Witam, zaczynam zabawe z produktami wlasnymi i chciałbym się zapytać kolegów czy nalewki nadają się w zastosowaniu jako esensja smakowa do wyrobu wódki smakowej?
Gdzieś na tym forum znalazlem przepis na nalewke orzechowa jako esensje, ale czy ze wszystkimi nalewkami tak można zrobić?
Nalewki jako esensja?
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Nalewki jako esensja?
Według mnie jak najbardziej się nadają. Chyba 2 lata temu zrobiłem nalewkę pigwową. Wyszła bardzo kwaśna mimo dodania dużej ilości cukru. Stosuję ją jako zaprawkę w proporcjach 100 ml na butelkę 0,7 i wychodzi fajna wódka pigwowa. W tym roku zrobiłem nalewkę z jagód i planuję w ramach żartu dodać trochę do czystej i postawić na stole w butelce po "jagodziance na kościach" (oczywiście dobrze wymytej).
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!