki
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Temperatura otoczenia nastawu.

Post autor: rozrywek »

29 stopni to za dużo.
Dodając do tego temperaturę samego nastawu to ci się to ugotuje.
Postaw w chłodnym na styropianie.
Najwyżej przykryjesz kocem i wrzucisz grzałkę.

Praca będzie wolniejsza, ale efekt lepszy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2848
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 445 razy
Kontakt:
Re: Temperatura otoczenia nastawu.

Post autor: JanOkowita »

Zadbaj o to, aby nastaw na starcie przy wsypywaniu drożdży miał 25-27 st.C. A potem ustaw grzałkę na 22 st.C. i niech grzybki sobie spokojnie pracują.
To pomieszczenie 29 st.C jest za gorące - ale w tym co ma 5 st.C możesz mieć problem z utrzymaniem temperatury nastawu. Najlepiej grzałkę akwariową z termostatem włożyć do "płaszcza wodnego" - czyli np. 2,5 litrowej butelki po Coca Coli. W ten sposób drożdże nie będą bezpośrednio "dotykać" powierzchni szkła grzałki - bo to mogłoby je zabić.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2706
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 252 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Temperatura otoczenia nastawu.

Post autor: jakis1234 »

U mnie drożdże Moskva Style pracują w temperaturze otoczenia 17 stopni, w nocy trochę mniej. Temperatura nastawu około 21-22 stopnie.
Pracują powoli i spokojnie. 5 stopni to trochę mało, ale tak jak radzi JanOkowita, jak ustawisz grzałkę na około 20-22 stopnie , to będzie w porządku.
Pozdrawiam z opolskiego.

thxluk
100
Posty: 130
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Temperatura otoczenia nastawu.

Post autor: thxluk »

jakis1234 pisze:U mnie drożdże Moskva Style pracują w temperaturze otoczenia 17 stopni
Cześć, ja w takiej temperaturze nastawiłem cukier 2 tygodnie temu .
Pierwszy raz skorzystałem z Alcoteka na 100 L , nastawu jest 150L - cały czas pracuje .BLG dziś około 1.
Jak długo w takiej temperaturze masz na tych drożdżach finał ?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2706
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 252 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Temperatura otoczenia nastawu.

Post autor: jakis1234 »

Na ogół od dwóch do trzech tygodni, generalnie jak mi spławik pokaże około -4 Blg, to przelewam z beczki do fermentorów i klaruję.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”