Kadź zacierno filtracyjna- budowa mieszadla

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy

Post autor: chprzemo »

Witam kolegów po dluższej przerwie..


Ze wzgledu na to, że whisky jest jednym z moich ulubionych trunków postanowiłem zbudować kadz zacierno-filtracyjną. W zasadzie prawie wszystko już mam i jestem na etapie mieszadla. Tu pojawia się problem- czy ktoś z Was ma doświadczenie jeśli chodzi o ksztalt/wymiary mieszadeł? Nie urywam, że jestem też pochłaniaczem piwa więc będę chciał w przyszłości popełnić jakieś smaczne piwko.

Kociołkiem jest keg 50l z grzaniem elektrycznym, a silnik mieszadła ma b.dużą moc.

Będę wdzięczny za wszystkie porady.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Kadz zacierno filtracyjna- budowa mieszadla

Post autor: Zygmunt »

Robiłem kilkanaście takich- bardzo dobrze sprawdza się płaskownik KO 70x150x7. Dla kega 50l potrzebujesz dwa rzędy łopat. Pochylenie względem pionu o kilka stopni wystarcza. Tu akurat jedno rzędowe:
Obrazek

Jedno rzędowe nie zapewnia optymalnego mieszania "ciężkich" zacierów, ale fajnie pracuje przy rzadszych. Pamiętaj o wyosiowaniu całości- im bliżej masz do ideału, tym mniej miejsca miedzy mieszadłem i ściankami musisz zostawiać i tym większa może być powierzchnia łopat.

Jeżeli planujesz fałszywe dno (do kega pasuje idealnie to od nas ze sklepu), to możesz wykorzystać czeski piwowarski patent i do dolnych łopat dospawać kawałek łańcucha, który zgarnia młóto z dna.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Kadz zacierno filtracyjna- budowa mieszadla

Post autor: chprzemo »

Myślę, źe wyosiowanie będzie dość precyzyjne tylko przy mojej konstrukcji nie jest możliwe zacieranie z zamontowanym jednocześnie fałszywym dnem. I obawiam się że łańcuch w tej konstrukcji byłby potwornie niebespieczny (będzie to widać dobrze na zdjęciach które niebawem wstawie) dlatego mieszadło musi być wydajne...

Drugi rząd łopat dać na krzyż w stosunku do pierwszego czy mają być idealnie nad tymi niźszymi?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Kadź zacierno filtracyjna- budowa mieszadla

Post autor: panta_rei »

Pochwalę sie swoim mieszadłem, bardzo fajnie miesza.
http://www.piwo.org/gallery/album/411-kociolek/
Na YT mam filmik z mieszania, https://www.youtube.com/watch?v=KYCy4Ara08s Film na prawdę nie jest przyspieszony, kociołek 27 l
Pozdrawiam, Sławomir

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Kadź zacierno filtracyjna- budowa mieszadla

Post autor: chprzemo »

Ciekawe rozwiązanie tego mieszadła... Ciekaw jestem jak zda egzamin jeśli dolna część będzie jakieś 8 cm nad dnem...
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Kadź zacierno filtracyjna- budowa mieszadla

Post autor: panta_rei »

U mnie jest 4-5 cm nad dnem i absolutnie nic się nie przypala przy zacieraniu.
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Kadź zacierno filtracyjna- budowa mieszadla

Post autor: ramzol »

@panta_rei
1. Czy ta miedziana rurka widoczna na zdjęciu 3 odpowiada za grzanie zacieru??
2. Silnik od wycieraczek z auta czy jakiś inny bajer??
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kadź zacierno filtracyjna- budowa mieszadla

Post autor: Pretender »

Rurka jest do wysładzania brzeczki.
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Kadź zacierno filtracyjna- budowa mieszadla

Post autor: panta_rei »

Rurka to konkretnie jest filtrator.
Silniczek od wycieraczek od Passata, niestety trochę się grzeje i teraz już ma ładną obudowę z wiatraczkiem
Pozdrawiam, Sławomir
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”