Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
-
online
- Posty: 2940
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 554 razy
-
- Posty: 266
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Dziś na rury puszczę zobaczę co będzie .
Pytanie czy dunder po tym zacierze będzie się nadawał na nowy zacier ?
Pytanie czy dunder po tym zacierze będzie się nadawał na nowy zacier ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 mar 2022, 20:32 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 266
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Do zacieru dodałem 15l wody plus 5 litrów dundru i rozrobiłem w nim 4 kg cukru oraz uzupełniłem kukurydzę.
Po godzinie nastaw zaczął bardzo intensywnie pracować.
Po godzinie nastaw zaczął bardzo intensywnie pracować.
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 mar 2022, 11:51 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 17
- Rejestracja: poniedziałek, 4 sty 2021, 07:57
- Krótko o sobie: Uczę się. To jest proces ciągły.
- Podziękował: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Panie, Panowie. Siedzę sobie teraz przy pierwszej fazie Kwaśnego Wuja, gotuję go jak umiem cukrówkę na moim sprzęcie (pot-still z refluksem) i naszło mnie - jak mam gotować w fazie właściwej czyli już nastaw po zakwaszeniu.
Oczywiście bez refluksu, ale czy zostawić w rurze wypełnienie czy gotować na pustej?
Logika wskazywałaby na pustą rurę, ale czy wtedy za dużo nut bimbrowych nie wpadnie?
Oczywiście bez refluksu, ale czy zostawić w rurze wypełnienie czy gotować na pustej?
Logika wskazywałaby na pustą rurę, ale czy wtedy za dużo nut bimbrowych nie wpadnie?
酒の中に真あり
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Popełniłem produkcję tym sposobem w 2015 roku, dołożyłem do gąsiorka z samym sercem opalaną deszczułkę jabłonki i zapomniałem na 3 lata.
W 18 urodziny mojej córki wyszedł temat własnej produkcji przy stole i przypomniałem sobie że to już czas...
Jak ludzie spróbowali przy stole to już nikt nie tknął innego alkoholu do końca imprezy i do tej pory wspominają ten złocisty trunek. Spożyliśmy prawie cały gąsiorek 4l bez jakichkolwiek następstw nazajutrz. Serdecznie polecam, w tym roku powtórzę ten nie łatwy proces - z nadzieją na powtórzenie efektu (nie wiem czy wytrzymam 3 lata )
Dziękuję forum że przepis się zachował
W 18 urodziny mojej córki wyszedł temat własnej produkcji przy stole i przypomniałem sobie że to już czas...
Jak ludzie spróbowali przy stole to już nikt nie tknął innego alkoholu do końca imprezy i do tej pory wspominają ten złocisty trunek. Spożyliśmy prawie cały gąsiorek 4l bez jakichkolwiek następstw nazajutrz. Serdecznie polecam, w tym roku powtórzę ten nie łatwy proces - z nadzieją na powtórzenie efektu (nie wiem czy wytrzymam 3 lata )
Dziękuję forum że przepis się zachował
-
- Posty: 2921
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 170
- Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Warszawa - okolice
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Psoci ktoś, czy już wszyscy zapomnieli o tym przepisie?
Wysłane z mojego Hammer_Explorer przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Hammer_Explorer przy użyciu Tapatalka
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
-
- Posty: 170
- Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Warszawa - okolice
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Rzeczywiście wygląda jak by drożdże miały problem przy 5 przebiegu.moze na 6 nie dolewać już dundru bo za kwaśne?
Wysłane z mojego Hammer_Explorer przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Hammer_Explorer przy użyciu Tapatalka
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
@waz_2000
Tak, coś w tym jest. Ja przestałem dolewać dundru, ale efekt po dłuższym korzystaniu z jednej porcji kukurydzy był taki sam, czyli też drożdże stawały. Dopiero jak zacząłem wylewać resztę przepracowanych drożdży i ten pozostały syf, to problem ustal.
Tak, coś w tym jest. Ja przestałem dolewać dundru, ale efekt po dłuższym korzystaniu z jednej porcji kukurydzy był taki sam, czyli też drożdże stawały. Dopiero jak zacząłem wylewać resztę przepracowanych drożdży i ten pozostały syf, to problem ustal.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 mar 2024, 19:54 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.