Tejsti
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Witam wszystkich alkoholowych koneserów
Wpadłem do Was ponieważ szukam nowych inspiracji do tworzenia nowych smaków. Przy okazji od niedawna tworzę kanał o tematyce barmańskiej, właśnie stworzyłem krótki film jak zrobić przepyszną CYTRYNÓWKĘ, więc chętnie się nim pochwalę. Nie chce łamać regulaminów na dzień dobry, więc najpierw się rozejrzę co tutaj się u Was dzieję.
Jestem od ponad 10 lat barmanem, ale przez obecną sytuację jestem odsunięty od tego zawodu już ponad rok! Dlatego swoją pasję przelewam na swój kanał na YT. Jeśli chcielibyście wypróbować mojego przepisu na pyszny koktajl, to zapraszam na mój kanał.
A skoro tutaj jest moja przestrzeń, to wrzucę link do filmu, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu! Wasze zdrowie!
[youtube]https://youtu.be/ZXrsC8gAeko[/youtube]
Wpadłem do Was ponieważ szukam nowych inspiracji do tworzenia nowych smaków. Przy okazji od niedawna tworzę kanał o tematyce barmańskiej, właśnie stworzyłem krótki film jak zrobić przepyszną CYTRYNÓWKĘ, więc chętnie się nim pochwalę. Nie chce łamać regulaminów na dzień dobry, więc najpierw się rozejrzę co tutaj się u Was dzieję.
Jestem od ponad 10 lat barmanem, ale przez obecną sytuację jestem odsunięty od tego zawodu już ponad rok! Dlatego swoją pasję przelewam na swój kanał na YT. Jeśli chcielibyście wypróbować mojego przepisu na pyszny koktajl, to zapraszam na mój kanał.
A skoro tutaj jest moja przestrzeń, to wrzucę link do filmu, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu! Wasze zdrowie!
[youtube]https://youtu.be/ZXrsC8gAeko[/youtube]
Ostatnio zmieniony środa, 17 mar 2021, 17:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem wieloletnim barmanem i tworzę swój kanał na YT. Pokazuje przepisy na nalewki, syropy cukrowe, koktajle.
Zobacz i subskrybuj: https://www.youtube.com/channel/UCTmcXT3UZ7p4fJKjbytgq0Q
Zobacz i subskrybuj: https://www.youtube.com/channel/UCTmcXT3UZ7p4fJKjbytgq0Q
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Tejsti
Super, będę zaglądał na Twój kanał. Kiedyś bawiłem się przez kilka lat robieniem różnych dziwnych, kolorowych drinków, ale mieszkałem wtedy w Niemczech i wydaje mi się, że był tam większy wybór alkoholi smakowych. W Polsce ciężko dostać niektóre pozycje, ale chyba wrócę do dawnego hobby, bo sprawiało ona ogromną frajdę, a jeszcze wiekszą damskiej części rodziny. Witamy zatem i dziel się z nami swoją wiedzą. Powodzenia!!!
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Tejsti
Po czymś takim nawet nie chcę próbować tego przepisu. To tak jakby ktoś wmawiał mi, że zimą w góry to tylko w adidaskach. Sorry, ale nie.
Nigdy nie zrozumiem zachwytów nad tą cytrynówką. Serio. Kwestia ilości cukru to pojęcie względne, ale kto mądry wymyślił, aby najpierw parzyć, a potem myć cytrynę??defacto pisze:Serwus. Czy cytrynówkę wg. @Bodzio1974 Ty próbowal?
Miło Cię poznać. Powodzenia
Po czymś takim nawet nie chcę próbować tego przepisu. To tak jakby ktoś wmawiał mi, że zimą w góry to tylko w adidaskach. Sorry, ale nie.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 792
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: Tejsti
Robiłem tą cytrynówkę i dawałem przepis moim znajomym. Chyba nie było nikogo komu nie smakowała
Problemem są tylko cytryny, na świeżo zawsze jest dobra, ale miałem taki przypadek z 2 razy, że jak postała parę miesięcy, pojawiał się taki zbutwiały smak.
Jest to fajny trunek na cieplejsze dni
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Problemem są tylko cytryny, na świeżo zawsze jest dobra, ale miałem taki przypadek z 2 razy, że jak postała parę miesięcy, pojawiał się taki zbutwiały smak.
Jest to fajny trunek na cieplejsze dni
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Tejsti
Za tobą w kolejce stoję.
Cytrynówka nigdy mi nie wyszła idealna.
A ta która smakowała najbardziej była mętna. Nieklarowna
Z fusami i ....smaczna.
Już cię widzę jak ty ten spirytus w sklepie kupujeszdefacto pisze:Serwus
Jak mnie cytujesz,, to odpowiem.
@MASaKrA_Domingo nie do Ciebie skierowane pytanie było ale rozumiem, że jesteś starszy, mądrzejszy i wskazales mi jedyną, słuszną i prawidłową ścieżkę dojscia do prawdy. Nie parzę cytryn jakby co a spirytus w sklepie kupuje.
Your turn.
Za tobą w kolejce stoję.
Cytrynówka nigdy mi nie wyszła idealna.
A ta która smakowała najbardziej była mętna. Nieklarowna
Z fusami i ....smaczna.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: Tejsti
Wow, dzięki za tyle odpowiedzi. Bardzo mi miło
Widzę, że dużo tutaj przede mną wiedzy się otwiera. Mam czasu zatem na przyswojenie jakichś nowych inspiracji, bo czekam aż pojawi się sezon na pyszne świeże owoce. Chętnie się również podzielę swoją wiedzą w razie pytań.
Widzę, że dużo tutaj przede mną wiedzy się otwiera. Mam czasu zatem na przyswojenie jakichś nowych inspiracji, bo czekam aż pojawi się sezon na pyszne świeże owoce. Chętnie się również podzielę swoją wiedzą w razie pytań.
W sumie to nie robiłem tą metodą. Ale coś podobnego piłem. Najbardziej mi smakuje wtedy, jak używam skórek i miąższu. Z sokiem z cytryny mam problem w żołądku, zbyt dużej ilości kwasu mój organizm nie tolerujedefacto pisze:Serwus. Czy cytrynówkę wg. @Bodzio1974 Ty próbowal?
Miło Cię poznać. Powodzenia
Jestem wieloletnim barmanem i tworzę swój kanał na YT. Pokazuje przepisy na nalewki, syropy cukrowe, koktajle.
Zobacz i subskrybuj: https://www.youtube.com/channel/UCTmcXT3UZ7p4fJKjbytgq0Q
Zobacz i subskrybuj: https://www.youtube.com/channel/UCTmcXT3UZ7p4fJKjbytgq0Q
Re: Tejsti
Wasze zdrowie Panowie i Panie
Fajnie to ująłeśrozrywek pisze:My tworzymy ty polewasz.
Możemy się sporo od siebie dowiedzieć.
Pamietaj że my tu wstrząsnięci. Nie zmieszani. Witaj zatem.
Wasze zdrowie Panowie i Panie
Jestem wieloletnim barmanem i tworzę swój kanał na YT. Pokazuje przepisy na nalewki, syropy cukrowe, koktajle.
Zobacz i subskrybuj: https://www.youtube.com/channel/UCTmcXT3UZ7p4fJKjbytgq0Q
Zobacz i subskrybuj: https://www.youtube.com/channel/UCTmcXT3UZ7p4fJKjbytgq0Q
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Tejsti
Pytanko:
Jako z racji doświadczenia może podpowiesz.
Czym złamać anyż. ?
Wielu próbowałem kombianacji. Lubię bardzo ten smak. Tylko jest za bardzo esencjonalny. Chcę go przytłumić.
Sambuca jest fajne. Próbowałem i z herbatą i z ogórkiem.
Czym to złamać aby było akuratnie?
Coś skrajnego?
Jako z racji doświadczenia może podpowiesz.
Czym złamać anyż. ?
Wielu próbowałem kombianacji. Lubię bardzo ten smak. Tylko jest za bardzo esencjonalny. Chcę go przytłumić.
Sambuca jest fajne. Próbowałem i z herbatą i z ogórkiem.
Czym to złamać aby było akuratnie?
Coś skrajnego?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Tejsti
Tak więc bez obrazy
@rozrywek - sorry, Pan tu nie stał. Ja jestem w kolejce po sklepowy spirytus zaraz za defacto!
ps2 - cytrynówka wręcz musi być mętna, ale bez rozdzielania się faz. To nie limoncello, czy nalewka, aby była klarowna. Drobineczki mają pływać i tworzyć "klimat" tego dobrego trunku.
Kolego @defacto - to nie był przytyk do Ciebie. Po prostu skomentowałem fakt, że nie rozumiem zachwytów nad tamtym przepisem. Nie bronię ludziom jej robić czy pić. Każdy swój gust ma, a de gusta non disputandum est.rozrywek pisze:Już cię widzę jak ty ten spirytus w sklepie kupujeszdefacto pisze:Serwus
Jak mnie cytujesz,, to odpowiem.
@MASaKrA_Domingo nie do Ciebie skierowane pytanie było ale rozumiem, że jesteś starszy, mądrzejszy i wskazales mi jedyną, słuszną i prawidłową ścieżkę dojscia do prawdy. Nie parzę cytryn jakby co a spirytus w sklepie kupuje.
Your turn.
Za tobą w kolejce stoję.
Cytrynówka nigdy mi nie wyszła idealna.
A ta która smakowała najbardziej była mętna. Nieklarowna
Z fusami i ....smaczna.
Tak więc bez obrazy
@rozrywek - sorry, Pan tu nie stał. Ja jestem w kolejce po sklepowy spirytus zaraz za defacto!
ps2 - cytrynówka wręcz musi być mętna, ale bez rozdzielania się faz. To nie limoncello, czy nalewka, aby była klarowna. Drobineczki mają pływać i tworzyć "klimat" tego dobrego trunku.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 19
- Rejestracja: wtorek, 10 gru 2019, 23:36
- Podziękował: 4 razy
Re: Tejsti
Witaj Tejsti!
A Ty z tych barmanów co robią drinki, leją piwo czy shoty?
Wszystkich szanuję, ale odkryciem sprzed dwóch lat w barze z shotami było to, że w małym kieliszeczku można zamknąć smak który wywali z butów
To ja do Panów którzy tutaj dyskutują mam pytanie:
Jeśli nie przepis Bodzia, to kogo?
Ja trochę przepis zmieniłem pod siebie, dodaję miód, maceruję skórkę z limonki też.
Po miesiącu idealna, choć za każdym razem inna. Zrobiłem w sumie 6x5L i za każdym razem inaczej smakowała. Choć faktem jest, że tylko jedna dostała miesiąc czasu i jedna przypadkiem zagubiona połówka była skonsumowana po trzech miesiącach.
Gęstwinka mi pasuje, więc jak się sklaruje to zawsze mieszam.
A Ty z tych barmanów co robią drinki, leją piwo czy shoty?
Wszystkich szanuję, ale odkryciem sprzed dwóch lat w barze z shotami było to, że w małym kieliszeczku można zamknąć smak który wywali z butów
To ja do Panów którzy tutaj dyskutują mam pytanie:
Jeśli nie przepis Bodzia, to kogo?
Ja trochę przepis zmieniłem pod siebie, dodaję miód, maceruję skórkę z limonki też.
Po miesiącu idealna, choć za każdym razem inna. Zrobiłem w sumie 6x5L i za każdym razem inaczej smakowała. Choć faktem jest, że tylko jedna dostała miesiąc czasu i jedna przypadkiem zagubiona połówka była skonsumowana po trzech miesiącach.
Gęstwinka mi pasuje, więc jak się sklaruje to zawsze mieszam.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Tejsti
Może inaczej kolego. Nie to, że tamten przepis to jest porażka. Nie. Po prostu dwie rzeczy absolutnie w moich oczach przekreśla, z czego drugi jest moim odczuciem subiektywnym.
1. Najpierw parzenie cytryn. Czyli najpierw otwierasz pory, aby konserwanty, woski weszły głębiej w cytrynę, a potem ługujesz tę skórkę alkoholem. Dlatego jak sam autor opisuje, macerowanie max 8h, bo potem zaczyna się strata jakości.
2. Ilość cukru. Im więcej piję różnych rodzajów alkoholu, tym mniej cukier lubię. Tak naprawdę cukier podchodzi mi tylko w nalewkach, które z zasady muszą być posłodzone ( celowo nie używam słowa "słodkie" ), jak i ostatnio w rumie. W moim odczuciu dwie łyżki demerary zalane rumem smakują znakomicie.
1. Najpierw parzenie cytryn. Czyli najpierw otwierasz pory, aby konserwanty, woski weszły głębiej w cytrynę, a potem ługujesz tę skórkę alkoholem. Dlatego jak sam autor opisuje, macerowanie max 8h, bo potem zaczyna się strata jakości.
2. Ilość cukru. Im więcej piję różnych rodzajów alkoholu, tym mniej cukier lubię. Tak naprawdę cukier podchodzi mi tylko w nalewkach, które z zasady muszą być posłodzone ( celowo nie używam słowa "słodkie" ), jak i ostatnio w rumie. W moim odczuciu dwie łyżki demerary zalane rumem smakują znakomicie.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!