Nalewki jako esensja?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
1leon1
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 25 wrz 2017, 17:37

Post autor: 1leon1 »

Witam, zaczynam zabawe z produktami wlasnymi i chciałbym się zapytać kolegów czy nalewki nadają się w zastosowaniu jako esensja smakowa do wyrobu wódki smakowej?
Gdzieś na tym forum znalazlem przepis na nalewke orzechowa jako esensje, ale czy ze wszystkimi nalewkami tak można zrobić?

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Nalewki jako esensja?

Post autor: johnex »

Według mnie jak najbardziej się nadają. Chyba 2 lata temu zrobiłem nalewkę pigwową. Wyszła bardzo kwaśna mimo dodania dużej ilości cukru. Stosuję ją jako zaprawkę w proporcjach 100 ml na butelkę 0,7 i wychodzi fajna wódka pigwowa. W tym roku zrobiłem nalewkę z jagód i planuję w ramach żartu dodać trochę do czystej i postawić na stole w butelce po "jagodziance na kościach" (oczywiście dobrze wymytej).
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”