Wysokość kolumny, a smak ?

Budowa kolumn rektyfikujących.

Autor tematu
grzegorzrz91
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 24 lip 2018, 18:03
Podziękował: 1 raz

Post autor: grzegorzrz91 »

Witam!
Mam pytanie co do wysokości kolumny, a smaku który zostaje. Przy robieniu na turbo drożdżach przy 1410 z tego co słyszałem lepsza długa kolumna, a jeśli chce się uzyskać smak bimbru np z wina czy innych owoców lepsza jest krótka wtedy więcej smaku owoców idzie do alkoholu. Czy to prawda?
alembiki

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Wysokość kolumny, a smak ?

Post autor: wkg_1 »

1410 to przepis na drożdże piekarnicze.
Długa kolumna lepiej separuje frakcje więc umiejętnie z niej korzystając lepiej doczyścimy produkt.
Smakówki to równowaga między zanieczyszczeniami w których jest tez smak a czystością.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3949
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 289 razy
Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Wysokość kolumny, a smak ?

Post autor: Doody »

Można mieć długą kolumnę i wytwarzać na niej zarówno czysty spirytus jak i smakowe alkohole, używając kolumny w opcji "pot still".
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolumny destylacyjne”