Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
-
Autor tematu - Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Panowie,
przeżywając okrągłe urodziny wpadł mi do głowy pewien pomysł. Pomyślałem sobie, że na 40 urodziny mógłbym zrobić sobie fajny destylacik na poczęstunek dla rodziny i znajomych. Trochę czasu jest, dokładnie 5 lat od wczoraj. Pomysł jest na jakiś trunek do starzenia.
W planie beczka dębowa - 30l,
starzenie - piwnica rodziców.
Sprzęt - kolumna półkowa, płaszcz.
Metoda zacierania raczej tylko na lenia niestety innych warunków nie posiadam.
I tu pytanie.
Jaki destylat w ciągu 4 lat fajnie się ułoży i będzie przypominał coś w stylu whiskey czy burbona ? Wiem, że 4 miesięczne żyto jest dla mnie za ostre, a jęczmień może być (@skir - dzięki za próbki).
Dzięki za sugestie
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
przeżywając okrągłe urodziny wpadł mi do głowy pewien pomysł. Pomyślałem sobie, że na 40 urodziny mógłbym zrobić sobie fajny destylacik na poczęstunek dla rodziny i znajomych. Trochę czasu jest, dokładnie 5 lat od wczoraj. Pomysł jest na jakiś trunek do starzenia.
W planie beczka dębowa - 30l,
starzenie - piwnica rodziców.
Sprzęt - kolumna półkowa, płaszcz.
Metoda zacierania raczej tylko na lenia niestety innych warunków nie posiadam.
I tu pytanie.
Jaki destylat w ciągu 4 lat fajnie się ułoży i będzie przypominał coś w stylu whiskey czy burbona ? Wiem, że 4 miesięczne żyto jest dla mnie za ostre, a jęczmień może być (@skir - dzięki za próbki).
Dzięki za sugestie
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Czyli nowa. No to trzecie zalanie dopiero ma sens na taki czas. Co wlejesz na pierwsze 2 nie ma znaczenia. Na trzecie to co najbardziej lubisz. Ja wlałbym 2x spirytus 65%, na 3 i 6 miesięcy, a na kolejne zalanie burbon, ale nie więcej jak 50-55%. Bliżej 50. I do wilgotnej piwnicy. A potem na 4te jęczmień.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 paź 2021, 17:48 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Zalej beczkę na 7-9 m-cy winem, potem 3-5 miesiący czymś w okolicy 40% (taki reduktor między winem a następnym alkoholem), a potem docelowym który i tak spędzi 4 lata w beczce.
Swoją drogą Wszystkiego najlepszego
Swoją drogą Wszystkiego najlepszego
Ostatnio zmieniony piątek, 8 paź 2021, 20:28 przez Wojtek5, łącznie zmieniany 2 razy.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Odwrotnie: najpierw spirytus 65% żeby dębinę wyciągnąć maksymalnie, tzn taniny. Później wino jak masz i na końcu kukurydziankę. Dodaj sobie jakieś inne ziarno do kukurydzy na smak. Żyto jak lubisz ostrzejsze posmaki a pszenicę jak wolisz gładsze. Pytałeś to radzimy. Inaczej wylejesz trunek o posmaku deski. Lub kup w m-sklepie beczkę po czerwonym winie 60l. Drogie są ale warte swoich pieniędzy. Mam 2 po czerwonym i 2 mniejsze po białym. Na pierwsze zalanie max 50/55%. I te kilka lat posiedzi. Ja ostatnio odbieram 5l co roku i dolewam świeże. Taki szemrany solera…
-
Autor tematu - Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Dzięki Panowie na wszystkie uwagi. Chyba jednak nowa beczka mocno utrudni mi pracę. Trunki które przygotowuje są w małych ilościach. Przy nowej beczce musiałbym najpierw przygotować 30l potem wylać, wlać nowe 30l i dopiero właściwe 30l, to chyba rok albo dwa bym to produkował . Chyba trzeba się rozejrzeć za używka.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 paź 2021, 09:10 przez wieku, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Do dojrzewania najlepiej wręcz na pot stilu Masz kamionki zrób tak i tak. Napiszesz nam jak twoim zdaniem lepiej za rok czy 2. Sam destyluję na trzech, ale sama ilość półek nie jest wyznacznikiem. Raczej kwestia założeń co do destylatu. Staraj się nie wydestylować więcej niż 80% i powinno być OK.
-
Autor tematu - Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Destylując owoce na 3 półkach, nie posiadam refluksu (no nie licząc końcówki ok 96°C w Kegu) także pracuje prawie jak PS tylko z barbotarzem, więc tylko początek ma 80%+ i raczej nie jestem wstanie zmniejszyć tego początkowego procentu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 paź 2021, 15:15 przez wieku, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 243
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: RE: Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Czy taki spirit po 3/6 miesiącach nadaje się do czegoś (spożycia), czy lepiej do beczki wlać po jednokrotnej rektyfikacji, a dopiero ten z beczki puścić na 2.5?
Wystukane z Tapatalka
Jeśli pozwolicie, to podłączę się do tego tematu.kwik44 pisze:Ja wlałbym 2x spirytus 65%, na 3 i 6 miesięcy
Czy taki spirit po 3/6 miesiącach nadaje się do czegoś (spożycia), czy lepiej do beczki wlać po jednokrotnej rektyfikacji, a dopiero ten z beczki puścić na 2.5?
Wystukane z Tapatalka
-
- Posty: 2592
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Wlałem 65% do świeżej beczki i sprawdzałem co 2-3 dni. Po około 2 tygodniach wymieniłem na nowy wsad. Ten poleżał już dłużej, jakieś 2-3 miesiące. Potem poszło wino, które póki co jest cały czas - jeszcze nie wiem co z tego będzie.
Pierwsze wsady rozcieńczyłem do 40% i wymieszałem i mam bardzo fajną wódkę dębową.
Podstawą jest kontrola smaku, jeżeli przedębisz i będzie deska w smaku, to już tylko na powtórną rektyfikację.
Pierwsze wsady rozcieńczyłem do 40% i wymieszałem i mam bardzo fajną wódkę dębową.
Podstawą jest kontrola smaku, jeżeli przedębisz i będzie deska w smaku, to już tylko na powtórną rektyfikację.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 paź 2021, 13:01 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 280
- Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
- Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Wybaczcie offtop, ale z ciekawości zapytam "beczkowców" - po zalaniu świeżej beczki dobrym rektyfikatem na długo i uzyskaniu deskówki radzicie ratować się ponowną rektyfikacją. A czy ktoś próbował poddać to destylacji prostej? Czy taki destylat ma jakieś pozytywne cechy, nawet jeśli miałyby się pojawić po dłuższym staniu?
Gdyby to działało, to udałoby się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - destylat o lekko dębowym charakterze i porządnie wyekstrahowaną beczkę, w którą można bezpiecznie wlać coś innego.
Gdyby to działało, to udałoby się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - destylat o lekko dębowym charakterze i porządnie wyekstrahowaną beczkę, w którą można bezpiecznie wlać coś innego.
-
Autor tematu - Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Panowie ja rozumiem lekkie odbieganie od tematu, ale nie chciałbym aby z mojego projektu 2026 zrobił się temat o wszystkim. Są tematy od destylacji prostej od beczek i leżakowania, proszę piszcie w tematach które strikte są do tego przeznaczone.
Proszę tego nie odbierać personalnie bo nie o to mi chodzi
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Proszę tego nie odbierać personalnie bo nie o to mi chodzi
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
Autor tematu - Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Dziś w moim rodzinnym domu (już w nim nie mieszkam) sprawdzałem jakie warunki panują w piwnicy.
Temp. na zewnątrz 11°
Temp. w piwnicy 15.4
Wilgotność 92%.
Co sądzicie ?
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Temp. na zewnątrz 11°
Temp. w piwnicy 15.4
Wilgotność 92%.
Co sądzicie ?
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Wilgotność jest super. Ale trzeba sprawdzić temperaturę, gdy ta na zewnątrz będzie wynosiła +30 i -15. Ta wewnątrz nie powinna się wahać więcej niż 10 - 20 stopni. W bardzo zimnym pomieszczeniu beczka "zasypia" i trunek nie dojrzewa.wieku pisze: Temp. na zewnątrz 11°
Temp. w piwnicy 15.4
Wilgotność 92%.
Co sądzicie ?
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
A czy beczka 30l zawsze będzie przedębiać czy po jakimś czasie się już ułoży ? Myślę mocno o beczce 50l bo wiadomo ekonomicznie wychodzi taniej, ale zanim to zapełnię to minie dłuższa chwila, a wiadomo nie tylko jeden smak jest w głowie
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
po którymś zalaniu będzie przedębiać mniej. Czy się ułoży tzn. zależy od tego co przez to rozumiemy?
cały czas będzie dębić, ale z czasem takie samo dębienie będzie wymagać dłuższego leżakowania w niej
cały czas będzie dębić, ale z czasem takie samo dębienie będzie wymagać dłuższego leżakowania w niej
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Beczki z tych dwóch źródeł są odnawiane i na nowo wypalane, więc w ich przypadku obowiązują zasady podobne jak przy innych beczkach...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett