Wolne tematy o piwie nie tylko domowym, opowieści piwne, puby piwne i inne piwne opowiastki...
Awatar użytkownika

Autor tematu
ramzol
1300
Posty: 1305
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: ramzol » poniedziałek, 17 lis 2014, 08:34

No to się ciekawie zrobiło. Temat jak dla mnie świeży i bardzo interesujący, cena 8-12zł za butelkę piwa jak dla normalnego zjadacz piwa odrzuca. Dla osoby, która wie w jaki sposób i z czego to piwo powstaje jest cena normalną. Czyli piwo rzemieślnicze nie jest dla każdego. Podejrzewam, że żeby to piwko kosztowało 2,80zł za 05l to taki mały browar musiał by robić masówkę jak duży browar w Poznaniu. A tu już o smaku i jakości nie ma mowy. Co można wychwycić jak się dużo piwa pije. Cieszy mnie natomiast to, ze produkcja dobrego piwa tak dobrze się rozwija, bo co niesie duża konkurencja na rynku to chyba każdy wie. Wskazuje to, jak dla mnie, na łatwość zrobienia pieniążków w tym biznesie. Bo za coś trzeba żyć w tej naszej Polsce. A koszty i tak ponosi nabywca.
Jak na tę chwilę to i tak nie mam czasu na robienie piwa, więc będę musiał co jakiś czas te 10zł odżałować.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: pawgin » poniedziałek, 17 lis 2014, 08:41

Koncerniaki to jeden rodzaj slodu jeden rodzaj chmielu i jeden rodzaj drożdży(nie musza ich kupować tylko je cały czas namnażają co obniza znacznie koszty) przwklada się to na cenę piwa. A dobre piwo to z 5 rodzajów slodu, 3-4 rodzaje chmielu i szczepy drożdży, każdy do innego stylu= wyższa cena
Bo pić to trza umić :P

Awatar użytkownika

Autor tematu
ramzol
1300
Posty: 1305
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: ramzol » poniedziałek, 17 lis 2014, 09:48

To może jeszcze nakierujcie gdzie i od czego zacząć przygodę z bursztynowym piwkiem.
Może jakaś literatura, linki tez mile widziane.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: pawgin » poniedziałek, 17 lis 2014, 10:28

@Ramzol
Wszystko jest na naszym forum a jak nie to piwo.org (jeżeli to jakaś reklama dla innego forum to przepraszam)
A tak z grubsza:
Kupujesz sobie słody np: Belgian Blond Ale
Słód pilzneński 4kg, Carapils 0,3kg, Caraaroma 0,1kg, Biscuit 0,1kg
Zacieranie:
Lodówka turystyczna z 14 litrami wody o temp 68'C; wrzucasz słody i trzymasz przez 1,5h. Potem wiadro z filtrem z oplotu do którego przelewasz delikatnie słody, czekasz ze 20 min i zaczynasz filtrację. Odbiór 2l/min, pierwsze 2-3 litry przelewasz z powrotem na młóto (na młócie połóż talerz i na niego delikatnie przelewaj aby reszta się nie zmąciła) a dalej lejesz gorącą wodę 75'C i tak aż przefiltrujesz 22l (tyle powinno wyjść brzeczki z tych składników). Nastepnie przelewasz do garka 30l (lub ja używam kega z grzałkami) i gotujesz. Gdy zacznie wrzeć dodajesz 30gr granulatu chmielu Marynka i gotujesz przez 70min. Po pół godziny gotowanie dodajesz chmiel aromatyczny np: 30gr Lubelskiego. Po gotowaniu trzeba jak najszybciej schłodzić brzeczkę (ja mam chłodnicę z rurki miedzinej ale są tacy co wkładają wiadro w większe wiadro lub wannę) Gdy temp. spadnie do 20'C zadajesz wczesniej uwodnione drożdż np US-05. Zamykasz fermentator i zakładasz rurkę fermentacyjną. Temp fermentacji 18-20'C po 10 dniach przelewasz piwo do drugiego fermentatora na fermentację cichą, delikatnie aby drożdze zostały na dnie. Po tygodniu butelkujesz. Najlepiej przelać do fermentatora (wygodne jest wiaderko z kranikiem) do którego wczesniej wlewasz syrop cukrowy do refermentacji. Proporcje to 3,5gr cukru na 0,5l piwa czyli w tym wypadku na 20l piwa 140gr cukru. Potzrebujesz jeszcze kapsle i kapslownicę lub butelki z patentem. Najważniejsze to czystość wszystko musi być zawsze dobrze umyte i zdezynfekowane np Oxi. Wszystko, wiadra łyżki węzyki butelki wszystko co ma kontakt z piwem od momentu schłodzenia. Poczytaj trochę a wciągnie Cie na pewno.
Bo pić to trza umić :P

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: panta_rei » poniedziałek, 17 lis 2014, 11:00

No trochę ten opis nie tentego ;-)
1- należy zrobic Mashout
2- Filtracja 2l/min może być za szybka
3- wysładzamy nie do 22l, tylko do czasu jak leci odpowiednio dużo °Blg (4-3)
4- Chmielenie na 30 minut to jest chmielenie na smak, na aromat chmielimy na końcu gotowania, nawet po wyłączeniu grzania
5- jak piwo ma postać kilka miesięcy, to 140g cukru będzie za dużo
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: pawgin » poniedziałek, 17 lis 2014, 11:17

panta_rei pisze:No trochę ten opis nie tentego ;-)
1- należy zrobic Mashout
zależy jaki przepis ja podałem na początek najprostszą metodę jednotemperatorową

2- Filtracja 2l/min może być za szybka
z doświadczenia wiem ze to dobra szybkość

3- wysładzamy nie do 22l, tylko do czasu jak leci odpowiednio dużo °Blg (4-3)
to też podałem w uproszczeniu bo tyle średnio powinno wyjść z takiego zasypu (oczywiście po opanowaniu sztuki warzenia trzeba sprawdzać jakie Blg leci podczas wysładzania i warto ciągnąć nawet do 2Blg)

4- Chmielenie na 30 minut to jest chmielenie na smak, na aromat chmielimy na końcu gotowania, nawet po wyłączeniu grzania
Tak napisałem chyba że źle to odczytujesz 70 minut marynka i 40 Lubelski

5- jak piwo ma postać kilka miesięcy, to 140g cukru będzie za dużo
Przepis który podałem jest to raczej piwo do spożycia w przeciągu pół roku a i cukier zredukowałem z 4gr na 3,5g



Wiadomo każdy ma swoje doświadczenie. Pisałem raczej o podstawach warzenia i na podstawie prostego przepisu aby Ramzol miał jakiś punkt odniesienia.
Trochę trzeba poczytać zanim się zacznie. I łatwiej komuś kto robił już jakiś zacierek na Whisky itp.
@Panta_rei jesteś na piwo.org???
Zawsze chętnie wymienię się doświadczeniami i nawet piwkami :piwo:
Bo pić to trza umić :P

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: panta_rei » poniedziałek, 17 lis 2014, 11:32

Jestem na piworgu.
1- Jak nie zrobisz mashouta, to nici z Twojej kontroli zacierania, dekstryny zostaną przerobione na maltozę, piwo wyjdzie bardzo wytrawne.
2- Niedoświadczony piwowar moze mieć sporo problemów, zwłaszcza jak mi temperatura zacieru spadnie, o pszeniczniakach nie wspomnę.
4- No piszesz tak, że nijak nie można odczytać o co kaman ;-) na aromat to sie gotuje 10,5,0, minut na smak 20-30
5- pół roku to już sporo, no ale jak mashouta nie zrobiłeś, to i nie będzie tam nic do jedzenia poza cukrem do refermentacji ;-)
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika

Autor tematu
ramzol
1300
Posty: 1305
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: ramzol » poniedziałek, 17 lis 2014, 12:01

Właśnie wertuje AD o piwie:) Wciągnąć to ja się już wciągnąłem. Boje się tylko o moje małżeństwo i wątrobę, nie dosyć że po nocach gdzieś znikam (96%) to w wolnej chwili wino/nalewki robię, owoce zbieram, ule i ramki klepie a tu jeszcze piwo dorzucę. Oj może być ciężko.
Na razie zaczynam zbierać teorie i trochę sprzętu zakupić trzeba będzie. A tu lista oczekująca jest dłuuugaaaaa.
Dobrze że chociaż częściowo sprzęt się pokrywa i coś już mam.
No i najważniejsze, to jest kogo zapytać :ok: i za to wam :respect: :poklon;
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: panta_rei » poniedziałek, 17 lis 2014, 12:17

No jak "gdzieś znikasz" to tam również możesz w tym samym czasie gotować piwo, przetestowałem to ;-) Te dwie operacje świetnie się ze sobą łączą i w ogóle nie musisz tracić więcej czasu.
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Odp: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: HomoChemicus » poniedziałek, 17 lis 2014, 14:14

panta_rei ilu litrowy masz ten garnek elektryczny?

Wysyłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Awatar użytkownika

Autor tematu
ramzol
1300
Posty: 1305
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: ramzol » poniedziałek, 17 lis 2014, 16:22

I tak to będzie wyglądało na pewno. Jest trochę pod górkę bo pomieszczenie do bani i bez wody, ale do ogarnięcia.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: seneka » poniedziałek, 17 lis 2014, 20:15

Ramzol z opisów kolegów możesz mieć problem z ogarnięciwm tematu. Po prostu bez wiedzy praktycznej ciężko się będzie Ci w nich połapać.
Ja proponuję zacząć od forum piwo.org kopalnia wiedzy teoretcznej. Pytanie od czego chcesz zacząć, czy od warzenia a raczej robienia piwa z tzw brew kitu czyli gotowego ekstraktu słodowego. Wtedy twoja praca właściwie polega na rozpuszczeniu tego w wodzie dodaniu drożdży i po fermentacji butelkowaniu. Oczywiście jest to droga na skróty ale pierwszą warkę spokojnie możesz tak popełnić. Już na tym etapie przyswoisz zasady sanitacji, butelkowania itd. Takie piwo oczywiście nie będzie tak dobre jak te zrobione w procesie zacierania czyli już produkcji piwa od słodu przez zacieranie do efektu końcowego..
Początek zabawy to też kwestia sprzętu, bo przy zacieraniu potrzebujesz już garnek min dwa wiadra itd.Ja oczywiście namawiam Cię do drugiego sposobu bo wbrew pozorom jest również prosty a daje dużo więcej przyjemności (chociaż jest bardziej czasochłonny). I nie musisz na początku sam wymyślać procedur. Możesz je po prostu zgapić z w/w forum a jeszcze prosciej na początku zamówić gotowy zestaw ze sklepów specjalistycznych ( wrzuć w gogle hasła: centrumpiwowarstwa lub browamator lub twójbrowar lub homebrewing i masz najbardziej popularne sklepy w Polsce).

A najlepiej na początek youtoube i haslo warzenie piwa. W Polsce jest to legalne więc jest sporo panów którzy robią to na wizji:-)). Polecam na początek wpisać 'warzę z kopyrem'. Gość wręcz łopatologicznie wykłada proces warzenia. Jeżeli lubisz czasami napić się nie koniecznie 40 vol. to zapewniam Cię ze daje to nie mniej satysfakcji niż psocenie:-).
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 lis 2014, 20:48 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: HomoChemicus » poniedziałek, 17 lis 2014, 21:39

Tu masz wszystko w prosty i przystępny sposób wytłumaczone, jak dla "świeżaka".
http://tagen.tv/vod/2014/04/piwo-kompen ... wowarstwa/
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: seneka » poniedziałek, 17 lis 2014, 22:34

Nie wiem jak Wam, ale mi się ten link nie ładuje a chętnie bym się przyjrzał co tam jest ciekawego:-)
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: panta_rei » poniedziałek, 17 lis 2014, 23:19

Kociołek ma teoretycznie 27l, ale dokładnie nie sprawdzałem, coś koło tego musi mieć.
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika

Autor tematu
ramzol
1300
Posty: 1305
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: ramzol » wtorek, 18 lis 2014, 09:06

@seneka25 Żadnych dróg na skróty :) Jeżeli domowe piwo, to i warzone ze słodów, a nie z puszki i z cukrem ;) Teoretycznej już liznąłem, bo moja praca pozwala na 8h w necie (nie zawsze niestety ;) ) i łapie o co biega kolegom wyżej. Zacierania też liznąłem tylko z enzymami z butelki i ciągle liże :odlot: :D . Ciekawe smaczki kukurydziano-żytnie i tutaj jestem na początku dróżki i nie chcę mieszać tego z piwem.
Wiaderka 30l, beczka 55l wszelkie mierniki są. Młynek do śruty jest od kogo pożyczyć i garnek też. 2 skrzynki butelek z zamknięciem czekają na wsad. Słód jedzie, chmiel stoi na półce. Piwnica 12'C tylko drożdżaki i ... Nawet chęci są, tylko czasu brak :cry: No i troszkę rzeczy odnośnie destylacji rozpoczęte i muszę je skończyć bo za długo odwlekam. A jak wdepnę w piwo to znowu roczek albo dwa pyknie zanim się początkami naciesze. Bo kombinacji i możliwości w robieniu piwa jest sporo z tego com zauważył. Wiem jedno odpuszczam sklepowe siki ;)

U mnie link działa i dzięki bardzo.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: seneka » wtorek, 18 lis 2014, 18:39

Myślę że śmiało możesz połączyć produkcję mocnego i słabego voltarzu tyle, że przy pierwszych próbach zacierania i 6 godz spędzonych w kuchni do rzadkości nie należy :-). W każdym razie powodzenia życzę i jak już coś zmajstrujesz pochwal się efektami :-).
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


peny1982
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 12 sie 2009, 23:30
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: peny1982 » czwartek, 20 lis 2014, 21:08

Tak Tak wszystko o prawda. Domowe piwko RULEZ.
A tak na poważnie to zacieranie i ważenie jest mega proste. Jeszcze fajniejsze jest to ze RAMZOL ma już sporo sprzętu. Z tego co wiem to posiada worek do filtracji moszczu więc można go użyć do coraz bardziej popularnego BIAB. Jest to w skrócie zacieranie w worku, wrzucasz wszystko do wora zacierasz i później tylko odcieknie sobie i masz gotową brzeczkę, którą tylko gotować, nachmielić i pozwolić drożdżom działać.
Chociaż w sumie jakby co to filtrator ze "sracz rurki" to też nie jest jakaś technologia z NASA.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: gr000by » czwartek, 20 lis 2014, 21:11

BIAB nie jest jakąś super wydajną metodą. Mniej nerwów i więcej piwa wychodzi dowolną metodą wysładzania, czy to z filtratorem z oplotu, czy z fałszywym dniem. BIAB brałem pod uwagę na samym początku, ale po przerobieniu wkładu z Browamatora nie żałuję, że poszedłem w tym kierunku.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


peny1982
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 12 sie 2009, 23:30
Załączniki
Re: Targi piwa POZNAŃ

Postautor: peny1982 » czwartek, 20 lis 2014, 22:52

Ależ oczywiście. Każdy ma swój sposób i robi jak mu wygodnie. Ja tylko chciałem zasugerować że RAMZOL może zrobić sobie piwko na sprzęcie który już posiada bez żadnego dodatkowego wkładu. Po pierwszej warce będzie wiedział czy mu to odpowiada czy nie, a jak już zaskoczy to wtedy pomyśli o jakimś bardziej wydajnym sprzęcie.
Zresztą znając jego zamiłowanie do "tetrania" czy też po polsku kombinowania to pewnie jak zacznie to skończy na jakiejś instalacji HERMS.

A co do wydajności BIAB nie był bym taki sceptyczny. Przecież na podobnej zasadzie działa BRAUMAISTER z tym że zamiast worka jest wiadro.

[MOD - Poprawione. Przyłóż się do pisowni, bo piszesz niechlujnie miejscami.]


Wróć do „O Piwie i Nie Tylko”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości