Tuning Pot Stila
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 601
- Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: RE: Tuning Pot Stila
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Stracisz częściowy refluks ściankowy. Lepiej wypoleruj miedź niech cieszy oko.bombel6622 pisze:Witam. Mam pot stila. Keg 50 l ocieplony, rura ok 120 cm z deflegmatorem. Całość z miedzi. Czy ma sens ocieplenie rury tak jak to się robi w kolumnie aabratek?
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Tuning Pot Stila
Ok rozumiem. Jeszcze pytanie. Założyłem sterownik pid z czujnikiem na górze kolumny. Sterownik ustawiłem aby rozłączał grzałki, gdy temperatura na górze jest 90 stopni. Spada do 86 i znowu włącza grzanie. Problem w tym, że cały proces produkcji jest bardzo długi. Jak to ustawić optymalnie. 45 l nastawu przerabia już ok 15 h. Urobek kapie co ok sekundę.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 12:24 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa ortografii
Powód: Poprawa ortografii
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Tuning Pot Stila
W takim układzie do głowy przychodzi mi jedynie bardzo słaby wsad w kegu.
Masz termometr w kegu? Jeśli nie wiesz jaki mocny był wsad może obliczyć to z tabeli za pomocą termometru w kotle.
Moje wsady maja około 15% temp. Wrzenia wtedy osiąga 90,5 stopnia.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Masz termometr w kegu? Jeśli nie wiesz jaki mocny był wsad może obliczyć to z tabeli za pomocą termometru w kotle.
Moje wsady maja około 15% temp. Wrzenia wtedy osiąga 90,5 stopnia.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Tuning Pot Stila
U Panie... To i tak dziw że coś tam leciało. Zrób porządny zastaw bądź zacier i wtedy zobaczysz jakie będą rezultaty.
Zrób nawet na jabłkach jeśli Ci smakuje ale zrób to na przykład tak jak ja ostatnio :
- beczka 50 litrów prawie do połowy zasypana jabłkami pokrojonymi na 4 części bez pestek.
- 5 kg cukru i kilka litrów gorącej wody, mieszadlo wiertarka, i wszystko na miazge.
- kolejne 5/7 kg cukru i gorącej wody plus mieszadło
- po ostudzeniu kolejne mieszanie i dolewka wody. Startowałem chyba na BLG 21. Nie pamiętam już dokładnych proporcji. Zacier mi ładnie sfermentował przy użyciu drożdży turbo fruit moskva style. Na marginesie do beczki wrzuciłem kilka gałęzi mięty.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Zrób nawet na jabłkach jeśli Ci smakuje ale zrób to na przykład tak jak ja ostatnio :
- beczka 50 litrów prawie do połowy zasypana jabłkami pokrojonymi na 4 części bez pestek.
- 5 kg cukru i kilka litrów gorącej wody, mieszadlo wiertarka, i wszystko na miazge.
- kolejne 5/7 kg cukru i gorącej wody plus mieszadło
- po ostudzeniu kolejne mieszanie i dolewka wody. Startowałem chyba na BLG 21. Nie pamiętam już dokładnych proporcji. Zacier mi ładnie sfermentował przy użyciu drożdży turbo fruit moskva style. Na marginesie do beczki wrzuciłem kilka gałęzi mięty.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 601
- Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Tuning Pot Stila
Kolegom wyżej proponuje sie wymienić próbkami po otrzymaniu surówki. Jestem ciekaw waszych opinii. Na szybkość odbioru, duży wpływ ma zawartość alko. Niestety alkohol z cukru odbija sie na smaku destylatu.
Opisz proces od startu do końca. Daj zdjęcia aparatu. Co chcesz osiągnąć po przez modyfikację?
Opisz proces od startu do końca. Daj zdjęcia aparatu. Co chcesz osiągnąć po przez modyfikację?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 91
- Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Tuning Pot Stila
Kolego, to Ty musisz najpierw dużo poczytać. Na początek proponuję to: topic2945.html?hilit=trzy%20gracje
Edit. Skoro masz pot stilla, to nie masz ani LM, ani CM. Chyba, że to taki podrasowany pot still.
Edit. Skoro masz pot stilla, to nie masz ani LM, ani CM. Chyba, że to taki podrasowany pot still.
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 paź 2018, 11:59 przez arkdom, łącznie zmieniany 1 raz.