Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

Autor tematu
aakk
400
Posty: 425
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: aakk » poniedziałek, 3 lut 2020, 19:38

Z racji zapytań o łączenie termometru na esp8266 z blynkiem postanowiłem napisać mały poradnik aby to nieco ułatwić. Wszystkie użyte podzespoły są takie same jak opisał chprzemo w temacie: https://alkohole-domowe.com/forum/termometr-esp-tutorial-t19585.html

Zaczynamy od pobrania Arduino IDE z oficjalnej strony projektu:
https://www.arduino.cc/en/main/software

Po uruchomieniu przechodzimy do Plik->Preferencje i w polu "dodatkowe adresy URL(...)" wklejamy link:

Kod: Zaznacz cały

http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json


Przechodzimy teraz do nadzędzia->płytka->menedżer płytek i wpisujemy esp8266, instalujemy esp8266 by ESP8266 Community
Ponownie przechodzimy do narzędzia-> płytka i wybieramy Generic ESP8266 Module a także w Port -> wybieramy port pod którym będzie widoczna nasza płytka.


Kolejnym krokiem będzie instalacja potrzebnych bibliotek (wszystkie instalujemy poprzez Narzędzia-> Zarządzaj bibliotekami). Do naszego termometru będziemy potrzebować:
-OneWire
-LiquidCrystal
-DallasTemperature
-Blynk

Gdy mamy komplet otwieramy nasz plik ( do pobrania niżej ) lub kopiujemy zawartość ze spoilera do nowego projektu. Przed wgraniem musimy wpisać nasz token oraz dane do wifi. Opisane niżej w podpunkcie konfiguracji blynka.

termometr4PUNKTOWY.rar


Treść ukryta:




Konfiguracja Blynk:

Po zainstalowaniu aplikacji i założeniu konta, tworzymy nowy projekt. Klikamy w sześciokąt z kołem w środku na górnej belce i w sekcji AUTH TOKENS kopiujemy nasz token lub wysyłamy na email. Będziemy musieli go uzupełnić w pliku który zamieściłem wyżej. Dokładnie:
//Blynk
char auth[] = "nasz token";
char ssid[] = "nazwa sieci wifi";
char pass[] = "haslo sieci wifi";

Wysyłanie danych jest banalnie proste. Tworzymy sobie np.: Labeled Value w którym zmieniamy Input na Virtual oraz pin który ustawimy w naszym kodzie.
Dla Blynk.virtualWrite(V1, dziesiatapolka); będzie to pin V1 oraz dane które wyślemy to temperatura z 10 półki.

Wideo dodawania danych w blynk:
https://vimeo.com/user108222857/review/389066452/852d5278ae


____________________

Poradnik wydaje się zrozumiały jednakże dla osób początkujących niektóre rzeczy mogą wydawać się opisane zbyt mało szczegółowo. W takim wypadku proszę śmiało pytać, dopiszę co potrzeba, służę pomocą! ;) Gdyby pojawiły się jakieś błędy proszę bardziej doświadczonych użytkowników o zwrócenie uwagi, poprawię. ;)


Jestem cienias w pisaniu poradników ale mam nadzieję że komuś pomogę :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 lut 2020, 20:03 przez aakk, łącznie zmieniany 2 razy.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

MIRAS62
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 3 lip 2017, 07:40
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: MIRAS62 » niedziela, 9 lut 2020, 11:51

Hej.Dzięki za opis. Dodałem jeden czujnik. Czy wystarczy taka zmiana, czy trzeba jeszcze coś dopisać?
//Nazwy czujników
  sensors.requestTemperatures(); // Żądanie przesłania odczytu temperatury
  float dziesiatapolka = sensors.getTempCByIndex(0);
  float keg = sensors.getTempCByIndex(1);
  float glowica = sensors.getTempCByIndex(2);
flot ovm = sensor.getTempCByIndex(3)
  float woda = sensors.getTempCByIndex(4);

Czy zmieniając cyfry w nawiasie zmienimy kolejność wyświetleń opisów?

Zmieniłem jeszcze zapis poniżej :piwo:
lcd.setCursor (0, 3)
lcd.print („OVM:”);
lcd.setCursor ( 10, 3);
lcd.set (sensors.getTempCByIndex (3) );
lcd.print ( ( chart)223);
lcd.print ( „C”);

  lcd.setCursor (0, 4);
  lcd.print("WODA:");
  lcd.setCursor (10, 4);
  lcd.print(sensors.getTempCByIndex(4));
  lcd.print((char)223);
  lcd.print("C");
Zmieniłem jeszcze ten zapis przez dodanie opisów OVM, czy dobrze dopisałem.
Dzięki.


Autor tematu
aakk
400
Posty: 425
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: aakk » niedziela, 9 lut 2020, 13:16

Zmieniając cyfry w nawiasie zmieniamy podłączony czujnik. Ja sobie to rozwiązałem w ten sposób że podłączyłem wszystkie których będę używał i patrzyłem na którym rośnie temperatura jak złapię go ręką. Później spisane na kartce i odpowiednio sobie podstawiłem. Być może jest łatwiejszy sposób ale nie rozwodziłem się nas tym zbytnio bo raz ustawiłem i tak zostało.

Przykładowo mam 2 metrowy czujnik do kega. Łapie czujnik ręką i widzę że skacze mi na wyświetlaczu temperatura od 10 półki. Sprawdzam jaką cyfrę mam w nawiasie przy 10 półce i już wiem że np. 3 jest od sondy w kegu.

Jeśli dobrze mnie pamięć nie myli to po podłączeniu kolejnej sondy wszystko się miesza i trzeba na nowo sprawdzić.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 13:16 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.


chprzemo
650
Posty: 672
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: chprzemo » niedziela, 9 lut 2020, 15:41

Są dwa sposoby na okiełznanie DSow w kodzie.

1) prosty:
Podłącz jedną sondę, pobierz jej adres, wyświetl na LCD, zapisz numer na kartce, oznacz jakoś fizycznie sondę. Tak trzeba zrobić dla każdej z sond kolejno.
Później zamiast pobierać adresy sond (zakładam, że w funkcji ‚requestTemperatures’ ) trzeba wpisać na sztywno do odpowiednich zmiennych tablicowych adresy sond. Plus taki, ze niezależnie jak je podłączycie sonda będzie programowo przypisana do punktu fizycznego pomiaru. Minus taki, że po zmianie sondy trzeba aktualizować kod.

2) trudny:
Programowa detekcja/uczenie sterownika zainstalowanych sond, przypisanie ich do konkretnych miejsc pomiarowych i zapis wszystkiego w pamięci eeprom. Jest to dość proste ale zagmatwane, mogę to opisać jeśli będzie ktoś wyraźnie zainteresowany. Ta funkcjonalność wymaga użycia eeprom, przerwań, kilku pętli i kilku stron kodu... Ale da się to zrobić- popełniłem kiedyś taki kawałek softu :D

Od razu odpowiem na pytanie- napisane to było na zlecenie, nie ma możliwości otrzymania ode mnie tego kodu. :D
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

george1255
100
Posty: 130
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: george1255 » poniedziałek, 10 lut 2020, 09:28

aakk pisze:lcd.setCursor (10, 1);

mozna ten zapis usunąc wtedy "C" bedzie się wyświetlało od razu za zmienną, a tak jest za każdym razem na 10 kwadraciku, jeżeli dobrze pamiętam, taki aspekt estetyczny :)

Kod: Zaznacz cały

lcd.setCursor(0, 0);
lcd.print("KEG " );
lcd.print(temp1);
lcd.setCursor(0, 1);
lcd.print("10 POLKA  ");
lcd.print(temp2);
lcd.setCursor(0, 2);
lcd.print("GLOWICA ");
lcd.print(temp3);



metoda prosta którą proponuje @chprzemo wygląda w ten sposób, że warto podłączyć wszystkie planowane czujniki, zainstalować na płytce Espeasy, dodać czujniki w zakładce Devices aby otrzymać adresy czujników
Obrazek

i wtedy w kodzie programu dopisać adresy czujników w formacie

Kod: Zaznacz cały

DeviceAddress KEG = { 0x10, 0x7A, 0x31, 0x99, 0x1, 0x8, 0x0, 0x4A };

Da nam tą wygodę że po odlączeniu jednego z czujników, nie pomieszają nam się temperatury (sam ostanio miałem podłącznone 2/3 czujniki i wszystko się pomieszało, już myślalem że muszę wgrywać od nowa kod z poprawionymi nazwami, jednak wystarczyło podłączyć komplet czujników i wszystko wróciło do normy) jednak tak jak Przemo pisał, po wymianie sondy, zmieni się jej adres, co trzeba zaktualizować.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 lut 2020, 09:41 przez george1255, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
aakk
400
Posty: 425
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: aakk » poniedziałek, 10 lut 2020, 09:33

Celowo umieściłem wszystkie temperatury nieco dalej ale w jednej kolumnie. Wydaje ki się że tak lepiej wygląda. Po pracy wrzucę fotkę jak to wygląda na gotowo.
Edit: podłączona jedna sonda. Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 lut 2020, 09:33 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

george1255
100
Posty: 130
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: george1255 » poniedziałek, 10 lut 2020, 09:43

a powiedz mi co daje linijka

Kod: Zaznacz cały

lcd.print ( ( chart)223);

Awatar użytkownika

robert4you
550
Posty: 577
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: robert4you » poniedziałek, 10 lut 2020, 11:15

Z tego co pamiętam generuje ikonę stopnia

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Piję bo nie muszę!


Autor tematu
aakk
400
Posty: 425
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: aakk » poniedziałek, 10 lut 2020, 12:09

Zgadza się. Generuje ikonkę stopnia
Dzięki za pomysł z tymi adresami czujników, na pewno to sprawdzę i dodam u siebie. Brakowało mi pomysłu jak to ogarnąć a tu taki fajny sposób.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 lut 2020, 12:09 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

george1255
100
Posty: 130
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: george1255 » poniedziałek, 10 lut 2020, 13:20

aakk, tutaj masz tutorial co do tych adresów czujników. https://forbot.pl/blog/kurs-arduino-ii-termometry-analogowe-lm35-i-cyfrowe-ds18b20-id18414
Ja u siebie próbowałem, nie kompilowało mi kodu, nie miałem cierpliwości przerabiać itd i wróciłem do indeksowania :)
jakby Ci się udało to podrzuć działający kod :)


Autor tematu
aakk
400
Posty: 425
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: aakk » poniedziałek, 10 lut 2020, 17:03

@george1255 sprawdziłem i u mnie działa. Przed void setup dodajesz:

Kod: Zaznacz cały

DeviceAddress test = { 0x28, 0x43, 0xAA, 0x79, 0xA2, 0x1, 0x3, 0x18 };


Podając adres własnej sondy. Później tylko

Kod: Zaznacz cały

 lcd.print (sensors.getTempC(test));


i działa :) Zwróć uwagę by usunąć ByIndex, sam za pierwszym razem nie usunąłem tego i mi nie kompilowało kodu.


moszeusz
10
Posty: 13
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: moszeusz » poniedziałek, 10 lut 2020, 17:26

Pytanie za 100 punktów, może odpowiedź jest oczywista, ale ja jej nie znam. Jaką przewagę blynk ma nad ESPEasy i ewentualnym wysyłaniem danych do domoticza czy przez MQTT?

Awatar użytkownika

george1255
100
Posty: 130
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: george1255 » poniedziałek, 10 lut 2020, 17:46

Jako takiej przewagi niema. Dla mnie Blynk jest wygodniejszy i ładniejszy, bardziej funkcjonalny. Chyba w niej apce nie zbudujesz kombajnu do automatyzacji kolumny

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


Autor tematu
aakk
400
Posty: 425
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: aakk » poniedziałek, 10 lut 2020, 17:47

@moszeusz Porzuciłem espeasy na rzecz Arduino IDE bo tutaj mam większą swobodę i możliwości. Co do blynka to dla mnie liczy się wygoda, lepszy interfejs i możliwość sterowania zmiennymi z jednego okna w aplikacji na androida.


MIRAS62
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 3 lip 2017, 07:40
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: MIRAS62 » poniedziałek, 17 lut 2020, 10:03

Witam. Mam dylemat. Potrzebuję kupić zasilacz do sterownika termometru z elektrozaworami. Teraz ile Wat , Amper powinien mieć zasilacz oraz ile Volt. Kupić 9v czy 12v? Obecnie posiadam Esp8266 v2 ( pracuje w napięciu 3,3-5v).Esp będzie zasilane przez zasilacz do płytek 3,3-5 v. Jakie elektrozawory tzn. ilu Voltowe ( 12 czy 230V). Zamówiłem przekaźnik 5v 10A 250VAC optoizolacja Arduino do załączania elektrozaworów.

Awatar użytkownika

robert4you
550
Posty: 577
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: robert4you » poniedziałek, 17 lut 2020, 10:38

12v i elektrozawory też. Bezpieczniej.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Piję bo nie muszę!


MIRAS62
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 3 lip 2017, 07:40
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: MIRAS62 » wtorek, 18 lut 2020, 16:56

Podziękował, tak też myślałem, ale chciałem się upewnić bo 230 v w tej profesji jest niebezpieczne, czym mniej takich punktów tym lepiej. Wybierając 12 v jakie zasilanie poleciłbyś do ESP zamiast zasilacza do płytek. :piwo: :poklon;
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 lut 2020, 18:30 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Online

arTii
850
Posty: 874
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: arTii » wtorek, 18 lut 2020, 19:19

@MIRAS62 weź jakąkolwiek przetwornicę step-down na 5V i po problemie...
Ja osobiście bym użył takiego: https://www.aliexpress.com/item/32820639888.html
ale ten https://www.aliexpress.com/item/4000499440059.html też da radę
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

george1255
100
Posty: 130
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: george1255 » wtorek, 18 lut 2020, 20:33

A poleci ktoś jakiś Elektrozawór w sensownej cenie? I czy takim EZ da się kontrolować odbiór, zmniejszać/zwiększać?

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Online

arTii
850
Posty: 874
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Postautor: arTii » wtorek, 18 lut 2020, 20:55

Elektrozaworem nie możesz regulować przepływu. Za elektrozaworem wstawiasz zaworek precyzyjny którym regulujesz. A jeśli chcesz sterować elektronicznie, to zakładasz pompę perystaltyczną.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 lut 2020, 20:55 przez arTii, łącznie zmieniany 2 razy.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości