Witam zamierzam zrobić pierwszy nastaw owocowy
Nastaw Jabłkowy
Skład:
40 l soku jabłkowego
4 kg cukru
Drożdże bayanus g995. 10 gram plus pożywka
Beczka 60l z deklem i rurka fermentacyjną
Mam kilka pytań
Czy drożdże rozpuszczać w wodzie i w jakiej temp.
Jaka powinna być temp początkowa nastawu i czy ma to znaczenie.
Może jakieś porady?
Nastaw Jablkowy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw Jablkowy
Bayanus G-995
Charakterystyka:
Są to włoskie drożdże przystosowane do trudnych fermentacji. Podstawową ich zaletą jest niska temperatura pracy - nawet od 9°C. Alkoholizują do 16-18%. Ze względu na swoją uniwersalność i inne zalety (szybkie i pewne wytwarzanie win białych i czerwonych), bayanusy to szczep najczęściej używany do fermentacji głównej oraz wtórnej. Z powodzeniem mogą być także używane do fermentacji zacierów oraz miodów pitnych.
Sposób użycia:
Drożdże rozpuścić w osłodzonej wodzie 30-35°C. Czas rehydracji wynosi do 15-30 minut. Roztwór dodać do nastawu owocowego intensywnie mieszając. Mieszanie jest bardzo ważne aby dodatkowo napowietrzyć nastaw. Temperatury roztworu oraz nastawu powinny być takie same.
Pożywkę możemy dodać dzień później.
Dawkowanie:
* Wina białe: 10-20 g na 100 litrów
* Wina czerwone: 20-30 g na 100 litrów
* Wznowienie fermentacji / restart: 50-60 g na 100 litrów
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (temperatura max. 20-25ºC). Do dłuższego przechowywania (powyżej kilku miesięcy) zalecane są nierozszczelnione opakowania zbiorcze (temperatura max. 10ºC)
Charakterystyka:
Są to włoskie drożdże przystosowane do trudnych fermentacji. Podstawową ich zaletą jest niska temperatura pracy - nawet od 9°C. Alkoholizują do 16-18%. Ze względu na swoją uniwersalność i inne zalety (szybkie i pewne wytwarzanie win białych i czerwonych), bayanusy to szczep najczęściej używany do fermentacji głównej oraz wtórnej. Z powodzeniem mogą być także używane do fermentacji zacierów oraz miodów pitnych.
Sposób użycia:
Drożdże rozpuścić w osłodzonej wodzie 30-35°C. Czas rehydracji wynosi do 15-30 minut. Roztwór dodać do nastawu owocowego intensywnie mieszając. Mieszanie jest bardzo ważne aby dodatkowo napowietrzyć nastaw. Temperatury roztworu oraz nastawu powinny być takie same.
Pożywkę możemy dodać dzień później.
Dawkowanie:
* Wina białe: 10-20 g na 100 litrów
* Wina czerwone: 20-30 g na 100 litrów
* Wznowienie fermentacji / restart: 50-60 g na 100 litrów
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (temperatura max. 20-25ºC). Do dłuższego przechowywania (powyżej kilku miesięcy) zalecane są nierozszczelnione opakowania zbiorcze (temperatura max. 10ºC)
Ostatnio zmieniony środa, 11 gru 2019, 12:58 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Nastaw Jablkowy
Masz kupiony sok NFC czy sam wyciskałes? Jeśli NFC to polecam do nastawu dodać kilka kg startych kwaśnych jabłek ze skórką i polecam też przejżeć ten temat;-)
sok-nfc-z-biedronki-nada-sie-na-calvadosa-t20833.html
sok-nfc-z-biedronki-nada-sie-na-calvadosa-t20833.html