wino z ciemnych winogron (test)

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
szalajko
10
Posty: 17
Rejestracja: wtorek, 26 cze 2018, 12:03
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: szalajko »

Chłopaki, po pierwsze, dzięki za pomoc z winkiem z wiśni wyszło dokładnie jak chciałem. teraz próbuję z winogron, mam 34l gąsior i chciałem sie dowiedzieć czy więcej owoców jest lepiej (mam ich 50kg). do gąsiora 34l dałem:

2kg cukru do owoców przez 24 godziny
20kg miazgi ciemnych winogron
drożdże szlachetne + pożywka (pożywka x2)
3.5 l wody + 4 kg cukru

zostawię na 6-8 tygodni zanim zleję i owoce wyżycę. Puźniej do kąca fermentacji.
po dniu fermentacji oczywiście sperawdzę BLG.

co myślicie. (epic falure) czy sukces?
promocja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”