Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Gucio11
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 19 lis 2019, 13:48
Załączniki
Nastaw Jablkowy

Postautor: Gucio11 » środa, 11 gru 2019, 11:08

Witam zamierzam zrobić pierwszy nastaw owocowy
Nastaw Jabłkowy

Skład:
40 l soku jabłkowego
4 kg cukru
Drożdże bayanus g995. 10 gram plus pożywka

Beczka 60l z deklem i rurka fermentacyjną
Mam kilka pytań
Czy drożdże rozpuszczać w wodzie i w jakiej temp.
Jaka powinna być temp początkowa nastawu i czy ma to znaczenie.
Może jakieś porady?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4461
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nastaw Jablkowy

Postautor: lesgo58 » środa, 11 gru 2019, 12:57

Bayanus G-995

Charakterystyka:
Są to włoskie drożdże przystosowane do trudnych fermentacji. Podstawową ich zaletą jest niska temperatura pracy - nawet od 9°C. Alkoholizują do 16-18%. Ze względu na swoją uniwersalność i inne zalety (szybkie i pewne wytwarzanie win białych i czerwonych), bayanusy to szczep najczęściej używany do fermentacji głównej oraz wtórnej. Z powodzeniem mogą być także używane do fermentacji zacierów oraz miodów pitnych.

Sposób użycia:
Drożdże rozpuścić w osłodzonej wodzie 30-35°C. Czas rehydracji wynosi do 15-30 minut. Roztwór dodać do nastawu owocowego intensywnie mieszając. Mieszanie jest bardzo ważne aby dodatkowo napowietrzyć nastaw. Temperatury roztworu oraz nastawu powinny być takie same.
Pożywkę możemy dodać dzień później.

Dawkowanie:
* Wina białe: 10-20 g na 100 litrów
* Wina czerwone: 20-30 g na 100 litrów
* Wznowienie fermentacji / restart: 50-60 g na 100 litrów

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (temperatura max. 20-25ºC). Do dłuższego przechowywania (powyżej kilku miesięcy) zalecane są nierozszczelnione opakowania zbiorcze (temperatura max. 10ºC)
Ostatnio zmieniony środa, 11 gru 2019, 12:58 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
100
Posty: 135
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Nastaw Jablkowy

Postautor: artur.sukiennik » środa, 11 gru 2019, 13:25

Masz kupiony sok NFC czy sam wyciskałes? Jeśli NFC to polecam do nastawu dodać kilka kg startych kwaśnych jabłek ze skórką i polecam też przejżeć ten temat;-) ;-)
sok-nfc-z-biedronki-nada-sie-na-calvadosa-t20833.html


Autor tematu
Gucio11
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 19 lis 2019, 13:48
Załączniki
Re: Nastaw Jablkowy

Postautor: Gucio11 » piątek, 13 gru 2019, 16:27

Bede sam wyciskał.

Mod.
B-D, też czyta się "bede"
:scratch:
Ostatnio zmieniony piątek, 13 gru 2019, 17:43 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość