Temperatura otoczenia nastawu.
Witam. Chciałem zrobić nastaw w beczce 50L. Drożdże gorzelnicze Coobra Mega Pack. Mam dwa pomieszczenia do wyboru w których będzie stała beczka. W jednym mam 29 stopni ( kotłownia mała), a w drugim aktualnie w nocy temp. spada do 5. Jak myślicie które lepsze ? Posiadam grzałkę 100 W i zastanawiałem się nad owinięciem beczki gdybym stawiał w chłodne miejsce.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
-
- Posty: 2848
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 445 razy
- Kontakt:
Re: Temperatura otoczenia nastawu.
Zadbaj o to, aby nastaw na starcie przy wsypywaniu drożdży miał 25-27 st.C. A potem ustaw grzałkę na 22 st.C. i niech grzybki sobie spokojnie pracują.
To pomieszczenie 29 st.C jest za gorące - ale w tym co ma 5 st.C możesz mieć problem z utrzymaniem temperatury nastawu. Najlepiej grzałkę akwariową z termostatem włożyć do "płaszcza wodnego" - czyli np. 2,5 litrowej butelki po Coca Coli. W ten sposób drożdże nie będą bezpośrednio "dotykać" powierzchni szkła grzałki - bo to mogłoby je zabić.
To pomieszczenie 29 st.C jest za gorące - ale w tym co ma 5 st.C możesz mieć problem z utrzymaniem temperatury nastawu. Najlepiej grzałkę akwariową z termostatem włożyć do "płaszcza wodnego" - czyli np. 2,5 litrowej butelki po Coca Coli. W ten sposób drożdże nie będą bezpośrednio "dotykać" powierzchni szkła grzałki - bo to mogłoby je zabić.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2706
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 252 razy
- Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Temperatura otoczenia nastawu.
U mnie drożdże Moskva Style pracują w temperaturze otoczenia 17 stopni, w nocy trochę mniej. Temperatura nastawu około 21-22 stopnie.
Pracują powoli i spokojnie. 5 stopni to trochę mało, ale tak jak radzi JanOkowita, jak ustawisz grzałkę na około 20-22 stopnie , to będzie w porządku.
Pracują powoli i spokojnie. 5 stopni to trochę mało, ale tak jak radzi JanOkowita, jak ustawisz grzałkę na około 20-22 stopnie , to będzie w porządku.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 130
- Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
- Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Temperatura otoczenia nastawu.
Pierwszy raz skorzystałem z Alcoteka na 100 L , nastawu jest 150L - cały czas pracuje .BLG dziś około 1.
Jak długo w takiej temperaturze masz na tych drożdżach finał ?
Cześć, ja w takiej temperaturze nastawiłem cukier 2 tygodnie temu .jakis1234 pisze:U mnie drożdże Moskva Style pracują w temperaturze otoczenia 17 stopni
Pierwszy raz skorzystałem z Alcoteka na 100 L , nastawu jest 150L - cały czas pracuje .BLG dziś około 1.
Jak długo w takiej temperaturze masz na tych drożdżach finał ?