[pepsi KEG] Pierwsza Maszynka :D Szałer89
Po długim zebraniu się do zrobienia Maszynki osiągnąłem swój cel a mianowicie maszynka składa się z:
Keg od coli cena 30 zl
Rurki silikonowe 30zl
Deflegmator 22 zl
Odstojnik 21zl
Grzałka 19 zl moc 1400W
wiec całość 122 nie duzo;D
Pierwsza próba wyszła następująco 2 litry wyszly 75%, 1,5 litra 65% i 3 skromne polówki 50% bylo to pedzone z wina 25litrow dwu letniego które zrobilem ze wszystkich przetworów jakie były w piwnicy (za to to matka zrobiła mi konkretne avanti )
Przedestylowałem to wszytko jeszcze raz i wyszło tak: 2* 700ml 90% 1* 700ml 80% 1* 700m60% i 300ml 50%
Keg od coli cena 30 zl
Rurki silikonowe 30zl
Deflegmator 22 zl
Odstojnik 21zl
Grzałka 19 zl moc 1400W
wiec całość 122 nie duzo;D
Pierwsza próba wyszła następująco 2 litry wyszly 75%, 1,5 litra 65% i 3 skromne polówki 50% bylo to pedzone z wina 25litrow dwu letniego które zrobilem ze wszystkich przetworów jakie były w piwnicy (za to to matka zrobiła mi konkretne avanti )
Przedestylowałem to wszytko jeszcze raz i wyszło tak: 2* 700ml 90% 1* 700ml 80% 1* 700m60% i 300ml 50%
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: [pepsi KEG] Pierwsza Maszynka :D Szałer89
Generalnie, flegma powinna z deflegmatora wracać do kotła - deflegmator montowany nad kegiem. W moich organkach mam zamontowany tak jak u ciebie, ale do dolnego wyjścia deflegmatora dodałem kawałek rurki pcv, oraz klamrę zamykającą. Jak się nazbiera flegmy, otwieram klamrę i cała flegma idzie do butelki. Z około 25 litrów nastawu, zbiera około 250gram flegmy. Po prostu, nie lubię smaku flegmy w okowicie. A takie zestawy jak nasze, przy odlaniu przedgonów i właściwy ucięciu pogonów dają zadowalające efekty.
Pozdrawiam Czutka
PS. Zobacz post:Budowa aparatury/Osprzęt/ Jak stosować deflegmator i odstojnik.
Pozdrawiam Czutka
PS. Zobacz post:Budowa aparatury/Osprzęt/ Jak stosować deflegmator i odstojnik.
-
- Posty: 54
- Rejestracja: wtorek, 8 gru 2009, 17:43
- Krótko o sobie: Lepsze wrogiem dobrego
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [pepsi KEG] Pierwsza Maszynka :D Szałer89
Deflegmator podłącz od dołu, tak aby skroplona ciecz spływała do kotła. Boczy wlocik zatkaj, lub zamontuj termometr choć to nie jest konieczne. To jest pot still więc nie licz na stabilizację temperatury. Termometr pomoże Ci ustalić co się dzieje w kotle i określić jaką moc alkoholu teraz otrzymujesz.
Odstojnik jest podłączony dobrze.xdomelx pisze: 1) odstojnik masz na odwrót podłaczony kolego...
Deflegmator podłącz od dołu, tak aby skroplona ciecz spływała do kotła. Boczy wlocik zatkaj, lub zamontuj termometr choć to nie jest konieczne. To jest pot still więc nie licz na stabilizację temperatury. Termometr pomoże Ci ustalić co się dzieje w kotle i określić jaką moc alkoholu teraz otrzymujesz.
Ostatnio zmieniony sobota, 27 lut 2010, 00:25 przez dreiko, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepsze wrogiem dobrego!
Re: [pepsi KEG] Pierwsza Maszynka :D Szałer89
Dreiko
Pomyliłeś metodę garnkową z pot still. A to taka różnica jak Fiat 126p a Ferrari, oba się poruszają i są dostępne w kolorze czerwonym.
Temperaturę można stabilizować w kolumnie, nie w pot stillu.
W moim kegu przy pierwszym gotowaniu zaczyna kapać przy temperaturze około 90 stopni, a kończę przy 97 stopniach. Przy drugim gotowaniu przy 87 stopniach, a kończę przy 94 stopniach. Trzeba trochę poczytać forum, by nie mylić trzech metod.
Pozdrawiam Czutka
Pomyliłeś metodę garnkową z pot still. A to taka różnica jak Fiat 126p a Ferrari, oba się poruszają i są dostępne w kolorze czerwonym.
Temperaturę można stabilizować w kolumnie, nie w pot stillu.
W moim kegu przy pierwszym gotowaniu zaczyna kapać przy temperaturze około 90 stopni, a kończę przy 97 stopniach. Przy drugim gotowaniu przy 87 stopniach, a kończę przy 94 stopniach. Trzeba trochę poczytać forum, by nie mylić trzech metod.
Pozdrawiam Czutka
-
- Posty: 54
- Rejestracja: wtorek, 8 gru 2009, 17:43
- Krótko o sobie: Lepsze wrogiem dobrego
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [pepsi KEG] Pierwsza Maszynka :D Szałer89
Czutka pardom masz rację z tym pot still-em. O tym myślałem a palnołem coś o garnku.
"Temperaturę można stabilizować w kolumnie, nie w pot stillu."
Przecież nie twierdzę, że mu się to uda i nawet tego nie zasugerowałem. Chodziło mi o to, że dzięki termometrowi będzie miał możliwość stwierdzenia jaki destylat otrzymuje w danym momencie, jeśli będzie wiedział o jakiej mocy ma zacier w garze.
"Temperaturę można stabilizować w kolumnie, nie w pot stillu."
Przecież nie twierdzę, że mu się to uda i nawet tego nie zasugerowałem. Chodziło mi o to, że dzięki termometrowi będzie miał możliwość stwierdzenia jaki destylat otrzymuje w danym momencie, jeśli będzie wiedział o jakiej mocy ma zacier w garze.
Lepsze wrogiem dobrego!
-
- Posty: 5389
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 677 razy
- Kontakt:
Re: [pepsi KEG] Pierwsza Maszynka :D Szałer89
Nie musi wiedzieć ile ma w garze- wystarczy odczyt temperatury.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 54
- Rejestracja: wtorek, 8 gru 2009, 17:43
- Krótko o sobie: Lepsze wrogiem dobrego
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [pepsi KEG] Pierwsza Maszynka :D Szałer89
Cytat wypowiedzi Calyx "Przy metodzie "garnkowej" pot stil również używam termometru."
Zapraszam do przeczytania postu http://alkohole-domowe.com/forum/termom ... c-t52.html oraz dokładnej wypowiedzi Kucyka.
"TEMPERATURA PARY JEST ŚCIŚLE ZWIĄZANA Z MOCĄ ZACIERU I ODPOWIADA JEJ, ŚCIŚLE OKREŚLONA, ZAWARTOŚĆ SPIRYTUSU W PARZE!"
Jak również do przeczytania bardzo obszernego wykładu "Gorzelnictwo i drożdżownictwo"
Wyd. Szkolne i Pedagogiczne Warszawa 1980r.
Jerzy Jarociński i Kazimierz Jarosz
Rozdział: Destylacja spirytusu - Podstawy procesu odpędzania spirytusu
http://bimber.ovh.org/przemyslowo2.html#sklad_chemiczny
Z uwzględnieniem uwag zawartych do opisu rysunków i tabel.
A czy to nie to samo???dreiko pisze:Czutka pardom masz rację z tym pot still-em. O tym myślałem a palnołem coś o garnku.
Cytat wypowiedzi Calyx "Przy metodzie "garnkowej" pot stil również używam termometru."
Zapraszam do przeczytania postu http://alkohole-domowe.com/forum/termom ... c-t52.html oraz dokładnej wypowiedzi Kucyka.
"TEMPERATURA PARY JEST ŚCIŚLE ZWIĄZANA Z MOCĄ ZACIERU I ODPOWIADA JEJ, ŚCIŚLE OKREŚLONA, ZAWARTOŚĆ SPIRYTUSU W PARZE!"
Jak również do przeczytania bardzo obszernego wykładu "Gorzelnictwo i drożdżownictwo"
Wyd. Szkolne i Pedagogiczne Warszawa 1980r.
Jerzy Jarociński i Kazimierz Jarosz
Rozdział: Destylacja spirytusu - Podstawy procesu odpędzania spirytusu
http://bimber.ovh.org/przemyslowo2.html#sklad_chemiczny
Z uwzględnieniem uwag zawartych do opisu rysunków i tabel.
Lepsze wrogiem dobrego!
-
- Posty: 5389
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 677 razy
- Kontakt:
Re: [pepsi KEG] Pierwsza Maszynka :D Szałer89
Kolego, odpowiadasz samemu sobie i jeszcze się ze sobą kłócisz?
Calyx kiedyś zrobi piękny wykresik: Na którym widać zależność moc/temperatura. Mając termometr na wylocie par możesz po pierwsze określić jaka moc kapie, a po drugie- jaka jest w garze.
Calyx kiedyś zrobi piękny wykresik: Na którym widać zależność moc/temperatura. Mając termometr na wylocie par możesz po pierwsze określić jaka moc kapie, a po drugie- jaka jest w garze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: [pepsi KEG] Pierwsza Maszynka :D Szałer89
Termometr kupie przy okazji porostu zrobiłem pot stila dla czystej przyjemności żeby zobaczyć jak w prosty sposób zrobić jakieś %%% i zabić wolny czas, a jeszce co do termometru to kupie jak pospawam aa bratka to wtedy napewno będę go potrzebował
to w koncu odstojnik jest dobrze zamontowany czy nie ???
to w koncu odstojnik jest dobrze zamontowany czy nie ???
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: [pepsi KEG] Pierwsza Maszynka :D Szałer89
Para powinna wejść w rurkę, która wprowadzi ją na dno odstojnika
a następnie pędząc w górę wyjdzie tą usytuowaną z boku.
Do niej podłączasz chłodnicę.
Pozdr. Calyx
Nie, powinieneś zmienić sposób połączenia.szaler89 pisze:...to w koncu odstojnik jest dobrze zamontowany czy nie ???
Para powinna wejść w rurkę, która wprowadzi ją na dno odstojnika
a następnie pędząc w górę wyjdzie tą usytuowaną z boku.
Do niej podłączasz chłodnicę.
Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 54
- Rejestracja: wtorek, 8 gru 2009, 17:43
- Krótko o sobie: Lepsze wrogiem dobrego
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [pepsi KEG] Pierwsza Maszynka :D Szałer89
Calyx ma rację z odstojnikiem. Przepraszam, nie przyjrzałem się uważnie zdjęciu.
Przecież o to mi chodziło.Zygmunt pisze:Na którym widać zależność moc/temperatura. Mając termometr na wylocie par możesz po pierwsze określić jaka moc kapie, a po drugie- jaka jest w garze.
Calyx ma rację z odstojnikiem. Przepraszam, nie przyjrzałem się uważnie zdjęciu.
Lepsze wrogiem dobrego!
Re: [pepsi KEG] Pierwsza Maszynka :D Szałer89
Calyx.
O co chodzi z tym połączeniem odstojnika. Ja mam tak podłączony jak Szaler.
Dzisiaj gotowałem calwados, z 25 litrów wyszło około 5 litrów 55%
Smak też jest ok. Proszę powiedz jaka jest różnica przy odwrotnym podłączeniu odstojnika.
Pozdrawiam Czutka
O co chodzi z tym połączeniem odstojnika. Ja mam tak podłączony jak Szaler.
Dzisiaj gotowałem calwados, z 25 litrów wyszło około 5 litrów 55%
Smak też jest ok. Proszę powiedz jaka jest różnica przy odwrotnym podłączeniu odstojnika.
Pozdrawiam Czutka
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: [pepsi KEG] Pierwsza Maszynka :D Szałer89
Załączam rysunek, który wyjaśni jak podłączyć odstojnik.
Jeśli podłączysz odwrotnie, zadziała również ale...
Jeśli poziom cieczy wypełni odstojnik a Ty tego nie zauważysz
(szkiełko jest ocieplone). Zapomnisz co jakiś czas spuszczać ciecz,
lub jeszcze inne "zapomnisz nie dopilnujesz"
To ciśnienie par przepchnie syf z odstojnika do chłodnicy
i będziesz miał w psocie to, co powinno zostać w odstojniku.
Pozdrawiam Calyx
Na fotce połączenie wygląda na odwrotne.czutka pisze:...O co chodzi z tym połączeniem odstojnika...
Załączam rysunek, który wyjaśni jak podłączyć odstojnik.
Jeśli podłączysz odwrotnie, zadziała również ale...
Jeśli poziom cieczy wypełni odstojnik a Ty tego nie zauważysz
(szkiełko jest ocieplone). Zapomnisz co jakiś czas spuszczać ciecz,
lub jeszcze inne "zapomnisz nie dopilnujesz"
To ciśnienie par przepchnie syf z odstojnika do chłodnicy
i będziesz miał w psocie to, co powinno zostać w odstojniku.
Pozdrawiam Calyx
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: [pepsi KEG] Pierwsza Maszynka :D Szałer89
Może to margines dyskusji, ale z wykresu Calyxa wynika, że do osiągnięcia stężenia ponad 90% wystarczy 4 - 5 cykli prostej destylacji. Teoretycznie więc kolumna z 5-cioma półkami teoretycznymi już jest OK. A z 10-ma - wyśmienita.
No, tylko jeszcze te fuzelki, smrodki, etc, etc. - wypadłoby dobrze zbadać skład zacieru i narysować takie wykresiki dla wszystkich substancji. Ale to trochę nierealne. Więc walka o wysokośc kolumny i jakośc wypełnienia ma swój głęboki sens...
No, tylko jeszcze te fuzelki, smrodki, etc, etc. - wypadłoby dobrze zbadać skład zacieru i narysować takie wykresiki dla wszystkich substancji. Ale to trochę nierealne. Więc walka o wysokośc kolumny i jakośc wypełnienia ma swój głęboki sens...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.