Witam kolegów po dluższej przerwie..
Ze wzgledu na to, że whisky jest jednym z moich ulubionych trunków postanowiłem zbudować kadz zacierno-filtracyjną. W zasadzie prawie wszystko już mam i jestem na etapie mieszadla. Tu pojawia się problem- czy ktoś z Was ma doświadczenie jeśli chodzi o ksztalt/wymiary mieszadeł? Nie urywam, że jestem też pochłaniaczem piwa więc będę chciał w przyszłości popełnić jakieś smaczne piwko.
Kociołkiem jest keg 50l z grzaniem elektrycznym, a silnik mieszadła ma b.dużą moc.
Będę wdzięczny za wszystkie porady.
Kadź zacierno filtracyjna- budowa mieszadla
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Kadz zacierno filtracyjna- budowa mieszadla
Robiłem kilkanaście takich- bardzo dobrze sprawdza się płaskownik KO 70x150x7. Dla kega 50l potrzebujesz dwa rzędy łopat. Pochylenie względem pionu o kilka stopni wystarcza. Tu akurat jedno rzędowe:
Jedno rzędowe nie zapewnia optymalnego mieszania "ciężkich" zacierów, ale fajnie pracuje przy rzadszych. Pamiętaj o wyosiowaniu całości- im bliżej masz do ideału, tym mniej miejsca miedzy mieszadłem i ściankami musisz zostawiać i tym większa może być powierzchnia łopat.
Jeżeli planujesz fałszywe dno (do kega pasuje idealnie to od nas ze sklepu), to możesz wykorzystać czeski piwowarski patent i do dolnych łopat dospawać kawałek łańcucha, który zgarnia młóto z dna.
Jedno rzędowe nie zapewnia optymalnego mieszania "ciężkich" zacierów, ale fajnie pracuje przy rzadszych. Pamiętaj o wyosiowaniu całości- im bliżej masz do ideału, tym mniej miejsca miedzy mieszadłem i ściankami musisz zostawiać i tym większa może być powierzchnia łopat.
Jeżeli planujesz fałszywe dno (do kega pasuje idealnie to od nas ze sklepu), to możesz wykorzystać czeski piwowarski patent i do dolnych łopat dospawać kawałek łańcucha, który zgarnia młóto z dna.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Kadz zacierno filtracyjna- budowa mieszadla
Myślę, źe wyosiowanie będzie dość precyzyjne tylko przy mojej konstrukcji nie jest możliwe zacieranie z zamontowanym jednocześnie fałszywym dnem. I obawiam się że łańcuch w tej konstrukcji byłby potwornie niebespieczny (będzie to widać dobrze na zdjęciach które niebawem wstawie) dlatego mieszadło musi być wydajne...
Drugi rząd łopat dać na krzyż w stosunku do pierwszego czy mają być idealnie nad tymi niźszymi?
Drugi rząd łopat dać na krzyż w stosunku do pierwszego czy mają być idealnie nad tymi niźszymi?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 566
- Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
- Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
- Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
- Lokalizacja: Braniewo
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Kadź zacierno filtracyjna- budowa mieszadla
Pochwalę sie swoim mieszadłem, bardzo fajnie miesza.
http://www.piwo.org/gallery/album/411-kociolek/
Na YT mam filmik z mieszania, https://www.youtube.com/watch?v=KYCy4Ara08s Film na prawdę nie jest przyspieszony, kociołek 27 l
http://www.piwo.org/gallery/album/411-kociolek/
Na YT mam filmik z mieszania, https://www.youtube.com/watch?v=KYCy4Ara08s Film na prawdę nie jest przyspieszony, kociołek 27 l
Pozdrawiam, Sławomir
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy