Witam, 13 lutego nastawiłem cukrówke według przepisu na odwrocie drożdży - puriFERM Mockba moskva 21%:
- 9kg cukru
- wody, żeby wyszło 25l nastawu
- drożdże puriFERM Mockba moskva 21%
Początkowe blg wynosiło ok 30 (brakło skali), po ok 24 godzinach drożdże ładnie pracowały, lecz poziom cukru strasznie powoli maleje i dzisiaj drożdże już prawie nie pracują. Wygląda to tak:
13.02 - strat nastawu temp cukrówki podczas dodania drożdży 26stopni, ok 30blg
14.02-temp 24, ok 27blg mocna praca drożdży
15.02- temp 19, ok 24blg mocna praca
16.02-temp 18, ok 22 blg mocna praca
17.02- temp 16, 20 blg lekka praca
18.02- temp 16, 17blg bardzo lekka praca
Obawiam sie, że nastaw przestanie pracować i nie wiem co w tym przypadku mogę zrobić. Proszę o radę.
ok 30blg na start cukrówki
-
- Posty: 1924
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: ok 30blg na start cukrówki
Na początek dolać wody do 28l i podnieść temperaturę nastawu do +25°C. Jeśli to nie pomoże i nie zejdą do -4Blg to zdecydowanie zmienić drożdże.hulio111 pisze:...obawiam sie, że nastaw przestanie pracować i nie wiem co w tym przypadku mogę zrobić. proszę o radę
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: ok 30blg na start cukrówki
Dolać wody - z mocnych nastawów mi wychodził piekący destylat. Na przyszłość rób nastawy w granicach 22-23 blg.
Do podtrzymania temperatury nastawu polecam grzałkę akwariową. Mam taką i sobie chwalę. Niektórzy grzałkę wkładają do pojemnika z wodą który zanurzają w nastawie aby nie przegrzać punktowo drożdży. Ja wrzucam grzałkę bezpośrednio i nic się nie dzieje.
Do podtrzymania temperatury nastawu polecam grzałkę akwariową. Mam taką i sobie chwalę. Niektórzy grzałkę wkładają do pojemnika z wodą który zanurzają w nastawie aby nie przegrzać punktowo drożdży. Ja wrzucam grzałkę bezpośrednio i nic się nie dzieje.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: ok 30blg na start cukrówki
Jeśli wszystkie zabiegi zawiodą daj to na rurki. Pewnie cudu nie będzie ale zawsze coś uciagniesz. Jak woda odwarowa ostygnie zmierz blg dodaj wody i cukru do 25 blg i całości 30 l nastawu. Do tego pączka drożdży i cały cukier odzyskasz w następnej destylacji.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF