Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Kuba_88
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 19:10
Załączniki
Rajskie jabłka

Postautor: Kuba_88 » piątek, 31 sie 2018, 21:40

Hej,
Rośnie mi na ogródku takie cudo jak na zdjęciu poniżej, dokładnie nie wiem co to jest, powiedzcie mi czy to są tzw. rajskie jabłuszka? W smaku nie najgorsze, myślę czy nie zrobić z tego nalewki tylko nie chcę nikogo otruć ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

JanOkowita
1600
Posty: 1634
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: JanOkowita » sobota, 1 wrz 2018, 06:51

Piękne dzikie jabłuszka. Będzie pyszna nalewka, śmiało rób.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Online
Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3978
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: lesgo58 » sobota, 1 wrz 2018, 07:17

Możesz zrobić nalewkę na samych jabłkach. A jeszcze lepiej uzyć jako dodatek do innych owoców. Zwłaszcza bardzo dobre rezultaty przynosi w "produkcji" cydru.


kwik44
650
Posty: 667
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: kwik44 » sobota, 1 wrz 2018, 12:14

Ja proponuję dać tylko łaskę cynamonu.


zając_poziomka
50
Posty: 58
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: zając_poziomka » niedziela, 9 wrz 2018, 13:40

Wczoraj będąc na placu targowym nie mogłem znaleźć brusznicy na nalewkę, ale w oczy rzuciły mi się rajskie jabłka. Kupiłem trochę ponad kilogram. Wszystkie przepisy mówią żeby trzymać 2-4 tygodni, bo inaczej nalewka może przejść goryczką pestek, ale ja cierpliwie siedziałem, kroiłem i usuwałem gniazda nasienne :D Zalałem to wszystko 1,2 litra 50% alkoholu i dodałem laskę cynamonu cejlońskiego. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 wrz 2018, 17:19 przez zając_poziomka, łącznie zmieniany 1 raz.


arTii
250
Posty: 277
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: arTii » niedziela, 9 wrz 2018, 15:14

Cokolwiek by nie wyszło, to będzie tego zdecydowanie za mało ;)
Później człowiek tylko się zastanawia, czy wypić to już, czy jeszcze poczekać bo szkoda, bo mało

Awatar użytkownika

Doody
1350
Posty: 1367
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: Doody » niedziela, 9 wrz 2018, 16:20

Rajskie jabłuszka są świetnym dodatkiem do nastawu z innych, słodszych jabłek. Tak około 20% nastawu. Dają niepowtarzalny aromat.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 wrz 2018, 19:53 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek


zając_poziomka
50
Posty: 58
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: zając_poziomka » niedziela, 9 wrz 2018, 17:20

arTii pisze:Cokolwiek by nie wyszło, to będzie tego zdecydowanie za mało ;)
Później człowiek tylko się zastanawia, czy wypić to już, czy jeszcze poczekać bo szkoda, bo mało


Jak będzie smaczne, to za rok zrobię więcej. Ogólnie stawiam na różnorodność. Wolę robić więcej rodzajów, w mniejszych ilościach.

Awatar użytkownika

psotamt
350
Posty: 357
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: psotamt » środa, 17 paź 2018, 17:05

Wczoraj upolowałem dziko rosnące rajskie jabłuszka. Zerwałem prawie 4 kilo a na krzaku śladu to nie pozostawiło. Przesortowałem w domu i ponad 3 kg czeka na spirytus, z którym mam wielką biedę. Zacząłem akcję "ZBOŻE" i wyprztykałem się z tej najważniejszej dobroci. Na szczęście od poniedziałku drożdże zaproszone na glukozową ucztę i w następny weekend będzie można zalewać. Do tego czasu mam zamiar jabłuszka pokroić i wrzucić do zamrażarki. I tu mam dużą wątpliwość. Zamierzam trzymać je zalane 70-paro % spirytusem nalewkowym przez 1,5 miesiąca. Dopiero potem zlanie płynu i dodanie miodu z cukrem. Jabłuszka przepisy zalecają kroić, wyrzucić ogonki i resztki kwiatów, ale z gniazdami nasiennymi jest różnie - wydłubać lub zostawić. Co zrobić przy takim planie maceracji? Nie zgorzknieje od pestek przez 6 tygodni? Bo wydłubać z każdej ćwiartki nasionka to jakieś 2500 - 3000 ćwiarteczek do obróbki!
Co radzicie?

A tak wygląda kilka z nich przy 12-litrowym słoju z pigwą :mrgreen:
Pigwówka.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 17 paź 2018, 17:09 przez psotamt, łącznie zmieniany 1 raz.
Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami.
Georg Orwell


wawaldek11
1850
Posty: 1850
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: wawaldek11 » środa, 17 paź 2018, 17:10

Nie chcę teoretyzować, ale zrobiłbym bez pestek testowy słoiczek 0.9l, a resztę jak leci ;)
Pozdrawiam,
Waldek


arTii
250
Posty: 277
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: arTii » środa, 17 paź 2018, 18:29

Ja miałem 15kg rajskich jabłuszek. Podzieliłem je na pół. :)
Jedną połowę tylko przekroiłem na pół, zaś druga połowa została przekrojona na pół i pozbawiona pestek.
Obydwie zalałem 70% alkoholem i tak już sobie stoją ponad miesiąc od 13.09
Przed chwilą sprawdziłem i nie ma jakiejś dużej różnicy. Generalnie dość cierpkie i czerwone :)


zając_poziomka
50
Posty: 58
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: zając_poziomka » środa, 17 paź 2018, 19:25

Ja swoje już tydzień temu przefiltrowałem i zabutelkowałem. Dodałem 250g brązowego cukru. Nalewka jest dość cierpka, o przyjemnym zapachu i czerwono-herbacianym kolorze. Wydaje mi się, że mogłem dodać więcej cynamonu, bo nie jest on wyczuwalny. Za kilka miesięcy wypróbuję, co z tego wyszło. Zdjęcie jest kiepskiej jakości i nie oddaje koloru płynu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

psotamt
350
Posty: 357
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: psotamt » środa, 17 paź 2018, 19:46

Ja swoje właśnie pokroiłem, mam równo 3 kg. Jabłuszka niektóre od wczoraj zaczęły lekko gnić, więc musiałem dziś uszykować je i zamrozić. Z pestkami. W środku są na wskroś bardzo czerwone i takie prawie "na ostatnich nogach", bo łatwo kroiły się, dość miękkie. Będzie sporo filtrowania lub sedymentacji, ale kolor powinien być bardziej czerwony niż w Twojej nalewce. Taką mam nadzieję ;)
Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami.
Georg Orwell


zając_poziomka
50
Posty: 58
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: zając_poziomka » środa, 17 paź 2018, 19:52

Kolor jest nieco bardziej czerwony, niż na zdjęciu, ale faktycznie nie jest aż tak mocny, jak np. w nalewkach z czerwonej porzeczki, czy wiśni. Moje jabłka nie były przejrzałe, ale i tak jestem zaskoczony, że nalewka ma czerwony kolor. Podczas ich krojenia spodziewałem się raczej czegoś żółtego, lub lekko pomarańczowego.

Awatar użytkownika

psotamt
350
Posty: 357
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: psotamt » środa, 17 paź 2018, 19:56

Moje jabłuszka kolorem kojarzą się z pomidorami koktajlowymi :mrgreen:
Są dosłownie bordowe w środku, taka krwista czerwień.
Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami.
Georg Orwell


zając_poziomka
50
Posty: 58
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: zając_poziomka » środa, 17 paź 2018, 19:58

A jak smakują? Nie są przejrzałe?

Awatar użytkownika

psotamt
350
Posty: 357
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: psotamt » środa, 17 paź 2018, 20:05

Tak na prawdę to nie wiem jak takie jabłko powinno smakować :D Jest kwaśne, raczej bez zapachu, mało słodkie. Ale palce lekko kleją się od cukru. Przejrzałe raczej nie są, nie rozsypują się w palcach. Za to ogonki prędzej przerywają się w połowie niż wychodzą z owocu.
Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami.
Georg Orwell


zając_poziomka
50
Posty: 58
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rajskie jabłka

Postautor: zając_poziomka » czwartek, 18 paź 2018, 19:29

Jeśli chodzi o te małe jabłuszka, to wydaje mi się, że najwięcej smaku jest w skórce. Nie wiem, czy miąższ ma aż takie znaczenie.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 19:30 przez zając_poziomka, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość