Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Piwniczka, schowek, barek czy lodówka? Butelki, beczka czy gąsior? Wszystko o tym gdzie i jak przechowywać destylaty.

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: wieku »

Panowie,
przeżywając okrągłe urodziny wpadł mi do głowy pewien pomysł. Pomyślałem sobie, że na 40 urodziny mógłbym zrobić sobie fajny destylacik na poczęstunek dla rodziny i znajomych. Trochę czasu jest, dokładnie 5 lat od wczoraj. Pomysł jest na jakiś trunek do starzenia.
W planie beczka dębowa - 30l,
starzenie - piwnica rodziców.
Sprzęt - kolumna półkowa, płaszcz.
Metoda zacierania raczej tylko na lenia niestety innych warunków nie posiadam.
I tu pytanie.
Jaki destylat w ciągu 4 lat fajnie się ułoży i będzie przypominał coś w stylu whiskey czy burbona ? Wiem, że 4 miesięczne żyto jest dla mnie za ostre, a jęczmień może być (@skir - dzięki za próbki).
Dzięki za sugestie

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
promocja

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

Co to za beczka…

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Beczka będzie prawdopodobnie z dęba francuskiego pawłowianki.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

Czyli nowa. No to trzecie zalanie dopiero ma sens na taki czas. Co wlejesz na pierwsze 2 nie ma znaczenia. Na trzecie to co najbardziej lubisz. Ja wlałbym 2x spirytus 65%, na 3 i 6 miesięcy, a na kolejne zalanie burbon, ale nie więcej jak 50-55%. Bliżej 50. I do wilgotnej piwnicy. A potem na 4te jęczmień.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 paź 2021, 17:48 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

O kurde aż tak ? Miałem w planie pierwsze 3 miesiące wino. Później mieszanina qq i jeczmienia w stosunku 80/20.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Doody »

Jak już beczka będzie odpowiednia dochodzi kwestia wilgotności piwnicy. Przy tak długim okresie przechowywania trunku w beczce 30l musisz mieć jakieś 90-95 % wilgotności. Inaczej zostanie niewielka ilość dobroci.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Nie no 95% to raczej nie ma. Sprawdzę ile jest tam mniej więcej. To co sugeruje się ? 1 rok w beczce reszta w szkle ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Wojtek5 »

Zalej beczkę na 7-9 m-cy winem, potem 3-5 miesiący czymś w okolicy 40% (taki reduktor między winem a następnym alkoholem), a potem docelowym który i tak spędzi 4 lata w beczce.

Swoją drogą Wszystkiego najlepszego :piwo:
Ostatnio zmieniony piątek, 8 paź 2021, 20:28 przez Wojtek5, łącznie zmieniany 2 razy.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

Odwrotnie: najpierw spirytus 65% żeby dębinę wyciągnąć maksymalnie, tzn taniny. Później wino jak masz i na końcu kukurydziankę. Dodaj sobie jakieś inne ziarno do kukurydzy na smak. Żyto jak lubisz ostrzejsze posmaki a pszenicę jak wolisz gładsze. Pytałeś to radzimy. Inaczej wylejesz trunek o posmaku deski. Lub kup w m-sklepie beczkę po czerwonym winie 60l. Drogie są ale warte swoich pieniędzy. Mam 2 po czerwonym i 2 mniejsze po białym. Na pierwsze zalanie max 50/55%. I te kilka lat posiedzi. Ja ostatnio odbieram 5l co roku i dolewam świeże. Taki szemrany solera…

czytam
700
Posty: 730
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 110 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: czytam »

Taka solera na używanych beczkach, to jest to.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 paź 2021, 20:41 przez czytam, łącznie zmieniany 1 raz.

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

Szemrana bo musiałbym mieć kilka tych beczek na ten sam trunek. A tak kilka litrów myk do m-kamionki i wygładza się dalej ;)

czytam
700
Posty: 730
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 110 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: czytam »

I tak ma być.

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Dzięki Panowie na wszystkie uwagi. Chyba jednak nowa beczka mocno utrudni mi pracę. Trunki które przygotowuje są w małych ilościach. Przy nowej beczce musiałbym najpierw przygotować 30l potem wylać, wlać nowe 30l i dopiero właściwe 30l, to chyba rok albo dwa bym to produkował :(. Chyba trzeba się rozejrzeć za używka.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 paź 2021, 09:10 przez wieku, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

Kup m-kamionkę. Szczapka dębu i efekt podobny. Wchodzi galon destylatu.

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Mam jeszcze 3 wolne :) pozostałe 3 to brzoskwinia i śliwka :). Jaka ilość dębu do jednej kamionki ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

1 góra dwie szczapki. Ja miałem nieduże dwie w grappie i wyszła mocno esencjonalna. Ale deski nie ma. 4 lata trzymałem.

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Kolejne pytanie,
Zboża na 4 czy 5 półkach ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

Do dojrzewania najlepiej wręcz na pot stilu ;) Masz kamionki zrób tak i tak. Napiszesz nam jak twoim zdaniem lepiej za rok czy 2. Sam destyluję na trzech, ale sama ilość półek nie jest wyznacznikiem. Raczej kwestia założeń co do destylatu. Staraj się nie wydestylować więcej niż 80% i powinno być OK.

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Destylując owoce na 3 półkach, nie posiadam refluksu (no nie licząc końcówki ok 96°C w Kegu) także pracuje prawie jak PS tylko z barbotarzem, więc tylko początek ma 80%+ i raczej nie jestem wstanie zmniejszyć tego początkowego procentu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 paź 2021, 15:15 przez wieku, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

Średnio poniżej 80%.

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: RE: Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Carl »

kwik44 pisze:Ja wlałbym 2x spirytus 65%, na 3 i 6 miesięcy
Jeśli pozwolicie, to podłączę się do tego tematu.
Czy taki spirit po 3/6 miesiącach nadaje się do czegoś (spożycia), czy lepiej do beczki wlać po jednokrotnej rektyfikacji, a dopiero ten z beczki puścić na 2.5?



Wystukane z Tapatalka
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2592
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: jakis1234 »

Wlałem 65% do świeżej beczki i sprawdzałem co 2-3 dni. Po około 2 tygodniach wymieniłem na nowy wsad. Ten poleżał już dłużej, jakieś 2-3 miesiące. Potem poszło wino, które póki co jest cały czas - jeszcze nie wiem co z tego będzie.
Pierwsze wsady rozcieńczyłem do 40% i wymieszałem i mam bardzo fajną wódkę dębową.
Podstawą jest kontrola smaku, jeżeli przedębisz i będzie deska w smaku, to już tylko na powtórną rektyfikację.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 paź 2021, 13:01 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Carl »

Czyli proponujesz lać od razu po 2.5?

Wystukane z Tapatalka
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2592
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: jakis1234 »

Tak, ale kontrolując i to na początku dosyć często.
Pozdrawiam z opolskiego.

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Carl »

Ok. Podziękował

Wystukane z Tapatalka

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

Zawsze można przerektyfikować… Celem jest beczka, nie każdy zutylizuje 30 czy 60l wódki dębowej :) i to mocnej.

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Carl »

No tak, ale przerektyfikowaną również trzeba "zutylizować"

Wystukane z Tapatalka

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

Kupujesz drugą beczkę :) A spirytus w nalewkach spokojnie zejdzie.

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: patrzal »

Wybaczcie offtop, ale z ciekawości zapytam "beczkowców" - po zalaniu świeżej beczki dobrym rektyfikatem na długo i uzyskaniu deskówki radzicie ratować się ponowną rektyfikacją. A czy ktoś próbował poddać to destylacji prostej? Czy taki destylat ma jakieś pozytywne cechy, nawet jeśli miałyby się pojawić po dłuższym staniu?

Gdyby to działało, to udałoby się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - destylat o lekko dębowym charakterze i porządnie wyekstrahowaną beczkę, w którą można bezpiecznie wlać coś innego.

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Panowie ja rozumiem lekkie odbieganie od tematu, ale nie chciałbym aby z mojego projektu 2026 zrobił się temat o wszystkim. Są tematy od destylacji prostej od beczek i leżakowania, proszę piszcie w tematach które strikte są do tego przeznaczone.
Proszę tego nie odbierać personalnie bo nie o to mi chodzi :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Dziś w moim rodzinnym domu (już w nim nie mieszkam) sprawdzałem jakie warunki panują w piwnicy.
Temp. na zewnątrz 11°
Temp. w piwnicy 15.4
Wilgotność 92%.
Co sądzicie ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: HeniekStarr »

J.Cieślak, M. Monasterski
Wódki gatunkowe,1954.
Część czwarta,strony 144 i dalej.
Mam za słaby net, żeby wrzucić pliki .
Książka jest w bibliotece forumowej.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Doody »

wieku pisze: Temp. na zewnątrz 11°
Temp. w piwnicy 15.4
Wilgotność 92%.
Co sądzicie ?
Wilgotność jest super. Ale trzeba sprawdzić temperaturę, gdy ta na zewnątrz będzie wynosiła +30 i -15. Ta wewnątrz nie powinna się wahać więcej niż 10 - 20 stopni. W bardzo zimnym pomieszczeniu beczka "zasypia" i trunek nie dojrzewa.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

W lato jest ok 18°C kiedyś leżakowałem tam wino w słojach. Zobaczę w tym roku jak to się będzie kształtować.


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

A czy beczka 30l zawsze będzie przedębiać czy po jakimś czasie się już ułoży ? Myślę mocno o beczce 50l bo wiadomo ekonomicznie wychodzi taniej, ale zanim to zapełnię to minie dłuższa chwila, a wiadomo nie tylko jeden smak jest w głowie :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Wojtek5 »

po którymś zalaniu będzie przedębiać mniej. Czy się ułoży tzn. zależy od tego co przez to rozumiemy?
cały czas będzie dębić, ale z czasem takie samo dębienie będzie wymagać dłuższego leżakowania w niej
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Dzięki wielkie za rozjaśnienia, ehhh te ciągłe dylematy.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

A beczka od kowala ew. m-beczka 25l ? Jak długo można w niej trzymać alkohol aby nie przedębiła ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: rastro »

Beczki z tych dwóch źródeł są odnawiane i na nowo wypalane, więc w ich przypadku obowiązują zasady podobne jak przy innych beczkach...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Przez 3 ostatnie dni robiłem pomiar w piwnicy temp. 15°C +/-0.5. Wilgotność utrzymuje się na poziomie 97%.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przechowywanie destylatu”