Co i kiedy paruje z destylowanego zacieru. Jak oddzielać od siebie poszczególne frakcje tak, aby produkt był najwyższej klasy.

Autor tematu
aakk
350
Posty: 371
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: aakk » sobota, 18 sty 2020, 19:45

Pytanie do osób pracujących z buforem. Przy jakich temperaturach w buforze kończycie odbiór z LM/OVM? (cukrówki). Zaobserwowaliście u siebie powtarzalność?

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

nemeto
50
Posty: 61
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: nemeto » niedziela, 19 sty 2020, 13:16

Olm - kiedy podskoczy mi temperatura na 10 półce, no ale ja raptem mam dopiero kilka procesów za sobą :)

Awatar użytkownika

Marian_jl
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
Krótko o sobie: Jestem czasami fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: dobra nalewka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: Marian_jl » niedziela, 9 lut 2020, 07:42

nemeto pisze:Olm - kiedy podskoczy mi temperatura na 10 półce .....

Wzrost temperatury na 10 półce nie jest sygnałem do zakończenia procesu tylko do korekty odbioru.
Zmniejszamy odbiór , temp. na 10-tce wraca do wartości poprzedniej i proces dalej leci.
Mając Bufor odbieramy nawet gdy w kegu jet 100 stopni.
Po to jest Bufor żeby spełniać swoją role tj gromadzi w sobie alkohol który odparowuje gdy nie ma go już w kegu.

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 349
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: kamilpl82 » niedziela, 9 lut 2020, 12:01

Ja kończę odbiór serca a w zasadzie sterownik kiedy w buforze jest 95,8 a w kotle zazwyczaj już ponad 100.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://www.alkoholeforum.pl


nemeto
50
Posty: 61
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: nemeto » niedziela, 9 lut 2020, 12:15

Nie chodziło mi o skoki rzędu 0,1. Chodzi mi o skok temperatury taki którego nie zatrzymasz redukcją odbioru czy stabilizacją ;) też kończę jak mam coś około 96 stopni w buforze. Z tym, że wtedy zlewam bufor do kotła, zamykam zawór, wyłączam grzanie. A to co spłynie do bufora leci do następnej porcji nastawu.


Autor tematu
aakk
350
Posty: 371
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: aakk » niedziela, 9 lut 2020, 12:17

A nie wyczuwasz już gorszej jakości przy takich temperaturach? Zastanawiam się dlaczego na smak już leci nieco inne jak już w buforze jest wyższa temperatura pomimo tego że na 10 półce temperatura trzyma się.


nemeto
50
Posty: 61
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: nemeto » niedziela, 9 lut 2020, 12:23

Pewnie podrywanie są już cięższe frakcje. Na smak nie narzekam, znajomi również. Z tym, że prowadzę dwie rektyfikacje, nastawu i później surówki.


Autor tematu
aakk
350
Posty: 371
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: aakk » niedziela, 9 lut 2020, 12:24

Ja postępuje dokładnie tak samo. To później też smakuje to są na prawdę delikatne różnice ale wyczuwalne


nemeto
50
Posty: 61
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: nemeto » niedziela, 9 lut 2020, 12:30

A wszystko zaczyna się od nastawu ;) ja sztywno trzymam się proporcji 1kg cukru i 4 litry wody. Nie robię nastawów w lato bo w mieszkaniu mam za ciepło (wieżowiec).


Autor tematu
aakk
350
Posty: 371
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: aakk » niedziela, 9 lut 2020, 12:39

Oj ja ostatnio też postawiłem na cierpliwość. Blg 20, droższy mniej i nastaw po 3 tygodniach pracy w ~12-14°C jest gotowy do klarowania. Gotowy produkt nic nie piecze, jest łagodny.. Ale to już poza głównym wątkiem w temacie
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 12:39 przez aakk, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Marian_jl
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
Krótko o sobie: Jestem czasami fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: dobra nalewka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: Marian_jl » niedziela, 9 lut 2020, 13:07

a takie pytanko odnośnie bufora.
Jaki % alkoholu ma to co zostaje w buforze już po procesie :?:

Ja nigdy tego nie mierzyłem ale ostatnio to zrobiłem i wyszło 70% i całkiem niezły zapach.
Odbierałem towar mając już 100 *C w kegu na pracującym buforze , temp . na 10 półce stabilna /po obniżeniu odbioru
a że godzina była już późna i kapało jak z nosa 10 ml/min przerwałem całą zabawę i poszedłem spać.
Myślę że trochę straciłem


nemeto
50
Posty: 61
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: nemeto » niedziela, 9 lut 2020, 14:18

Ja nie mierzę, bo i po co mi to. Korzystam z tabelki (gdzieś tu albo na białym jest) pokazującej zawartość alkoholu w parach i płynie w zależności od temperatury cieczy.

Awatar użytkownika

robert4you
500
Posty: 549
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: robert4you » niedziela, 9 lut 2020, 14:40

Czy z buforem czy bez, frakcje najlepiej jest ciąć na węch i smak. Nie można wskazać ani ilości ani temperatury. Każdy proces jest inny. Każdy. A kierowanie się temperatura na 10p to już naprawdę wyższa szkoła jazdy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Piję bo nie muszę!

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4460
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: lesgo58 » niedziela, 9 lut 2020, 15:42

robert4you pisze:...A kierowanie się temperatura na 10p to już naprawdę wyższa szkoła jazdy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Żeby tak robić trzeba posiadać bardzo dobry termometr i wiedzieć co on pokazuje. Tak więc - przede wszystkim doświadczenie, bardzo dobra znajomość sprzętu i myślenie.

Awatar użytkownika

robert4you
500
Posty: 549
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: robert4you » niedziela, 9 lut 2020, 16:46

Dokładnie tak jak piszesz. Ja pomimo że widzę na termometrze co właśnie mam w kolumnie i tak korzystam z najlepszego sposobu. Destylat rozcieńczony do ok 30%, język i nos. I mogę zagwarantować każdemu młodemu adeptowi sztuki że różnice są wyczuwalne i to mocno, zarówno w smaku jak i zapachu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Piję bo nie muszę!


Szlumf
1650
Posty: 1677
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: Szlumf » niedziela, 9 lut 2020, 17:57

aakk.
Jakich drożdży używasz w tak niskich temperaturach?


Autor tematu
aakk
350
Posty: 371
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?

Postautor: aakk » niedziela, 9 lut 2020, 18:14

@Szlumf Turbojäst Turbo Pure 48, właśnie zamówiłem 10kg bo mi się skończyły, zobaczę do kiedy data będzie i zostawię sobie a resztę będę chciał sprzedać


Wróć do „Dzielenie frakcji podczas destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości