Znaleziono 17 wyników
- czwartek, 9 lip 2020, 20:15
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Zmieszanie dwóch nastawów w czasie fermentacji
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 2642
Re: Zmieszanie dwóch nastawów w czasie fermentacji
Rozrywek, masz rację. Ja lubię w miazdze robić winko. Więc jeszcze jeden fermentator kupię, i następne winko bedzie w sam raz aby uzupełnić balon 34l i drugi 25l. Mniej kombinowania .
- czwartek, 9 lip 2020, 15:02
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Zmieszanie dwóch nastawów w czasie fermentacji
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 2642
Re: Zmieszanie dwóch nastawów w czasie fermentacji
Dzięki wam, poprostu nazbieram z 5-10 kg więcej, wydrukuje i wrzucę do już robiącego się winka. W tym nastawie pracują alcotec aromatic complex a w drogim, gdzie też trzeba dodać owoców pracują spirtferm aromatic wine complex. Chyba ten sam rodzaj drożdży. Dlatego myślałem żeby trzeci nastaw zacząć ...
- środa, 8 lip 2020, 22:50
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Zmieszanie dwóch nastawów w czasie fermentacji
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 2642
Zmieszanie dwóch nastawów w czasie fermentacji
Cześć wszystkim, Mam pytanie, mam Gąsior 34l, jednak za mało nastawiłem i jest około pół pełny. Wino robię z wiśni. Mam około 14kg miazgi bez pestek, nastawilem wino 6 dni temu, ładnie pracuje, ale po wyciągnięciu owoców będzie go mało. Czy powinienem dodać więcej wiśni? Czy, zrobić nowy nastaw w fe...
- piątek, 14 wrz 2018, 23:29
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: wino z ciemnych winogron (test)
- Odpowiedzi: 0
- Odsłony: 1709
wino z ciemnych winogron (test)
Chłopaki, po pierwsze, dzięki za pomoc z winkiem z wiśni wyszło dokładnie jak chciałem. teraz próbuję z winogron, mam 34l gąsior i chciałem sie dowiedzieć czy więcej owoców jest lepiej (mam ich 50kg). do gąsiora 34l dałem: 2kg cukru do owoców przez 24 godziny 20kg miazgi ciemnych winogron drożdże sz...
- sobota, 21 lip 2018, 19:33
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 21445
Re: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
Dobra chłopaki, Jest już drógi tudzień, przed przelaniem, i opróżnieniem z owoców winka, zmierzyłem blg. BLG = 3 i smakuje pół słodkie, na granicy wytrawnego i pół słodkiego, myślę że smakuje dobrze jak na mode winko. przelałem do następnego gąsiora który otrzymałem w prezencie (4 letnie wino w nim ...
- czwartek, 12 lip 2018, 20:52
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 21445
Re: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
Użyłem tego obliczenia http://www.multimex.cc.pl/proporcje.html (16-18%), problem leży w tym, że było za mało owoców, i że nie dałem razy 3 odżywki, oraz dodałem owoce później + 1l wody z .5kg cukru więcej niż przeliczyłem. Jutro pojadę do sklepu, kupię miernik cukru (podam ilość). Czytam wszystko, ...
- czwartek, 12 lip 2018, 19:53
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 21445
Re: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
Chyba nic z tego wina nie będzie, na począdku dałem owoce (14kg wiśni) i wlałem matkę drożdżową + porzywkę (całe 10g) razem z 3l wody + 3kg cukru i zatkałem korkiem z rurką. po trzech dniach wlałem następne 3l wody + 3l cukru, już się winko fermentowało. 4 dni puzniej dodałem 6kg wiśni + 1kg czarnej...
- czwartek, 5 lip 2018, 14:27
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 21445
Re: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
Ma ktoś z Was doświadczenie, czy po rozmnożeniu drożdży winnyh, i wlaniu ich do balona, np. 45 L. lepiej jest podać całą pożywkę od razu, czy jakimiś etapami ? Kiedyś tak się spieniła fermentacja że aż kipiało rurką fermentacyjną. Ja dodałem odrazu, ale powinno się na trzy razy, pierwszy po dodaniu...
- czwartek, 5 lip 2018, 13:17
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 21445
Re: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
Chodzi mi czy jak dodam miazgę nową do balona, czy cały balon począsnąć (aby wymieszać fermentujące sie owoce z nowymi)
- środa, 4 lip 2018, 18:55
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 21445
Re: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
Jeszcze dwa pytanka, czy jak dodam te 5kg wiśni i 1 kg czerwonej porzeczki to mam wszystko wymieszać? i czy dodać więcej pożywki? m oże cukru? b o pianka opadła. b ombelki lecą ale nie ma pianki białej już. Wino się robi już przez 4 dni. t otal na teraz: 14kg wiśni, .5kg czarnej porzeczki, matka dro...
- środa, 4 lip 2018, 12:00
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 21445
Re: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
Dziękuję za odpowiedź, Jak dodam za dwa dni 4-5 kg miazgi z wiśni to poleży 2 do 2 i pół tygodnia, wtedy spuszczę i wyczyszczę balon. Przeleję winko z powrotem i na 4 miesiące zostawię, potem znowu spuszczę wino, dodam clarwin (do proporcji) i czekam następne 3-4 miesięcy. Morze pod koniec jeszcze d...
- wtorek, 3 lip 2018, 19:10
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 21445
Re: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
Zamierzam dodać 5kg wydrylowanych wiśni jak mówiłem pożywkę całe 10g wlałem i już mam 6l wody do 6k cukru, w gąsiorze jest 1/2 kg czarnej porzeczki i przynajmniej 14kg miazgi z wiśni. Nie jestem pewien jak mierzyć cukier, ale będę miał miarkę za dwa dni, na razie winko działa jak szalone i zaczyna s...
- wtorek, 3 lip 2018, 15:58
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 21445
Re: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
Cześć chłopaki, Proszę o pomoc, po dodaniu wydrylowanych wiśni, dodałem matkę drożdże i 3l wody z 3kb cukru. Dodałem całą zawartość pożywki zamiast X3, czy coś się stanie? po 3 dniach dodałem następne 3 litry wody + 3kg cukru... Bombli się jak wariat. ćhcę dodać więcej owoców bo gąsior jest troszkę ...
- niedziela, 1 lip 2018, 14:09
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 21445
Re: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
Już się robi, tylko dałem całą pożywkę od razu. Czy to będzie problem, za 4 dni dodam następne 3l wody i 3 kilo cukru (total: 6l wody i 6 kg cukru) czy dodać następną pożywkę? Już 10 g dodałem. Co teraz? Chłopaki, zdjęcia wam pokaże za niedługo z tej całej przygody.
- środa, 27 cze 2018, 05:55
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 21445
Re: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
d zięki wam wszystkim. p rzeczytałem podstawy, bardzo pomogło. t akże zasypuję wi s nie cukrem aby wydobyć sok kt o ry użyje na drożdże, tylko czy 8kg cukru nie będzie za dużo. j a nie mam piwnicy więc temperatura jest pomiędzy 22-26 stopni, obawaiam się że wino stanie na 12% co jest spoko, po pros...
- wtorek, 26 cze 2018, 13:54
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 21445
Pierwsze wino z wiśni z prośbą o poprawki receptury
Witam wszystkich. Wybrałem nowe hobby - wyrób wina. Pomyślałem aby zacząć od czegoś łatwego na start, więc wybrałem wino z wiśni. Chciałbym was prosić o pomoc o sprawdzenie mojej receptury czy jest poprawna. wino 14-16% - 34l gasior 21kg wisni 4l wody 6kg cukru dodatki: drożdże winiarskie płynne bur...
- wtorek, 26 cze 2018, 12:10
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: szalajko
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 1749
szalajko
Hejka,
Mam na imię Michał jestem zainteresowany winiarstwem, jako hobby i jako pasją. Mój ojciec robi od czekoladowych koniaków do win, ale niestety nie rozmawiamy, więc znalazłem się tutaj . Miło poznać.
Mam na imię Michał jestem zainteresowany winiarstwem, jako hobby i jako pasją. Mój ojciec robi od czekoladowych koniaków do win, ale niestety nie rozmawiamy, więc znalazłem się tutaj . Miło poznać.