Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)

Autor tematu
szadok34
30
Posty: 31
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Studnia głębinowa - automatyczne napełnianie zbiornika hydroforowego

Postautor: szadok34 » poniedziałek, 1 lip 2019, 15:26

Panowie i panie liczę na Waszą pomoc.
Plan jest taki:
Studnia głębinowa wraz z pompą śrubową,która ma napełniać zbiornik mauser 1000l.
Ze zbiornika woda będzie pobierana do podlewania za pomocą pompy hydroforowej.
O ile temat poboru wody ze zbiornika i automatyzację mam ogarniętą o tyle automatyczne napełnianie zbiornika ze studni troszkę mnie zastanawia. Szukam w necie rozwiązania lecz nie wiem jak nazwać to czego szukam i wychodzi z tego dupa blada.
Czy jest coś co może zautomatyzować napełnianie zbiornika czyli stan w zbiorniku opada np do 50% i wtedy pompa załącza się automatycznie napełniając zbiornik do pełna. Zależy mi aby działało to właśnie na zasadzie ...jest 50% fru pompa startuje i napełnia do 100%. Dlaczego tak? A no podobno pompy śrubowe nie lubią częstych i krótkich załączeń.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc. :D
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lip 2019, 13:20 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5309
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Studnia głębinowa

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 1 lip 2019, 16:27

Pompa podpięta pod stycznik, który włączany jest czujnikiem umieszczonym w boku zbiornika. O, takim:
Obrazek
https://www.e-czujnik.pl/czujnik-poziomu-cieczy-cat004-p-26.html
Drugi taki sam, odwrócony, wyłącza zasilanie pompy.
Link to przykład, na Allegro i w sklepach on-line jest tego pełno, na rożne napięcie, z różnych materiałów i różnie montowanych.

EDIT: W sumie wystarczy jeden z odpowiednio długim ramieniem- wtedy włącza się, gdy woda opadnie do ustalonego poziomu, a wyłącza, kiedy będzie pełny.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lip 2019, 17:15 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 2 razy.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Autor tematu
szadok34
30
Posty: 31
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Re: Studnia głębinowa

Postautor: szadok34 » poniedziałek, 1 lip 2019, 17:28

Niby fajnie tylko czy ogarnie taki włącznik poziom 50% -100%?

Awatar użytkownika

.Gacek
850
Posty: 867
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Studnia głębinowa

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 1 lip 2019, 19:19

Zygmunt pisze:W sumie wystarczy jeden z odpowiednio długim ramieniem- wtedy włącza się, gdy woda opadnie do ustalonego poziomu, a wyłącza, kiedy będzie pełny.


Temat niby prosty ale jak chcesz wysterować dwa stany za pomocą jednego przełącznika krańcowego?
Edit:
Czy na prawdę potrzebne są aż dwie pompy? Być może wystarczy u góry jeden duży zbiornik membranowy i sterownik z manometrem podłączyć pod pompę w studni... to na prawdę dobre rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lip 2019, 19:23 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.


chprzemo
400
Posty: 442
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Studnia głębinowa

Postautor: chprzemo » poniedziałek, 1 lip 2019, 21:20

@zygmunt dobrze ‚mówi’- najpewniejsze, najbardziej bezawaryjne i najtańsze będzie zamontowanie dwóch wyłączników które będą w szeregu załączały stycznik z tym, że ten od poziomu 50 % musi mieć podtrzymanie na stykach pomocniczych stycznika. Jak będziesz potrzebował schematu to pomogę.


Wyłączników pływakowych na Allegro ‚do wyboru, do koloru’.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

Pablito
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Studnia głębinowa

Postautor: Pablito » poniedziałek, 1 lip 2019, 21:51



PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Studnia głębinowa

Postautor: PierwszyWolnyLogin » wtorek, 2 lip 2019, 05:27

szadok34 pisze:...
Czy jest coś co może zautomatyzować napełnianie zbiornika czyli stan w zbiorniku opada np do 50% i wtedy pompa załącza się automatycznie napełniając zbiornik do pełna....


No przecież nic prostszego - dwa pływaki - jeden załącza pompę gdy poziom wody spadnie do 50%,
drugi wyłącza gdy napompuje do prawie 100%. Finito.

Jakie dokładnie te " pływaki: to już kwestia wyboru, obstawiam, że na rynku jest tego od cholery...

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.


Drupi
500
Posty: 532
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Studnia głębinowa

Postautor: Drupi » wtorek, 2 lip 2019, 09:35

A czemu nie zamontujesz normalnego hydroforu i włącznika ciśnieniowego? Grudziądzki 500 L jest solidny, grubsze dno, i sam by załączał włącznikiem, rzadko by uruchamiał pompę, a na potrzeby hobby, na wyjściu rurki 1/2 cała kran, do szlałfu z końcówką taką samą jak na szlałfie. Przy sprzęcie reduktor ciśnienia jak najmniejszą skalą i pokrętłem. Koszt trochę większy ale przydatny, i solidny. A kombinacje mogą zalać kiedy pomieszczenie itd.


Autor tematu
szadok34
30
Posty: 31
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Re: Studnia głębinowa - automatyczne napełnianie zbiornika hydroforowego

Postautor: szadok34 » środa, 3 lip 2019, 17:04

Dziękuję wszystkim za pomoc lecz stwierdziłem,że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Napełnienie zbiornika 1000l ręcznie przez włączenie pompy jednak nie będzie strasznym problemem. Teraz mam drugie pytanie....zawór zwrotny....czy przy studni max 10m musi być on zamontowany zaraz za pompą czy można zamontować go przy głowicy studni?
Plus drugiego rozwiązania jest taki,że przed zimą rozkręcam instalację i woda spływa poniżej poziomu zamarzania. Oczywiście o ile pompę głębinową można zostawić w studni na okres zimowy,w tym czasie nie będzie używana więc pytanie,czy nic się jej nie stanie?

Awatar użytkownika

Pablito
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Studnia głębinowa - automatyczne napełnianie zbiornika hydroforowego

Postautor: Pablito » środa, 3 lip 2019, 19:21

@szadok a jaki typ pompy chcesz zastosować - głębinowa (zatapialna) czy hydroforowa (napowierzchniowa) i czy chcesz wykorzystywać pompę też do innych celów, np. podlewanie ogródka czy zasilanie domu w wodę?


Autor tematu
szadok34
30
Posty: 31
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Re: Studnia głębinowa - automatyczne napełnianie zbiornika hydroforowego

Postautor: szadok34 » środa, 3 lip 2019, 21:25

W studni będzie zatapialna śrubowa, która będzie napełniać zbiornik 1000 l. Do podlewania ogródka ze zbiornika mam pompę hydroforową. Dlaczego tak? Chodzi o to aby nie podlewać roślin zimną wodą.
Ostatnio zmieniony środa, 3 lip 2019, 22:20 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Pablito
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Studnia głębinowa - automatyczne napełnianie zbiornika hydroforowego

Postautor: Pablito » czwartek, 4 lip 2019, 06:00

To w takim wypadku nie musisz stosować zaworu zwrotnego. Pompy głębinowe zwykle mają w zestawie zawór zwrotny w postaci klapki lub kulki, ale te zawory nie trzymają. Zostaw oryginalny zawór. Woda po wyłączeniu pompy opadnie i nie będzie zalegać w przewodzie.
Pompę możesz spokojnie zostawić w studni na zimę


Reinchardt
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 15 lut 2018, 20:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Studnia głębinowa - automatyczne napełnianie zbiornika hydroforowego

Postautor: Reinchardt » sobota, 6 lip 2019, 11:17

Też mam studnię i zawór zwrotny przy pompie. Sąsiad w identycznych warunkach miał zawór wysoko i nie działało to już tak samo. Btw olej mausery i kombinacje z nimi związane. Hydrofor, pompa głębinowa A podlewanie zostaw liniom kroplujacym. Myślę że koszt będzie taki sam A możesz tanią czasówką zautomatyzować wszystko. Nie łazisz, nie patrzysz na to czy praży słońce i nie stoi Ci na ogrodzie m3 jakiegoś plastikowego okablowanego badziewia:)

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka


Wróć do „Po Godzinach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości