ok 30blg na start cukrówki

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
hulio111
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 6 lut 2019, 07:40

Post autor: hulio111 »

Witam, 13 lutego nastawiłem cukrówke według przepisu na odwrocie drożdży - puriFERM Mockba moskva 21%:
- 9kg cukru
- wody, żeby wyszło 25l nastawu
- drożdże puriFERM Mockba moskva 21%

Początkowe blg wynosiło ok 30 (brakło skali), po ok 24 godzinach drożdże ładnie pracowały, lecz poziom cukru strasznie powoli maleje i dzisiaj drożdże już prawie nie pracują. Wygląda to tak:
13.02 - strat nastawu temp cukrówki podczas dodania drożdży 26stopni, ok 30blg
14.02-temp 24, ok 27blg mocna praca drożdży
15.02- temp 19, ok 24blg mocna praca
16.02-temp 18, ok 22 blg mocna praca
17.02- temp 16, 20 blg lekka praca
18.02- temp 16, 17blg bardzo lekka praca

Obawiam sie, że nastaw przestanie pracować i nie wiem co w tym przypadku mogę zrobić. Proszę o radę.
Ostatnio zmieniony środa, 20 lut 2019, 10:15 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1912
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: ok 30blg na start cukrówki

Post autor: drgranatt »

hulio111 pisze:...obawiam sie, że nastaw przestanie pracować i nie wiem co w tym przypadku mogę zrobić. proszę o radę
Na początek dolać wody do 28l i podnieść temperaturę nastawu do +25°C. Jeśli to nie pomoże i nie zejdą do -4Blg to zdecydowanie zmienić drożdże.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: ok 30blg na start cukrówki

Post autor: johnex »

Dolać wody - z mocnych nastawów mi wychodził piekący destylat. Na przyszłość rób nastawy w granicach 22-23 blg.
Do podtrzymania temperatury nastawu polecam grzałkę akwariową. Mam taką i sobie chwalę. Niektórzy grzałkę wkładają do pojemnika z wodą który zanurzają w nastawie aby nie przegrzać punktowo drożdży. Ja wrzucam grzałkę bezpośrednio i nic się nie dzieje.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Autor tematu
hulio111
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 6 lut 2019, 07:40
Re: ok 30blg na start cukrówki

Post autor: hulio111 »

A czy w razie czeko jak nastaw przesyanie pracować mogę wsypać jeszcze jedną paczkę drożdży?
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: ok 30blg na start cukrówki

Post autor: zzibii »

Raczej to nic nie da. Drożdże dostaną szoku od % w nastawie. Pewnej granicy % w nastawie nie da się pokonać. Dodatkowo nastaw powiekszy się o kolejne drożdże plus odżywki które mogą negatywnie wpłynąć na końcowy smak destylatu.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: ok 30blg na start cukrówki

Post autor: PETER29 »

Jeśli wszystkie zabiegi zawiodą daj to na rurki. Pewnie cudu nie będzie ale zawsze coś uciagniesz. Jak woda odwarowa ostygnie zmierz blg dodaj wody i cukru do 25 blg i całości 30 l nastawu. Do tego pączka drożdży i cały cukier odzyskasz w następnej destylacji.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Autor tematu
hulio111
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 6 lut 2019, 07:40
Re: ok 30blg na start cukrówki

Post autor: hulio111 »

no i taka odpowiedź mnie satysfakcjonuje :) byle że cukier nie pójdzie na marne:) temat do zamknięcia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”