Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
-
- Posty: 193
- Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
- Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
- Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Zmniejszamy odbiór , temp. na 10-tce wraca do wartości poprzedniej i proces dalej leci.
Mając Bufor odbieramy nawet gdy w kegu jet 100 stopni.
Po to jest Bufor żeby spełniać swoją role tj gromadzi w sobie alkohol który odparowuje gdy nie ma go już w kegu.
Wzrost temperatury na 10 półce nie jest sygnałem do zakończenia procesu tylko do korekty odbioru.nemeto pisze:Olm - kiedy podskoczy mi temperatura na 10 półce .....
Zmniejszamy odbiór , temp. na 10-tce wraca do wartości poprzedniej i proces dalej leci.
Mając Bufor odbieramy nawet gdy w kegu jet 100 stopni.
Po to jest Bufor żeby spełniać swoją role tj gromadzi w sobie alkohol który odparowuje gdy nie ma go już w kegu.
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Ja kończę odbiór serca a w zasadzie sterownik kiedy w buforze jest 95,8 a w kotle zazwyczaj już ponad 100.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 554
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Nie chodziło mi o skoki rzędu 0,1. Chodzi mi o skok temperatury taki którego nie zatrzymasz redukcją odbioru czy stabilizacją też kończę jak mam coś około 96 stopni w buforze. Z tym, że wtedy zlewam bufor do kotła, zamykam zawór, wyłączam grzanie. A to co spłynie do bufora leci do następnej porcji nastawu.
-
Autor tematu - Posty: 1167
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
A nie wyczuwasz już gorszej jakości przy takich temperaturach? Zastanawiam się dlaczego na smak już leci nieco inne jak już w buforze jest wyższa temperatura pomimo tego że na 10 półce temperatura trzyma się.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
Autor tematu - Posty: 1167
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Oj ja ostatnio też postawiłem na cierpliwość. Blg 20, droższy mniej i nastaw po 3 tygodniach pracy w ~12-14°C jest gotowy do klarowania. Gotowy produkt nic nie piecze, jest łagodny.. Ale to już poza głównym wątkiem w temacie
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 12:39 przez aakk, łącznie zmieniany 2 razy.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 193
- Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
- Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
- Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
a takie pytanko odnośnie bufora.
Jaki % alkoholu ma to co zostaje w buforze już po procesie
Ja nigdy tego nie mierzyłem ale ostatnio to zrobiłem i wyszło 70% i całkiem niezły zapach.
Odbierałem towar mając już 100 *C w kegu na pracującym buforze , temp . na 10 półce stabilna /po obniżeniu odbioru
a że godzina była już późna i kapało jak z nosa 10 ml/min przerwałem całą zabawę i poszedłem spać.
Myślę że trochę straciłem
Jaki % alkoholu ma to co zostaje w buforze już po procesie
Ja nigdy tego nie mierzyłem ale ostatnio to zrobiłem i wyszło 70% i całkiem niezły zapach.
Odbierałem towar mając już 100 *C w kegu na pracującym buforze , temp . na 10 półce stabilna /po obniżeniu odbioru
a że godzina była już późna i kapało jak z nosa 10 ml/min przerwałem całą zabawę i poszedłem spać.
Myślę że trochę straciłem
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Czy z buforem czy bez, frakcje najlepiej jest ciąć na węch i smak. Nie można wskazać ani ilości ani temperatury. Każdy proces jest inny. Każdy. A kierowanie się temperatura na 10p to już naprawdę wyższa szkoła jazdy.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Żeby tak robić trzeba posiadać bardzo dobry termometr i wiedzieć co on pokazuje. Tak więc - przede wszystkim doświadczenie, bardzo dobra znajomość sprzętu i myślenie.robert4you pisze:...A kierowanie się temperatura na 10p to już naprawdę wyższa szkoła jazdy.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Praca z buforem, kiedy ciąć frakcje?
Dokładnie tak jak piszesz. Ja pomimo że widzę na termometrze co właśnie mam w kolumnie i tak korzystam z najlepszego sposobu. Destylat rozcieńczony do ok 30%, język i nos. I mogę zagwarantować każdemu młodemu adeptowi sztuki że różnice są wyczuwalne i to mocno, zarówno w smaku jak i zapachu.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************