Tuning Pot Stila

Wszystko o prostych konstrukcjach typu garnek - chłodnica.

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: bombel6622 »

Witam. Mam pot stila. Keg 50 l ocieplony, rura ok 120 cm z deflegmatorem. Całość z miedzi. Czy ma sens ocieplenie rury tak jak to się robi w kolumnie aabratek?
alembiki
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
600
Posty: 601
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Tuning Pot Stila

Post autor: jatylkonachwile »

Nie. Nie ocieplaj.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: RE: Tuning Pot Stila

Post autor: 9kaczor6 »

bombel6622 pisze:Witam. Mam pot stila. Keg 50 l ocieplony, rura ok 120 cm z deflegmatorem. Całość z miedzi. Czy ma sens ocieplenie rury tak jak to się robi w kolumnie aabratek?
Stracisz częściowy refluks ściankowy. Lepiej wypoleruj miedź niech cieszy oko. :)

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Tuning Pot Stila

Post autor: bombel6622 »

Ok rozumiem. Jeszcze pytanie. Założyłem sterownik pid z czujnikiem na górze kolumny. Sterownik ustawiłem aby rozłączał grzałki, gdy temperatura na górze jest 90 stopni. Spada do 86 i znowu włącza grzanie. Problem w tym, że cały proces produkcji jest bardzo długi. Jak to ustawić optymalnie. 45 l nastawu przerabia już ok 15 h. Urobek kapie co ok sekundę.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 12:24 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa ortografii
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Tuning Pot Stila

Post autor: 9kaczor6 »

Jaka średnica rury i jakie grzanie? Wywal ten sterownik to ma się cały czas gotować. Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej urobku to pod koniec procesu, wraz ze spadek alkoholu w kotle możesz zmniejszyć grzanie.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Tuning Pot Stila

Post autor: bombel6622 »

Średnica ok 4-5 cm. Grzanie 1x 1400 i 1x 2200. Gdy ustawie na mocniejsze gotowanie to leci mocniej ale słaby procent ok 40 a jak zmniejsze to 55 kapie. Nastaw z owoców z małą ilością cukru.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Tuning Pot Stila

Post autor: 9kaczor6 »

W takim układzie do głowy przychodzi mi jedynie bardzo słaby wsad w kegu.
Masz termometr w kegu? Jeśli nie wiesz jaki mocny był wsad może obliczyć to z tabeli za pomocą termometru w kotle.
Moje wsady maja około 15% temp. Wrzenia wtedy osiąga 90,5 stopnia.
Obrazek

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Tuning Pot Stila

Post autor: bombel6622 »

Wsad raczej słaby. Na 50 kg jabłek dałem 4 kg cukru i troszkę wody. Blg nie mogłem zmierzyć bo na początku było mało płynu. Może macie sposób jak to zrobić.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Tuning Pot Stila

Post autor: 9kaczor6 »

U Panie... To i tak dziw że coś tam leciało. Zrób porządny zastaw bądź zacier i wtedy zobaczysz jakie będą rezultaty.
Zrób nawet na jabłkach jeśli Ci smakuje ale zrób to na przykład tak jak ja ostatnio :

- beczka 50 litrów prawie do połowy zasypana jabłkami pokrojonymi na 4 części bez pestek.
- 5 kg cukru i kilka litrów gorącej wody, mieszadlo wiertarka, i wszystko na miazge.
- kolejne 5/7 kg cukru i gorącej wody plus mieszadło
- po ostudzeniu kolejne mieszanie i dolewka wody. Startowałem chyba na BLG 21. Nie pamiętam już dokładnych proporcji. Zacier mi ładnie sfermentował przy użyciu drożdży turbo fruit moskva style. Na marginesie do beczki wrzuciłem kilka gałęzi mięty.



Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
600
Posty: 601
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Tuning Pot Stila

Post autor: jatylkonachwile »

Jeśli chcesz mieć mocny urobek to poszukaj informacji o refluksie.
Przerób sprzęt na CM albo LM, będziesz miał 96%.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Tuning Pot Stila

Post autor: ramzol »

Kolegom wyżej proponuje sie wymienić próbkami po otrzymaniu surówki. Jestem ciekaw waszych opinii. Na szybkość odbioru, duży wpływ ma zawartość alko. Niestety alkohol z cukru odbija sie na smaku destylatu.
Opisz proces od startu do końca. Daj zdjęcia aparatu. Co chcesz osiągnąć po przez modyfikację?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Tuning Pot Stila

Post autor: bombel6622 »

O co chodzi z tym LM lub Cm? Refluks to chyba tu jest bo mam rurę wypełnioną sprężynkami miedzianymi. Było ok 50 l wsadu z jabłek i gruszek po wciśnięciu. Po drugim gotowaniu i rozwodnienia wyszło ok 10 l 50 %. Co wy na to? Łącznie było ok 7 kg cukru na 80 kg owoców i 8 l wody.

arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Tuning Pot Stila

Post autor: arkdom »

Kolego, to Ty musisz najpierw dużo poczytać. Na początek proponuję to: topic2945.html?hilit=trzy%20gracje

Edit. Skoro masz pot stilla, to nie masz ani LM, ani CM. Chyba, że to taki podrasowany pot still.
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 paź 2018, 11:59 przez arkdom, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylatory pot-still”