-
Autor tematu - Posty: 1049
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
- Załączniki
Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Pytanie do osób pracujących z buforem. Przy jakich temperaturach w buforze kończycie odbiór z LM/OVM? (cukrówki). Zaobserwowaliście u siebie powtarzalność?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 537
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Olm - kiedy podskoczy mi temperatura na 10 półce, no ale ja raptem mam dopiero kilka procesów za sobą 

-
- Posty: 184
- Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
- Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
- Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Wzrost temperatury na 10 półce nie jest sygnałem do zakończenia procesu tylko do korekty odbioru.
Zmniejszamy odbiór , temp. na 10-tce wraca do wartości poprzedniej i proces dalej leci.
Mając Bufor odbieramy nawet gdy w kegu jet 100 stopni.
Po to jest Bufor żeby spełniać swoją role tj gromadzi w sobie alkohol który odparowuje gdy nie ma go już w kegu.
nemeto pisze:Olm - kiedy podskoczy mi temperatura na 10 półce .....
Wzrost temperatury na 10 półce nie jest sygnałem do zakończenia procesu tylko do korekty odbioru.
Zmniejszamy odbiór , temp. na 10-tce wraca do wartości poprzedniej i proces dalej leci.
Mając Bufor odbieramy nawet gdy w kegu jet 100 stopni.
Po to jest Bufor żeby spełniać swoją role tj gromadzi w sobie alkohol który odparowuje gdy nie ma go już w kegu.
-
- Posty: 382
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Ja kończę odbiór serca a w zasadzie sterownik kiedy w buforze jest 95,8 a w kotle zazwyczaj już ponad 100.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 537
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Nie chodziło mi o skoki rzędu 0,1. Chodzi mi o skok temperatury taki którego nie zatrzymasz redukcją odbioru czy stabilizacją
też kończę jak mam coś około 96 stopni w buforze. Z tym, że wtedy zlewam bufor do kotła, zamykam zawór, wyłączam grzanie. A to co spłynie do bufora leci do następnej porcji nastawu.

-
Autor tematu - Posty: 1049
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
A nie wyczuwasz już gorszej jakości przy takich temperaturach? Zastanawiam się dlaczego na smak już leci nieco inne jak już w buforze jest wyższa temperatura pomimo tego że na 10 półce temperatura trzyma się.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 537
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Pewnie podrywanie są już cięższe frakcje. Na smak nie narzekam, znajomi również. Z tym, że prowadzę dwie rektyfikacje, nastawu i później surówki.
-
Autor tematu - Posty: 1049
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Ja postępuje dokładnie tak samo. To później też smakuje to są na prawdę delikatne różnice ale wyczuwalne 

Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 537
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
A wszystko zaczyna się od nastawu
ja sztywno trzymam się proporcji 1kg cukru i 4 litry wody. Nie robię nastawów w lato bo w mieszkaniu mam za ciepło (wieżowiec).

-
Autor tematu - Posty: 1049
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Oj ja ostatnio też postawiłem na cierpliwość. Blg 20, droższy mniej i nastaw po 3 tygodniach pracy w ~12-14°C jest gotowy do klarowania. Gotowy produkt nic nie piecze, jest łagodny.. Ale to już poza głównym wątkiem w temacie 

Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 12:39 przez aakk, łącznie zmieniany 2 razy.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 184
- Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
- Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
- Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
a takie pytanko odnośnie bufora.
Jaki % alkoholu ma to co zostaje w buforze już po procesie
Ja nigdy tego nie mierzyłem ale ostatnio to zrobiłem i wyszło 70% i całkiem niezły zapach.
Odbierałem towar mając już 100 *C w kegu na pracującym buforze , temp . na 10 półce stabilna /po obniżeniu odbioru
a że godzina była już późna i kapało jak z nosa 10 ml/min przerwałem całą zabawę i poszedłem spać.
Myślę że trochę straciłem
Jaki % alkoholu ma to co zostaje w buforze już po procesie

Ja nigdy tego nie mierzyłem ale ostatnio to zrobiłem i wyszło 70% i całkiem niezły zapach.
Odbierałem towar mając już 100 *C w kegu na pracującym buforze , temp . na 10 półce stabilna /po obniżeniu odbioru
a że godzina była już późna i kapało jak z nosa 10 ml/min przerwałem całą zabawę i poszedłem spać.
Myślę że trochę straciłem
-
- Posty: 537
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Ja nie mierzę, bo i po co mi to. Korzystam z tabelki (gdzieś tu albo na białym jest) pokazującej zawartość alkoholu w parach i płynie w zależności od temperatury cieczy.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
- Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Czy z buforem czy bez, frakcje najlepiej jest ciąć na węch i smak. Nie można wskazać ani ilości ani temperatury. Każdy proces jest inny. Każdy. A kierowanie się temperatura na 10p to już naprawdę wyższa szkoła jazdy.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
-
- Posty: 5202
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Żeby tak robić trzeba posiadać bardzo dobry termometr i wiedzieć co on pokazuje. Tak więc - przede wszystkim doświadczenie, bardzo dobra znajomość sprzętu i myślenie.
robert4you pisze:...A kierowanie się temperatura na 10p to już naprawdę wyższa szkoła jazdy.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Żeby tak robić trzeba posiadać bardzo dobry termometr i wiedzieć co on pokazuje. Tak więc - przede wszystkim doświadczenie, bardzo dobra znajomość sprzętu i myślenie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
- Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Dokładnie tak jak piszesz. Ja pomimo że widzę na termometrze co właśnie mam w kolumnie i tak korzystam z najlepszego sposobu. Destylat rozcieńczony do ok 30%, język i nos. I mogę zagwarantować każdemu młodemu adeptowi sztuki że różnice są wyczuwalne i to mocno, zarówno w smaku jak i zapachu.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
-
- Posty: 2219
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
- Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
aakk.
Jakich drożdży używasz w tak niskich temperaturach?
Jakich drożdży używasz w tak niskich temperaturach?
-
Autor tematu - Posty: 1049
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
@Szlumf Turbojäst Turbo Pure 48, właśnie zamówiłem 10kg bo mi się skończyły, zobaczę do kiedy data będzie i zostawię sobie a resztę będę chciał sprzedać 

Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Wróć do „Dzielenie frakcji podczas destylacji”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości